Aalto-yliopisto

ANDRITZ Oy ja Aalto-yliopisto vievät uuden biotuoteteknologian globaaleille markkinoille

Jaa

AaltoCell™-teknologialla mikrokiteistä selluloosaa eli MCC:tä voidaan tuottaa ekologisesti ja tehokkaasti. MCC:n suurimmat markkinat ovat nykyisin lääke- ja elintarviketeollisuudessa. Tulevaisuuden potentiaalisimmat käyttökohteet ovat eläinrehuteollisuudessa ja korkean jalostusarvon tuotteissa, kuten tekstiileissä.

Perinteistä, valkoista MCC:tä on käytetty lääke- ja elintarviketeollisuudessa, ja sillä on potentiaalia myös tekstiiliteollisuuden raaka-aineeksi. Aalto-yliopiston kehittämällä teknologialla voidaan ensimmäisenä maailmassa valmistaa myös ruskeaa, eläinrehuteollisuuden raaka-aineeksi sopivaa MCC:tä. Kuva: Adolfo Vera
Perinteistä, valkoista MCC:tä on käytetty lääke- ja elintarviketeollisuudessa, ja sillä on potentiaalia myös tekstiiliteollisuuden raaka-aineeksi. Aalto-yliopiston kehittämällä teknologialla voidaan ensimmäisenä maailmassa valmistaa myös ruskeaa, eläinrehuteollisuuden raaka-aineeksi sopivaa MCC:tä. Kuva: Adolfo Vera

Aalto-yliopisto ja ANDRITZ Oy ovat sopineet yhteistyöstä AaltoCell™-teknologian kaupallistamiseksi globaaleille markkinoille. AaltoCell™ on professori Olli Dahlin johdolla kehitetty teknologia, jolla mikrokiteistä selluloosaa eli MCC:tä voidaan valmistaa pienten tuotantoyksiköiden sijaan sellutehtaissa suurella kapasiteetilla ja selvästi pienemmällä kemikaalimäärällä kuin tähän asti on ollut mahdollista.

Mikrokiteinen selluloosa on lähes 100-prosenttista selluloosaa, joka sulaa märehtijöiden elimistössä helposti ja antaa hyvin energiaa. Professori Dahlin mukaan sen lupaavimmat volyymimarkkinat löytyvätkin eläinrehuteollisuudesta.

”Meidän teknologiallamme MCC:tä voidaan tuottaa ekologisesti ja tehokkaasti eläinrehuteollisuuden raaka-aineeksi. Näin peltoalaa säästyy viljelyyn, mikä on elintärkeää ihmiskunnan ruoantuotannon kannalta.”

Monivuotinen tutkimusyhteistyö

Sopimus sisältää kaupallistamisen lisäksi monivuotisen tutkimusyhteistyön, jonka tavoitteena on kehittää AaltoCell™-teknologialla tuotetusta mikrokiteisestä selluloosasta uusia korkean jalostusarvon biotuotteita. Tähän asti korkeat tuotantokustannukset ovat rajoittaneet MCC:n käyttöä, mutta tulevaisuudessa sille voi löytyä käyttökohteita usealla eri teollisuuden alalla. Lisäksi valmistusprosessissa syntyvistä sokereista voidaan valmistaa biopohjaisia kemikaaleja, kuten etanolia.

”ANDRITZin laitteet ja prosessit tarjoavat hyvät mahdollisuudet uusien, ympäristöystävällisten biotuotteiden valmistukselle. Haluamme yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa olla kehittämässä näitä tuotteita perinteisten rinnalle ja auttaa näin asiakkaitamme vauhdittamaan liiketoimintaansa ja saavuttamaan kaupallista hyötyä”, sanoo ANDRITZ Oy:n toimitusjohtaja Kari Tuominen.

”Materiaalit ja kestävä luonnonvarojen käyttö on yksi Aalto-yliopiston vahvoista tutkimuksen avainalueista, ja biotaloudella on siinä keskeinen rooli. Haluamme olla biotalouden alueella maailman huippuja opetuksessa, tutkimuksessa ja innovaatioiden luomisessa. Olemme erittäin iloisia ANDRITZ Oy:n kanssa tehdystä sopimuksesta, jonka ansiosta määrätietoisen huippututkimuksen tulokset saadaan globaaleille markkinoille”, sanoo Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Olli Dahl
Professori, Aalto-yliopisto
p. 040 5401 070
olli.dahl@aalto.fi

Kari Tuominen
Toimitusjohtaja, ANDRITZ Oy
p. 040 860 5186
kari.tuominen@andritz.com

Kuvat

Perinteistä, valkoista MCC:tä on käytetty lääke- ja elintarviketeollisuudessa, ja sillä on potentiaalia myös tekstiiliteollisuuden raaka-aineeksi. Aalto-yliopiston kehittämällä teknologialla voidaan ensimmäisenä maailmassa valmistaa myös ruskeaa, eläinrehuteollisuuden raaka-aineeksi sopivaa MCC:tä. Kuva: Adolfo Vera
Perinteistä, valkoista MCC:tä on käytetty lääke- ja elintarviketeollisuudessa, ja sillä on potentiaalia myös tekstiiliteollisuuden raaka-aineeksi. Aalto-yliopiston kehittämällä teknologialla voidaan ensimmäisenä maailmassa valmistaa myös ruskeaa, eläinrehuteollisuuden raaka-aineeksi sopivaa MCC:tä. Kuva: Adolfo Vera
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aalto-yliopisto
Aalto-yliopisto
PL 18000
00076 AALTO

09 47001, viestinta@aalto.fihttp://aalto.fi

Aalto-yliopisto. Kohti parempaa maailmaa. Aalto-yliopisto on rohkeiden ajattelijoiden yhteisö, jossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Tunnistamme ja ratkaisemme yhteiskunnan suuria haasteita ja rakennamme innovatiivista tulevaisuutta. Yliopistossa on kuusi korkeakoulua, 11 000 opiskelijaa ja 400 professoria. Kampuksemme sijaitsevat Espoossa ja Helsingissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme