Uusi puu

Anne Kalmari: Puun ja digitalisaation naimakaupat!

Jaa

Tulevaisuudessa istun mäntymekossani komposiittiterassilla, syön kantarellikeittoa ja juon mustikkamehua puupohjaisista kierrätettävistä kertakäyttöastioista. Mietin, miten helppo olikaan kaunistaa talon seinään puinen taideteos, josta tulee joka kerta hyvä mieli.

Maa- ja metsätalousvalikunnan puheenjohtaja Anne Kalmari näkee digitalisaation mahdollisuutena myös puutuotteille: "Uudentyyppinen  tekniikka tuonee puulla tuunaamisen mahdollisuuden jokaisen ulottuville".
Maa- ja metsätalousvalikunnan puheenjohtaja Anne Kalmari näkee digitalisaation mahdollisuutena myös puutuotteille: "Uudentyyppinen tekniikka tuonee puulla tuunaamisen mahdollisuuden jokaisen ulottuville".

Puumuotoilun siirtäminen nykypäivään, kilpailukykyiseksi suuren mittaluokan vaihtoehdoksi, vaatii digitalisaatiota. Tästä hyvä esimerkki on Konnevedeltä kotoisin oleva kasvuyritys Jukola. Se suunnittelee ja tuottaa kolmiulotteisia sisä- ja ulkoverhouksia sekä niiden teollisia jatkojalosteita. Joutsenseinä, vanhamajan kuviointi, rakkaan lemmikin kuva tai mikä vaan asiakkaan toive löytyy tulevaisuudessa yhä useammin julkisista pinnoista ja yksityisistä kodeista.

Puu on uusiutuva luonnonvara, jonka käyttöä päätimme hallitusneuvotteluissa lisätä reilusti. Suomessa metsien kasvusta käytetään vain 65%, kun Ruotsissa käyttö on 80%. Kun käytämme puuta puutuotteita korvaamaan uusiutumattomia tuotteita, teemme samalla ekoteon ja hidastamme kasvihuoneilmiön vaikutuksia. Hallitusohjelman visiomme metsästä tuotavista uusista tuotteista toteutuu huimaa vauhtia. Tuotekehityksen ohella myös kaupallistamiseen ja markkinointiin pitää löytyä rahaa. 

Uskon vahvasti, että puupohjaisten tuotteiden kysyntä tulee kasvamaan, sillä ihmiset hakevat yhä enemmät ekologisuutta, kierrätettävyyttä, vastuullisuutta, aitoutta ja luonnonläheisyyttä. Uusien tuotteiden mahdollisuuksia on repullinen. Kyse on siitä pystyvätkö tuotteet olemaan kilpailukykyisiä ja pystyvätkö ne luomaan elämyksen, josta kuluttaja on valmis maksamaan.

Nykypäivän ihmisillä länsimaissa on jo mahdollisuus hankkia yksilöllisiä tuotteita. Tämä on näkynyt jo pitkään esimerkiksi autojen ja vaatteiden tuunauksessa. Luulen että omien rakennusten tuunauksessa olemme vasta alkumetreillä. Harvalla on vara kaiverruttaa reliefejä rakennuksiinsa, mutta uudentyyppinen tekniikka tuonee puulla tuunaamisen mahdollisuuden jokaisen ulottuville.

Mitä tämä on sitten vaatinut. Se on vaatinut vahvaa visiota puusta muotoilun elementtinä. Uskoa siihen, että algoritmisen osaamisen avulla voidaan luoda teollisia prosesseja. Jouni Lehmonen on saanut patentin matemaattisesta leikkausmenetelmästä. Jatkokehitysmahdollisuudet ovat huimat.

Mielestäni pienen konnevetisen puumuotoiluyrityksen tarina on rohkaiseva esimerkki luovuudesta. Esimerkki myös siitä, miten eri osaamisaloja yhdistämällä voimme luoda jotain aivan uutta.

Anne Kalmari,
kansanedustaja
Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja

Anne Kalmari Uusi puulle: "Biotalous on mahtava juttu. Sen avulla korvaamme uusiutumattomia raaka-aineita uusiutuvilla ja teemme ekotekoja"

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Maa- ja metsätalousvalikunnan puheenjohtaja Anne Kalmari näkee digitalisaation mahdollisuutena myös puutuotteille: "Uudentyyppinen  tekniikka tuonee puulla tuunaamisen mahdollisuuden jokaisen ulottuville".
Maa- ja metsätalousvalikunnan puheenjohtaja Anne Kalmari näkee digitalisaation mahdollisuutena myös puutuotteille: "Uudentyyppinen tekniikka tuonee puulla tuunaamisen mahdollisuuden jokaisen ulottuville".
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Uusi puu
Uusi puu
Salomonkatu 17 A
00100 Helsinki

050 401 9855http://www.uusipuu.fi

Uusi puu on yli 20 suomalaisen organisaation yhteisö, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä puun käyttöön perustuvasta biotaloudesta ja antaa konkreettisia esimerkkejä puupohjaisista tuotteista ja niiden yhteiskunnallisesta merkityksestä.

www.uusipuu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uusi puu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme