Gummerus

Anneli Kannon Rottien pyhimys ja Niillas Holmbergin Halla Helle Runeberg-palkinnon ehdokkaiksi

Jaa

Anneli Kannon ja Niillas Holmbergin romaanit on valittu Runeberg-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaiksi. Kannon Rottien pyhimys kertoo fiktion keinoin Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalausurakasta. Holmbergin Halla Helle tutustuttaa lukijan Utsjoen ja rajaseudun saamelaisiin. Voittaja julkistetaan Runebergin päivänä 5.2.2022. Palkintosumma on 20 000 euroa.

Valitsijaraati, johon kuuluivat tänä vuonna kirjailija Johanna Hulkko, kriitikko Vesa Rantama ja kirjallisuustoimittaja Camilla Lindberg perustelevat valintoja seuraavasti:

"Niillas Holmbergin Halla Helle on säkenöivä aate- ja kehitysromaani, jossa tehdään syvä, psykologinen matka ihmiseen, Saamenmaahan ja sen kulttuuriin. Ikiaikaiset romaaniaiheet, unet ja niiden tulkitseminen sekä rakkaus, aukeavat älyllisenä, nykyaikaan juurtuvana taideteoksena, joka soi myös kieltä ja luontoa. […] Romaani herättää lukijassaan epämiellyttäviksikin kasvavia ajatuksia kolonialismista, eksotisoinnista ja dekolonisaatiosta. Se on valinnut myös opettaa, mitä suomalainen nykykirjallisuus harvoin tietoisesti haluaa. Holmbergin filosofinen romaani on paitsi yhteiskunnallinen ja taiteellinen teko myös nöyristelemätön kutsu keskusteluun.

"Anneli Kannon romaani Rottien pyhimys on runsaan bio- ja historiafiktiovuoden kruununjalokivi. Hattulan kirkon upeiden maalausten syntyä kirjallistavaa romaania elävöittää tieto siitä, että maalareiden henkilöllisyydet eivät ole välittyneet meidän aikaamme saakka. […] Kielenkäytöltään Rottien pyhimys on fantastisen värikäs, rivo ja groteski. Kirja herättää henkiin menneisyyden, jossa kuolemansynnit olisivat totisinta totta ja uskonpuhdistus vasta pilkahdus hussilaisten munkkien silmäkulmassa. Katolinen kirkko on totaalinen vallankäyttäjä, mutta sen varjossa kukkivat monenlaiset maalliset haksahdukset, rakkauskin. Naisen paikkaa taiteilijana luodatessaan romaani on ajankohtaisimmillaan."

Palkinnon saajan valitsee kymmenen ehdokaskirjan joukosta palkintoraati, johon kuuluvat kirjailija Marja-Leena Tiainen, kriitikko Merja Leppälahti ja pohjoismaisen kirjallisuuden väitöskirjatutkija Hanna Lahdenperä. Sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands Svenska Författareföreningin kirjallisuuspalkinto on perustettu vuonna 1986.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Anneli Kanto (kuva: Marek Sabogal)
Anneli Kanto (kuva: Marek Sabogal)
Lataa
Niillas Holmberg (kuva: Marek Sabogal)
Niillas Holmberg (kuva: Marek Sabogal)
Lataa
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 1000 / Käenkuja 3 A
00501 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus

”Tehtävämme on julkaista kirjallisuutta huviksi ja hyödyksi.” Kaarle Jaakko Gummerus

Suomen vanhin yleiskustantamo Gummerus Kustannus Oy on vuodesta 1872 toteuttanut perustajansa visiota: julkaisemme vastustamattoman viihdyttävää, inspiroivaa ja informoivaa kirjallisuutta. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Julia Thurénin Kaikki kuluttamisesta on Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokkaana9.11.2021 10:30:00 EET | Tiedote

Palkitun toimittajan Julia Thurénin Kaikki kuluttamisesta – Näin aloin käyttää rahojani paremmin on yleissivistävä ja käytännönläheinen tietokirja, joka kertoo konkreettisin vinkein, miten turhan kuluttamisen voisi lopettaa ja mihin omat rahat on järkevintä käyttää. Thurén avaa kirjassaan, miten hän on onnistunut muuttamaan omia kulutustapojaan, ja samalla auttaa ymmärtämään muun muassa kuluttamisen juuria, kapitalismia, kiertotaloutta ja vastuullista sijoittamista.

Diorin salaisuus on hurmaava romaani muotiluomuksista ja aikansa ahtaita rooleja rikkoneista naislentäjistä19.10.2021 08:12:00 EEST | Tiedote

Australialainen bestseller-kirjailija Natasha Lester kirjoittaa kansainvälisissä menestysromaaneissaan urheista naisista, jotka uhmaavat aikansa ahdasta naiskuvaa. Diorin salaisuus (Gummerus) on unohtumaton tarina toisen maailmansodan aikana vastarintaliikkeeseen kuuluneista naisista, ikuisesta rakkaudesta, sanoin kuvaamattomasta petoksesta ja mittaamattoman arvokkaasta muotileninkien kokoelmasta. Fiktiivisen tarinan taustalla on historiallisia tapahtumia ja henkilöitä: muotisuunnittelija Christian Dior ja hänen sisarensa, keskitysleiriltä selviytynyt vastarintataistelija Catherine Dior sekä joukko naislentäjien pioneereja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme