Basam Books

Anita Näslindh-Ylispangarin uutuusromaani kertoo evakoista, sotaleskistä ja naisista niin kotirintamalla kuin jälleenrakennuksen parissa

Jaa

Kirja vie mukanaan matkalle maailman tuuleen tarkastelemaan elämää kaarisillalta, jota vahvat naiset ovat olleet meille rakentamassa monen sukupolven ajan.

”Naiset maailman tuulessa” (Basam Books 2021)
”Naiset maailman tuulessa” (Basam Books 2021)

”Mie se olen huutolaistyttö, ja halvalla miut saivat, mut miun äitikultani Helena sanoo aina, et mie olen heiän kultakimpaleensa. Mie laulan, kerron kaskuloi ja ennustan sieluni syövereist. Yöllä mie uinun niin syväst, jot kaikki voimat saan nukuttuani takaisin, ja aamulla olen taas vahva kuin härkä. Eikä sellaista vaikeutta olekaan, jota mie en selvittäisi.”

Maria (s. 1850) joutuu huutolaislapseksi Viipurissa. Huutolaisia oli tuohon aikaan paljon ja heidän kohtalonsa olivat useimmiten julmia ja epäinhimillisiä. Maria saa kuitenkin hyvän kodin Uudenkirkon Talpolassa, jossa hän myöhemmin avioituu ja perustaa perheen. Sukupolvien ketju saa alkunsa tuosta eläväisestä Mariasta.

Anita Näslindh-Ylispangarin Naiset maailman tuulessa (Basam Books 2021) perustuu suvun naisten selviytymistarinoihin Karjalan kannaksen Uudeltakirkolta sodan jälkeiseen Kallioon ja myöhemmin lähiöelämään viiden sukupolven ajalta. He kohtaavat vastoinkäymisiä ja haasteita.

Karjalan naiset saavat kokea paljon: Venäjän vallankumouksen, sisällissodan kahinat, Suomen itsenäistymisen ja evakkomatkat. Sukurakkaat naiset pitävät yhtä Kalliossa miesten ollessa rintamalla. Yhteisöllisyys ja aito välittäminen auttavat heitä jaksamaan.

Näslindh-Ylispangar nostaa tietoisesti kirjassaan esiin kotirintamien naiset ja heidän roolinsa, sillä sota-ajan kuvauksissa korostuvat usein miesten teot. Hän toivoo, että kirja auttaa ymmärtämään elettyä elämää sekä rakentamaan parempaa, tasa-arvoisempaa ja suvaitsevampaa tulevaisuutta.

”Olemmeko vain helmiä loputtomassa punoksessa äitejä ja tyttäriä Maria, Amalia, Hissu, äitini ja minä? Vain henkäys, ja kaikki on poissa, vai onko?”

Kirjailijasta

Anita Näslindh-Ylispangar on filosofian tohtori. Hän on kirjoittanut aiemmin romaanin Juna 69 (Basam Books 2021) sekä sosiaali- ja terveysalan akateemisia julkaisuja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet:

Tuomas Lapatto
tuomas.lapatto@basambooks.fi

Kuvat

”Naiset maailman tuulessa” (Basam Books 2021)
”Naiset maailman tuulessa” (Basam Books 2021)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Basam Books
Basam Books
Lapinlahdenpolku 8, c/o Lapinlahden Lähde Oy
00180 HELSINKI

+358 40 841 7913https://basambooks.fi

Basam Books on riippumaton helsinkiläinen yleiskustantamo. Meidät tunnetaan erityisesti laadukkaan hyvinvointi- ja työelämäkirjallisuuden, kaunokirjallisten klassikoiden sekä runouden kustantajana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Basam Books

Syksyn uutuuskirja Ekotrippi antaa kyytiä synkän syyllistäville ilmastotarinoille – ”Mustalla huumorilla voi parantaa maailmaa.”9.9.2021 10:45:00 EEST | Tiedote

Esikoiskirjailija Piia Heikkinen haluaa tarjota romaanillaan vertaistukea ympäristöahdistukseen ja armollisempaa asennetta ilmastokeskusteluun. Heikkisen viesti kansainvälisen ilmastolakon (24.9.) lähestyessä on: ”Nyt jos koskaan tarvitaan empatiaa ennakkoluulojen tilalle, onnellisia loppuja dystopioiden sijaan. Vihreällä on monia eri sävyjä.”

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme