Amos Rex

Amos Rexin kesässä nähdään kuvataidetta, musiikkia ja arkkitehtuuria yhdistävät Blick ja Between us -näyttelyt

Jaa

Amos Rexin kesä on 2021 on kuvataiteen, musiikin ja arkkitehtuurin vuoropuhelua. Kuvataiteilija Raija Malkan ja säveltäjä Kaija Saariahon näyttely Blick valtaa museon suuren näyttelysalin moniaistisella kokonaistaideteoksella. Between us -näyttelyssä on esillä kuusi teosta, jotka syntyivät, kun Karoliina Hellberg, Tero Kuitunen ja Raimo Saarinen saivat vapaat kädet luoda uutta taidetta varsinaisen näyttelysalin ulkopuolelle, museon ja Bio Rexin tiloihin. Näyttelyt avautuvat yhtä aikaa 12.5. Blick päättyy 22.8. ja Between us jatkuu vielä 5.9. asti. Lisäksi Sigurd Frosterus -kokoelman ripustus palaa esille museon kokoelmasaliin.

Blick. Kuvassa vasemmalta oikealle Raija Malka & Kaija Saariaho. Kuva: Sofia Okkonen / Amos Rex
Blick. Kuvassa vasemmalta oikealle Raija Malka & Kaija Saariaho. Kuva: Sofia Okkonen / Amos Rex

Amos Rex kutsuu lehdistön Blick ja Between us -näyttelyiden lehdistötilaisuuteen maanantaina 10.5. klo 10–11. Taiteilijat ovat läsnä tilaisuudessa. 

Voit osallistua tilaisuuteen virtuaalisesti tai tilata tallenteen. Lisäksi voit varata ajan näyttelyvierailulle 10.5. klo 9–10 tai 11–13 väliselle ajalle. Ilmoittautuminen ja ohjelma: www.amosrex.fi/blickbetweenus-lehdistotilaisuus. 

Lehdistökuvat: media.amosrex.fi

Amos Rexin arkkitehtuuri on toiminut keskeisenä lähtökohtana molemmille näyttelyille. Blick-näyttelyssä Raija Malkan installaation eri osat leikkivät suuren näyttelysalin valolla ja mittasuhteilla. Kaija Saariahon monikerroksellinen musiikki elää värissä ja tilassa jatkuvasti muuttuen. Se rakentaa Blick-teokselle ainutlaatuisen dramaturgian. Between us -näyttelyn teokset luovat vuoropuhelua Amos Rexin uuden ja Lasipalatsin 1930-luvun arkkitehtuurin välille. Karoliina HellberginTero Kuitusen ja Raimo Saarisen paikkasidonnaiset teokset leikkivät arkkitehtuurin elementeillä ja sekoittavat niitä keskenään 

Blick

Blick on kuvataiteilija Raija Malkan ja säveltäjä Kaija Saariahon moniaistinen kokonaistaideteos, joka on yhtä aikaa maalauksellinen, tilallinen ja musiikillinen. Näyttelyssä kuljetaan Saariahon ääniteoksen ja Malkan installaatioiden keskellä. Teoksen tuoleille ja portaille saa istua ja syventyä rauhassa teoksen maailmaan.

Blick on Malkan ja Saariahon pitkän ystävyyden ja yhteistyön tulos. Heidän ensimmäinen yhteisnäyttelynsä Neito ja Yksisarvinen pidettiin vuonna 1993 Pariisissa, minkä jälkeen Malka ja Saariaho ovat toteuttaneet yhdessä yhdeksän muuta hanketta, näyttelyä ja näyttämösovitusta. Amos Rexin näyttely tulee olemaan Malkan ja Saariahon suurin yhteistyöprojekti.

“Välimatkat tärkeisiin ihmisiin, paikkoihin ja muistoihin ovat henkisesti mukana tämän näyttelyn musiikissa, joka sai alkunsa sävellyksestäni Stilleben. Nostalgia on ollut läsnä elämässäni siitä lähtien kun muutin Suomesta. Jaamme tämän tunteen Raijan kanssa, myös suhteessa toisiimme: mehän asuimme yhtä aikaa Pariisissa kuusi vuotta, ja myös työskentelimme usein yhdessä,” Kaija Saariaho kertoo.

“Instaallationi Blick syntyi Stillebenin maailmasta ja sen nostalgisesta perusvireestä. Kuitenkin työskentelyni Amos Rexin tilan kanssa toi sitten mukaan uudet osat teokseen: Utopie, Warten ja Menschen. Näihin Kaija sävelsi uutta musiikkia. Yhteistyömme on kuin pelaamista, pallo liikkuu edestakaisin,” Raija Malka kuvailee.

Alun perin vuoden 2020 kesälle suunnitellussa, pandemian siirtämässä Blickissä näkyy nyt myös koronan aikainen elämä. Näyttely täydentyi Saariahon ja Malkan kirjeenvaihdosta syntyneillä teoksilla, joissa Malka on kommentoinut kuvallisesti Saariahon lähettämiä musiikillisia muistiinpanoja.

Näyttelyn on kuratoinut museon intendentti Kaj Martin. Näyttely sisältää Amos Rexin tuottaman dokumentin Katseen takana, jonka on ohjannut Mikko Huupponen. Siinä Raija Malka ja Kaija Saariaho kertovat Blickin taustalla olevista ajatuksista ja yhteistyöstään.

Lue lisää liitteenä olevasta Blick-näyttelyn tiedotteesta. 

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä amosrex.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

Between us. Kuvassa vasemmalta oikealle Tero Kuitunen, Raimo Saarinen ja Karoliina Hellberg. Kuva: Sofia Okkonen / Amos Rex

Between us

Between us -näyttelyn taiteilijat Karoliina Hellberg, Tero Kuitunen ja Raimo Saarinen saivat vapaat kädet luoda uutta taidetta varsinaisen näyttelysalin ulkopuolelle, museon ja Bio Rexin tiloihin. Amos Rexin uudesta ja Lasipalatsin 1930-luvun arkkitehtuurista inspiroituneet paikkasidonnaiset teokset ovat esillä Between us -näyttelyssä 12.5.–5.9.2021.

Näyttelyn kuusi teosta on luotu juuri Amos Rexiin ja Bio Rexiin. Teokset ovat syntyneet vuorovaikutuksessa rakennuksen arkkitehtuurin ja sen ajallisten kerrostumien kanssa. Ne kasvavat tilasta ja sen ympärille, ottavat tilan haltuun ja johdattelevat kävijät maanalaisesta Amos Rexin maailmasta aina Lasipalatsin funkkisnäkymiin saakka.

"Teimme omat itsenäiset kokonaisuutemme näyttelyyn, mutta prosessiin on olennaisesti kuulunut vuorovaikutus keskenämme sekä teoksista keskustelu – silläkin tapaa Between us on hyvin kuvaava nimi näyttelylle. Kun näimme tulevan näyttelymme tilat ensimmäistä kertaa, tiesimme kaikki vaistonvaraisesti minne tilassa sijoittaisimme teoksemme ja niiden välinen harmonia syntyi kuin itsestään,” Karoliina Hellberg, Tero Kuitunen ja Raimo Saarinen kertovat.

Tilallisuuden tutkiminen vei taiteilijat niin kiireisen kulutuskulttuurin, ihmisen jälkeisen luonnon valtaaman maailman kuin rinnakkaistodellisuuksien äärelle. Esimerkiksi Hellbergin installaatio Low-Pressure Bio Rexissä miettii elokuvateatterin lämpiön kantamia tarinoita, Saarisen teos Ensin se oli sulaa massaa, kunnes kiteytyi ja jähmettyi. Se matkasi mannerlaattojen mukana, kohosi vuoreksi maan päälle ja mureni. Matkasi jään sisässä ja jäi hetkeksi paikoilleen muistaa Amos Rexin tieltä poislouhittua peruskalliota ja Kuitusen teos In Between kuljettaa Bio Rexin elementtejä näyttelytilaan, saaden museon lattian aaltoilemaan arvaamattomasti.

Näyttelyn on kuratoinut Amos Rexin vastaava kuraattori Itha O’Neill ja kuraattori Katariina Timonen. Between us aloittaa Amos Rexin studionäyttelyiden sarjan, joka tuo taidetta Amos Rexin näyttelysalien ulkopuolelle tiloihin, jotka eivät ole aiemmin olleet näyttelykäytössä.

Lue lisää liitteenä olevasta Between us -näyttelyn tiedotteesta.

Frosterus-kokoelma jälleen esille

Sigurd Frosterus -kokoelman ripustus tulee jälleen esille 12. toukokuuta alkaen Amos Rexin kokoelmasaliin. Esillä on viitisenkymmentä kansainvälistä ja kotimaista 1900-luvun alkupuolen koloristista teosta, mm. ranskalaisilta Pierre Bonnardilta ja Paul Signacilta sekä Suomessa vaikuttaneilta Magnus Enckelliltä ja Alfred William Finchiltä.

Amos Rexiin talletettu Sigurd Frosterus -säätiön kokoelma on ensimmäisiä merkittäviä kotimaisen ja ulkomaisen modernin taiteen yksityiskokoelmia Suomessa. Suurin osa teoksista on ajalta 1905–1915, jolloin Frosterus toimi aktiivisesti taidekriitikkona ja esseistinä. Sigurd Frosterus -sali on toteutettu Amos Rexin ja Sigurd Frosteruksen säätiön yhteistyönä. Ripustuksen on kuratoinut Amos Rexin kokoelmaintendentti Synnöve Malmström.

***

Lehdistökuvat: 
media.amosrex.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Iia Palovaara, viestintäpäällikkö
+358 (0)50 544 3331, iia.palovaara@amosrex.fi

Hanni Vakkilainen, viestinnän suunnittelija
+358 (0)40 557 5344, hanni.vakkilainen@amosrex.fi

Ida Kukkapuro, viestinnän suunnittelija
+358 (0)40630 8946, ida.kukkapuro@amosrex.fi

Kuvat

Blick. Kuvassa vasemmalta oikealle Raija Malka & Kaija Saariaho. Kuva: Sofia Okkonen / Amos Rex
Blick. Kuvassa vasemmalta oikealle Raija Malka & Kaija Saariaho. Kuva: Sofia Okkonen / Amos Rex
Lataa
Taiteilijoiden kirjeenvaihdosta syntynyt teos: Saariaho lähetti Malkalle nuottisivuja, joita Malka kommentoi kuvallisesti. Raija Malka & Kaija Saariaho, sarjasta Epilog, 2020. Guassi ja kollaasi paperille. Kuva: Stella Ojala / Amos Rex
Taiteilijoiden kirjeenvaihdosta syntynyt teos: Saariaho lähetti Malkalle nuottisivuja, joita Malka kommentoi kuvallisesti. Raija Malka & Kaija Saariaho, sarjasta Epilog, 2020. Guassi ja kollaasi paperille. Kuva: Stella Ojala / Amos Rex
Lataa
Between us. Kuvassa, vasemmalta oikealle: Tero Kuitunen, Raimo Saarinen & Karoliina Hellberg. Kuva: Sofia Okkonen / Amos Rex.
Between us. Kuvassa, vasemmalta oikealle: Tero Kuitunen, Raimo Saarinen & Karoliina Hellberg. Kuva: Sofia Okkonen / Amos Rex.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Amos Rex
Amos Rex
Mannerheimintie 22-24
00100 HELSINKI

museum@amosrex.fihttp://www.amosrex.fi

Amos Rex on taidemuseo, jossa menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus kohtaavat. Funkkishelmi Lasipalatsi ja sen kumpuilevan aukion alla sijaitsevat taidemuseotilat tarjoavat 10 000 neliötä ainutkertaisille elämyksille maan alla, päällä ja Bio Rexin valkokankaalla. Amos Rexin näyttelyohjelma koostuu uusimmasta, usein teknisesti kokeilevasta nykytaiteesta, 1900-luvun modernismista ja muinaisista kulttuureista.  

www.amosrex.fi 

#amosrex 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amos Rex

Summer at Amos Rex: Blick and Between us exhibitions blend visual art, music and architecture27.4.2021 07:55:00 EEST | Press Invitation

Summer 2021 at Amos Rex is a dialogue between visual art, music and architecture. Blick, an exhibition by visual artist Raija Malka and composer Kaija Saariaho, fills the museum’s large exhibition hall with a multisensory total work of art. The Between us exhibition presents six works that were born when Karoliina Hellberg, Tero Kuitunen and Raimo Saarinen were given free rein to create new art for areas outside of the exhibition hall, within the museum and Bio Rex. The exhibitions both open on 12 May. Blick remains open until 22 August, while Between us continues until 5 September. In addition, the Sigurd Frosterus collection returns to the museum’s collection hall.

Sommaren på Amos Rex: bildkonst, musik och arkitektur möts i utställningarna Blick och Between us27.4.2021 07:55:00 EEST | Kutsu

Sommaren 2021 på Amos Rex bjuder på en dialog mellan bildkonst, musik och arkitektur. Bildkonstnären Raija Malkas och kompositören Kaija Saariahos utställning Blick erövrar den stora utställningssalen med ett multisensoriskt helhetskonstverk. På utställningen Between us visas sex verk som tillkom då Karoliina Hellberg, Tero Kuitunen och Raimo Saarinen fick fria händer att skapa ny konst för rum utanför den egentliga utställningssalen, i museets och Bio Rex lokaler. Utställningarna öppnas samtidigt den 12.5. Blick avslutas 22.8, medan Between us pågår fram till 5.9. Dessutom visas en hängning av Sigurd Frosterus samling i samlingssalen.

Amos Rex auki 11.2. alkaen ennakkoon varattaville vierailuille28.1.2021 13:59:24 EET | Tiedote

Amos Rex avaa ovensa torstaina 11.2. ennakkoon varatuille vierailuille. Ainutlaatuiseen Egyptin loisto -näyttelyyn pääsee ainoastaan verkosta ostetulla ennakkolipulla tai oppaan johdolla, lippuja ei myydä paikan päällä. Ennakkolippuja myydään tuntikohtaisella saapumisajalla, jotta vierailijoiden määrää voidaan kontrolloida tarkasti. Tuntikohtainen kapasiteetti pidetään hyvin maltillisena, jotta 2 metrin turvaväli pystytään varmistamaan. Kapasiteettia säädetään tarpeen mukaan.

Verk av den banbrytande videokonstnären Bill Viola visas på Amos Rex år23.9.2020 10:55:59 EEST | Tiedote

Amos Rex program för nästa år består av inhemsk samtidskonst och en omfattande utställning över videokonstnären Bill Violas verk. Separatutställningen är Violas första i Finland. Karoliina Hellbergs, Tero Kuitunens och Raimo Saarinens utställning Between us och bildkonstnären Raija Malkas och kompositören Kaija Saariahos utställning Blick skulle egentligen ordnas år 2020, men på grund av coronaviruset flyttas utställningarna till våren och sommaren 2021.

Amos Rex brings pioneering video artist Bill Viola to Finland in 202123.9.2020 10:52:10 EEST | Press release

Amos Rex’s offerings next year include Finnish contemporary art and an extensive exhibition featuring video artist Bill Viola – his first solo show in Finland. Two exhibitions planned for 2020 have been rescheduled to the spring and summer of 2021 due to the Covid-19 pandemic: Between us by Karoliina Hellberg, Tero Kuitunen and Raimo Saarinen, as well as Blick by visual artist Raija Malka and composer Kaija Saariaho.

Amos Rex tuo 2021 Suomeen videotaiteen uranuurtajan Bill Violan23.9.2020 10:50:00 EEST | Tiedote

Amos Rexin ensi vuoden ohjelmisto koostuu kotimaisesta nykytaiteesta ja videotaiteilija Bill Violan laajasta näyttelystä. Kyseessä on Violan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan johdosta vuodelle 2020 suunnitellut Karoliina Hellbergin, Tero Kuitusen ja Raimo Saarisen näyttely Between us sekä kuvataiteilija Raija Malkan ja säveltäjä Kaija Saariahon näyttely Blick siirtyvät kevääseen ja kesään 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme