Intrum Oy

Analyysi: Pohjoismaissa 20 prosenttia vähemmän perintätapauksia pandemian aikana

Jaa
Intrumin tuoreesta analyysista käy ilmi, että huolimatta pandemian aikana tapahtuneista supistuksista ja työttömyyden lisääntymisestä, valtaosalla pohjoismaisista kotitalouksista ja yrityksistä maksukyky on vahvistunut koronaepidemian puhkeamisen jälkeen. Perintätapausten määrä ja koko olivat joulukuun 2021 lopussa keskimäärin 20 prosenttia pienempiä verrattuna pandemian alkuun. Myös taantuma oli lievempi ja elpyminen on ollut nopeampaa kuin euroalueella keskimäärin. Tulevaisuudessa haasteena ovat kuitenkin inflaatio, korkojen nousu sekä pohjoismaisten kotitalouksien korkea velkaantumisaste.

Kuluttajat

"Pitkään jatkunut ajanjakso, jolloin hallituksen rajoitukset ja tartuntapelko rajoittivat kulutusmahdollisuuksia, lisäsi säästöjä - ei maksuvaikeuksia. Vaikka kulutusmahdollisuudet palautuisivatkin tänä vuonna ennalleen, on todennäköisempää, että maksuvaikeuksia tulee aiheuttamaan enemmän korkea inflaatio ja korkeammat korot. Pohjoismaisten kotitalouksien talous on kuitenkin edelleen vahva, joten ne pystyvät paremmin selviytymään korkeammista kustannuksista ja välttämään samalla maksuvaikeuksia”, sanoo Intrum myyntijohtaja Juha Iskala

Maksuongelmat Pohjoismaissa vähenivät, vaikka nuorisotyöttömyys lisääntyi

Vaikka pandemia lisäsi nuorisotyöttömyyttä, maksuongelmien määrä väheni eniten 30-vuotiaiden ja sitä nuorempien keskuudessa. Tämä johtuu siitä, että alle 30-vuotiailla on harvemmin kiinteitä kuluja, kuten asunto- ja autolainoja, ja he pystyvät siksi sopeuttamaan menojaan helpommin. Nuoret myös yleensä käyttävät suuremman osan tuloistaan sellaisiin toimintoihin, joita on pandemian vuoksi rajoitettu, kuten baareissa, ravintoloissa ja konserteissa käynteihin.

Säästäminen lisääntyi, mutta inflaatio ja korkeat korot luovat pian haasteita

Rajoitukset ja tartunnan pelko saivat kotitaloudet sopeuttamaan kulutustaan pandemian alkaessa jyrkästi ja tuloksena on monen osalta maksuvaikeuksien sijaan suuremmat säästöt. Säästämisasteet ovatkin nousseet kaikissa Pohjoismaissa ja moni kotitalous on vahvemmassa taloudellisessa tilanteessa kuin ennen pandemiaa. Tämä ei kuitenkaan koske kaikkia ja säästäminen painottuukin voimakkaasti suurituloisiin kotitalouksiin.

Inflaation odotetaan jäävän aiempia vuosia korkeammalle tasolle, mikä luo puolestaan painetta korkojen nostamiselle. Heikentynyt kotitalouksien ostovoima sekä lainakulujen kasvu voivat näkyä nopeasti perinnän määrien kasvuna erityisesti pienituloisilla kotitalouksilla, joiden säästämisaste on muutenkin matala.

Pohjoismaiset kotitaloudet ovat myös selkeästi velkaantuneempia verrattuna muuhun Eurooppaan. Siinä missä muualla Euroopassa matalien korkojen ajanjakso on käytetty velkojen lyhentämiseen, ovat pohjoismaiset kotitaloudet lisänneet velkaansa. Korkojen nousulla on siis erityisen suuri vaikutus pohjoismaisiin kotitalouksiin.

Yritykset

Pandemia aiheutti suurimman taloudellisen taantuman sitten toisen maailmansodan. Se ei kuitenkaan ole vielä aiheuttanut maksuhäiriöitä. Tekniset yksityiskohdat vaihtelevat Pohjoismaissa, mutta lopputulos on kuitenkin sama: julkinen sektori on ottanut vastuulleen kotitalouksien ja yritysten luottoriskin ja tappiot. Tämä voi muuttua vuonna 2022. Maailmantalouden epätasapaino lisääntyy, mikä aiheuttaa edelleen paineita globaaleille toimitusketjuille. Julkisen sektorin menoillakin on rajansa ja OECD:n mukaan Pohjoismaiden hallitukset alkavat vetää tukea pois vuonna 2022. Velkojien onkin kyettävä erottamaan huonosti johdetut yritykset yrityksistä, jotka kamppailevat tilapäisten tekijöiden ja inflaation, vuoksi”, Iskala tiivistää.

Maksuongelmat ja konkurssit vähenivät tukitoimien johdosta - miten käy jatkossa?

Konkurssit ja luottoriski korreloivat tyypillisesti kysynnän kanssa. Kuitenkin 20 kuukautta pandemian jälkeen Pohjoismaissa on 8-25 prosenttia vähemmän konkursseja. Myös konkursseja indikoiva velkojen perintä on pysynyt jo pitkään alhaisella tasolla verrattuna pandemiaa edeltävään aikaan. Luottoriskin kasvusta ei myöskään ole merkkejä viimeisen vuoden aikana ja maksuongelmat vähenivät kaikilla toimialoilla.

Talouden lainalaisuuksia ei ole rikottu tai muutettu, mutta julkinen sektori on ottanut vastuulleen luottoriskin, joka muuten ilmenisi yksityisellä sektorilla; Konkurssien ja perinnän välttämiseksi on toteutettu yhdistelmä veropolitiikkaa, sääntelyä, valtion takaamia luottoja ja käteisavustuksia. Toimenpiteet on suunniteltu tukemaan kaikkia yrityksiä, joihin pandemia vaikuttaa eivätkä ne erottele huonosti johdettuja- ja hyvin johdettuja yrityksiä. Näin tuki saadaan nopeasti perille, mutta haittapuolena on riski, että julkisia varoja käytetään huonosti johdettujen yritysten tukemiseen.

Perintämäärien odotetaan kasvavan vuonna 2022

Vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä perintätapauksen keskikoko kasvoi ja ylitti pandemiaa edeltäneen tason kaikissa Pohjoismaissa, ainoana poikkeuksena Ruotsi.

Todennäköisin syy on viime vuonna alkanut tuottajahintojen jyrkkä nousu, joka näkyy perinnässä viiveellä. Onkin todennäköistä, että perintätoimeksiantojen määrä kääntyy kasvuun vuonna 2022. On myös todennäköistä, että ruotsalaiset seuraavat muissa Pohjoismaissa havaittua suuntausta.


Analyysissa on hyödynnetty dataa Intrumin tietokannasta aikavälillä tammikuu 2020 - joulukuu 2021. Data kattaa 675 492 suomalaista, täysi-ikäistä kuluttajaa ja 102 155 yritystä.

Kutsu webinaariin

Tarjoamme aiheesta webinaarin: Maksutrendit pandemian aikana - miten navigoidaan vuonna 2022?

Missä ja milloin: 9.2.2022 klo 9.00-9.45

Ekonomi ja Intrumin Analytics Manager Iiro Alikärri käy webinaarissa läpi pandemian aikana nähtyjä perinnän ja maksutrendien suuntauksia sekä kertoo mitä tekijöitä kannattaa tarkkailla vuonna 2022.

Lisätietoa ja ilmoittautumiset webinaariin

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Intrum Oy
Intrum Oy
Hitsaajankatu 20
00811 Helsinki

09 229 111http://www.intrum.fi

Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 20 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 9 500 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 70 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2024 liikevaihto oli 18 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy

Yhä useampi velkaantuu asumismaksujen vuoksi ja saa häätöhaasteen27.5.2025 07:55:00 EEST | Tiedote

Yhä useampi asumismaksujen viivästymisten vuoksi perintään joutunut saa häätöhaasteen, paljastaa luotonhallintayhtiö Intrumin tuore katsaus asumisen maksuvaikeuksista johtuvasta kuluttajien velkaantumisesta. Erityisesti nuorten aikuisten velkaantuminen asumismaksujen vuoksi on moninkertaistunut vuoden 2021 jälkeen. Asumismaksuista myös muistutetaan aiempaa enemmän, mikä voi puolestaan ennaltaehkäistä velkaongelmien syvenemistä ja häätöjen määriä. Asumiseen liittyvien velkaongelmien kasvu näkyy Takuusäätiön velkaneuvonnassa.

Tutkimus: Yritykset suhtautuvat aiempaa tiukemmin myöhässä maksamiseen13.5.2025 07:55:00 EEST | Tiedote

Yritykset kiristävät maksuehtojaan eivätkä ole halukkaita neuvottelemaan pidemmistä maksuajoista, paljastaa luotonhallintayhtiö Intrumin julkaisema Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti. Maksuviiveet ovat pidentyneet hieman sekä kuluttajakaupassa että yritysten välisessä kaupassa. Hyvä uutinen on, että yrityksillä vaikuttaa olevan aiempaa vähemmän maksuvaikeuksia ja myöhästyneiden maksujen selvittelyyn käytetty aika on vähentynyt hieman vuoteen 2024 verrattuna.

Tutkimus: Yritykset hyödyntävät aiempaa enemmän luottotietopalveluja24.4.2025 08:05:00 EEST | Tiedote

Viime vuoteen verrattuna moni yritys onnistui saavuttamaan tavoitteensa usealla mittarilla ja tavoittelee sinnikkäästi kasvua epävarmuudesta huolimatta. Kauppasota voi kuitenkin kampittaa yritysten kasvuhaaveet ja haalistaa aiemmat onnistumiset kaukaiseksi muistoksi. Yrityksissä varaudutaankin nyt talouden häiriöihin kustannussäästöillä, myynnin vahvistamisella ja saatavien nopealla kotiuttamisella. Osana varautumista maksuviiveitä torjutaan aiempaa tarmokkaammin erityisesti annakkomaksujen ja luottotietopalvelujen avulla, kertoo luotonhallintayhtiö Intrumin julkaisema Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti.

Perintään siirtyy aiempaa suurempia summia15.4.2025 07:55:00 EEST | Tiedote

Luotonhallintayhtiö Intrumin laskunvälityksen ja perinnän katsaus kertoo, että yhä useampi muistutuslasku jää maksamatta ja siirtyy perintään. Perintään siirtyvien maksujen määrät ja summat kasvoivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä sekä yritys- että kuluttajaperinnässä. Vuoden 2024 lopulla maksukyvyssä nähtiin lievää parannusta, mutta perintätapausten määrien ja pääomien kasvu voi ennakoida maksukyvyn heikentymistä kevään ja kesän aikana.

Maksuviiveellisiä yrityksiä aiempaa vähemmän – suurin parannus majoitus- ja ravitsemistoimialalla14.4.2025 07:50:00 EEST | Tiedote

Luotonhallintayhtiö Intrumin maksuviivetutkimus vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen osuus on laskenut 3,84 prosentilla viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Positiivisen alkuvuoden ilo voi kuitenkin jäädä lyhytaikaiseksi. Toimialavertailussa majoitus- ja ravitsemistoimialalla maksuviiveellisten yritysten osuus on laskenut viime vuoteen verrattuna eniten. Suhteellisesti eniten nousua maksuviiveellisten yritysten määrässä oli julkisen hallinnon ja maanpuolustuksen toimialalla. Alueellisesti maksuviiveellisten yritysten määrä nousi Kainuussa ja Pohjois-Savossa. Eniten maksuviiveellisiä yrityksiä on edelleen Satakunnassa, mutta määrä on laskenut. Yhdysvaltain asettamat tullit ja poliittinen epävarmuus voivat romuttaa alkuvuoden positiivisen kehityksen ja yritysten kasvuhaaveet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye