Schildts & Söderströms

Anna-Maja Henrikssons liv blir bok

Dela
Journalisten Annika Hällsten skriver om justitieminister Anna-Maja Henrikssons liv med fokus på den politiska karriären. Anna-Maja Henriksson – Makten och ärligheten utkommer i oktober.
Foto: Cata Portin
Foto: Cata Portin

När coronapandemin härjade som värst våren 2020 befann sig justitieminister Anna-Maja Henriksson plötsligt i centrum för finländarnas uppmärksamhet. Paniken spred sig och många ville stänga ner hela samhället. Vad sade lagen egentligen om pandemier, skolstängningar, utegångsförbud och restriktioner?

I sin biografi tar Annika Hällsten läsaren med bakom kulisserna i kvintettens diskussioner om pandemihanteringen. Och trots att fokus ligger på politiken är det här även berättelsen om människan Anna-Maja Henriksson, om hur hon växte upp i Jakobstad med en ensamförsörjande mamma och lärde sig att klara sig på egen hand.

Hårt arbete och en stark känsla för rättvisa är egenskaper som fört Anna-Maja Henriksson framåt i livet. En ytterligare drivkraft har varit en vilja att påverka på högsta nivå, att sitta med vid de bord där besluten fattas. Att göra ärlig sakpolitik i populismens tidevarv är en strategi som ofta stött på hårt motstånd, men för Anna-Maja Henriksson har det varit vägen till makten.

– Det finns alldeles för få biografier om kvinnor med makt, så den här boken fyller ett verkligt tomrum. Än mer intressant blir den för att den är skriven av Annika Hällsten, en erfaren och politiskt obunden journalist som vågar ställa också obekväma frågor, säger förläggaren Martin Welander.

Anna-Maja Henriksson – Makten och ärligheten utkommer i oktober. Boken utkommer samtidigt på finska på Kustantamo S&S.

Författaren Annika Hällsten är född 1956 i Helsingfors och har arbetat som journalist i drygt 40 år, merparten av tiden som nyhetsreporter och kulturreporter på Hufvudstadsbladet. Som kulturreporter bevakade hon kulturfältet, skrev personporträtt och ägnade sig åt sitt specialintresse, att bevaka kungligheter. Detta har hon fortsatt med sedan hon pensionerades 2022. Anna-Maja Henriksson – Makten och ärligheten är hennes debutbok.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Cata Portin
Foto: Cata Portin
Ladda ned bild
Foto: Cata Portin
Foto: Cata Portin
Ladda ned bild
Foto: Cata Portin
Foto: Cata Portin
Ladda ned bild

Om

Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors

https://litteratur.sets.fi/

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

Naturväktarna – allas vår radiofavorit i bokformat23.5.2023 08:20:00 EEST | Tiedote

Kan älgar anfalla människor? Kan ormar klättra? Ska fågelholken städas? Vilken insekt sticker värst? Under mer än fem decennier har lyssnarnas frågor till Naturväktarna varit av många slag. Och experterna i Svenskfinlands mest älskade radioprogram har nästan alltid kunnat ge ett svar. I den här boken har vi samlat de intressantaste frågorna och svaren. Här finns också berättelsen om hur programmet kom till och hur det utvecklats sedan starten 1971. Tove Virta har intervjuat människorna bakom radioprogrammet och lyfter i personporträtt fram såväl experter som programledare, bland andra: Rolf Grönblom, Harry Krogerus, Göran Bergman, Björn Federley, Bo Ekstam, Anders Albrecht, Camilla Ekblad och Joakim Lax. Herta Donner har illustrerat djur och natur som diskuteras, och människorna bakom de välkända radiorösterna. Naturväktarna har recensionsdatum tisdag 30.5.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum