Amos Rex

Amos Rex belönades med museibranschens Specialpris

Dela

Amos Rex har under sitt första år blivit en enorm publikframgång. Museet har belönats med Specialpriset för år 2019. Tävlingen arrangeras av Finlands museiförbund och Internationella museirådet ICOM:s Finlandskommitté. Specialpriset är ett erkännande som nämnden om den så vill kan bevilja för en betydande gärning inom museibranschen eller för ett långvarigt påverkningsarbete för att utveckla museibranschen.

Amos Rex tävlade även i finalen för titeln Årets museum 2019 med två andra museer. Lönnströms konstmuseum i Raumo förtjänande en finalistplats för sitt djärva och unika koncept om ett vägglöst museum. Satakunda museum erköll titeln Årets museum 2019. Priserna delades ut igår 16.5 på Museiprisgalan i Tammerfors.

Museichef Kai Kartio på Amos Rex kommenterar utmärkelsen: ”Det här visar att Amos Rex har lyckats skapa någonting speciellt under sitt första år. Publikens entusiasm är naturligtvis det viktigaste, men kollegial erkänsla värmer på ett alldeles särskilt sätt.”

Juryn motiverar sitt val så här: ”Öppnandet av Amos Rex var en av de synligaste nyheterna inom museibranschen år 2018. Det nya museiutrymmet som håller en internationell nivå förde till centrum av Helsingfors ett lekfullt, föränderligt, förenande element som förändrar stadsbilden positivt och som intresserar turister såväl som stadsbor. Öppningsutställningen går till historien genom sitt besökarantal, sina köer och mediauppmärksamheten den fick såväl i hemlandet som internationellt. Museet växte till ett fenomen som på ett betydande sätt gjorde att uppmärksamheten riktades mot hela museiområdet.”

Amos Rex slog upp dörrarna den 30 augusti ifjol med utställningen Massless, som presenterade ett slags organisk digital konst av konstnärskollektivet teamLab från Tokyo.I år har Amos Rex visat verk av den belgiska målaren René Magritte (1898–1967) och konstnärskollektivet Studio Drift från Amsterdam.Båda utställningarna avslutas inkommande söndag den 19 maj.Från starten ifjol till början av maj i år hade Amos Rex mer än 400 000 besökare.

Under byggnadsarbetena renoverades Glaspalatset samtidigt så att det återfick sin forna glans.För projektritningarna svarade arkitektbyrå JKMM, och samtidigt kompletterades denna funkispärla med ett kuperat torg för varierande evenemang och med en 2 200 kvadratmeter stor, mångfunktionell och modern utställningssal under jorden.

Amos Rex är ett privat konstmuseum som byggdes och drivs av Föreningen Konstsamfundet, en allmännyttig förening grundad av Amos Anderson.

Pressbilder: https://amosrex.fi/sv/press/

Nyckelord

Kontakter

Om

Amos Rex
Amos Rex
Mannerheimintie 22-24
00100 HELSINKI

museum@amosrex.fihttp://www.amosrex.fi

Följ Amos Rex

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Amos Rex

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum