Vaasan kaupunki - Vasa stad

Ändringar i dagvattenavgiften föreslås från nästa år

Dela

Vasa stads tekniska nämnd behandlar på sitt sammanträde 31.3 en ändring i dagvattenavgifterna från 1.1.2022. Enligt arbetsgruppens förslag uppdateras grunderna för bestämmandet av dagvattenavgifterna så att i fortsättningen inverkar förutom fastighetens yta, även fastighetstypen, på avgiftens storlek.

I Vasa bestäms dagvattenavgiften för närvarande endast på basis av fastighetens yta. Sett till alla fastigheter är Vasas avgiftsnivå i förhållande till jämförelsekommunerna förmånligare än medeltalet. När samma jämförelse görs utgående från fastighetstyp så är dagvattenavgifterna för egnahemshustomterna dyrare än i medeltal, då övriga fastigheter ligger under medeltalet.

I arbetsgruppens förslag indelas fastigheterna från och med 1.1.2022 i avgiftsklasser både på basis av fastighetens storlek och fastighetstyp. Detta gör det möjligt att sänka avgifterna för i synnerhet större egnahemshus- och parhustomter och höja avgifterna för övriga fastigheter stegvis i enlighet med storlek och typ.

Målet med förändringen är en så rimlig och jämlik dagvattenavgift som möjligt för alla användare.

– Vasa har varit bland de första som tagit dagvattenavgifter i bruk. Bestämmandet av taxor har granskats på basis av den respons och de erfarenheter som fåtts samt andra städers jämförelseuppgifter. Arbetsgruppen har kommit fram till att föreslå en med tanke på uppkomsten av dagvatten mer jämlik modell än tidigare, som är till fördel särskilt för sådana fastighetstyper som har förhållandevis mer vattengenomsläpplig yta, konstaterar kommunteknikens chef Jukka Talvi.

Innan tekniska nämnden fattar beslut om en eventuell taxauppdatering reserveras möjlighet för fastighetsägare och ‑innehavare samt övriga att framföra sin åsikt om saken genom att taxauppdateringen läggs fram under tiden 1–30.4.2021.

Listatexten finns till påseende på stadens webbplats.

Kontakter

Direktör för kommunalteknik Jukka Talvi, tfn. 040 831 1550, jukka.talvi@vaasa.fi

Bilder

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum