Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö

Ansiopäivärahaa maksettiin viime vuonna 335 000 henkilölle

Jaa
Ansiopäivärahan saajien määrä laski neljänneksellä vuodesta 2020. Loppuvuonna saajien määrä oli myös merkittävästi alkuvuotta matalampi.

Työttömyyskassat maksoivat viime vuonna ansiopäivärahaa 335 000 henkilölle, mikä on 26 % edellisvuotta vähemmän. Saajien määrä myös laski vuoden aikana. Tammikuussa ansiopäivärahaa maksettiin 186 000 henkilölle. Joulukuuhun mennessä saajien määrä oli laskenut 34 % ja saajia oli enää 123 000.

Ansiopäivärahaa maksettiin viime vuonna 2,5 miljardia euroa, mikä on 8 % edellisvuotta vähemmän. Päivärahakulut laskivat saajien määrän tapaan vuoden aikana. Ansiopäivärahaa maksettiin joulukuussa 31 % vähemmän, kuin tammikuussa.

Joulukuun luvut lähestyivät saajien ja kulujen osalta jo koronaa edeltävää tasoa. Kulut olivat vielä 22 % koholla suhteessa vuoden 2019 joulukuuhun. Saajien määrässä oli sen sijaan enää 14 %:n ero.

Lomautettuja oli viime vuonna 112 000, mikä on 54 % vähemmän, kuin edellisvuonna. Vuoden 2021 joulukuussa lomautettujen määrä oli enää 12 % korkeampi, kuin koronaepidemiaa ennen joulukuussa 2019.

”Ansiopäivärahan saajien ja päivärahakulujen määrä oli viime vuonna yhä korkealla tasolla. Tilanne näyttää kuitenkin paremmalta, kun katsotaan kuukausitasoisia tietoja. Kassan jäsenten työllisyys on kehittynyt positiivisesti vuoden aikana ja loppuvuoden luvut eivät enää ole kaukana koronaepidemiaa edeltävästä tasosta”, Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön toiminnanjohtaja Aki Villman toteaa.

Koronatilanne heikkeni loppuvuoden aikana ja joulu- ja tammikuussa tuli voimaan uusia kiristyksiä koronarajoituksiin. Tämä muutos ei vielä näy joulukuun tiedoissa. ”Tartuntalukujen alkaessa nousta syksyn aikana positiivinen kehitys ansiopäivärahan maksatuksen vähenemisessä hidastui. Luvut eivät kuitenkaan lähteneet loppuvuonna nousuun. On luultavaa, että rajoitusten vaikutus tulee esiin tammikuun tiedoissa”, Villman sanoo.

  2021 Muutos 2020 Muutos 2019
Maksetut ansiopäivärahat 2,5 mrd. – 8 % 2,7 mrd. + 58 % 1,7 mrd.
Ansiopäivärahan saajat 335 t. hlö – 26 % 456 t. hlö + 86 % 246 t. hlö
Lomautetut 112 t. hlö – 54 % 244 t. hlö + 447 % 45 t. hlö

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö
Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö
Kumpulantie 3
00520 Helsinki

http://www.tyj.fi

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö ry (TYJ) on työttömyyskassojen edunvalvonta- ja koulutusjärjestö sekä yhteistoimintaelin. TYJ kehittää työttömyysturvaa ja kassojen toimintaa sekä ylläpitää niiden tietotaitoa. Kaikki Suomessa toimivat 16 työttömyyskassaa ovat jäseninä TYJ:ssä. Kassoissa on jäseninä noin kaksi miljoonaa palkansaajaa ja yrittäjää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö

Työttömyyskassat haluavat kehittää työttömyysturvajärjestelmää1.3.2023 11:00:12 EET | Tiedote

Työttömyyskassoilla on pitkät perinteet Suomessa turvata kansalaisten toimeentuloa työttömyyden yllättäessä. Julkisen talouden kiristyvässä tilanteessa työttömyyskassat haluavat ottaa yhä vahvempaa roolia kokonaisvaltaisen työttömyysturvan kehittämisessä sekä työllisyyden edistämisessä. Kassat ovat yhdessä laatineet ehdotukset kattavan, kannustavan ja sujuvan työttömyysturvan järjestämiseksi. Tavoitteemme on, että työn tekeminen on nykyistä kannattavampaa työnteon muodosta riippumatta. Ehdotamme työllisyyden edistämistä ja tukemista työttömyyskassajärjestelmän kautta ilman valtion rahoitusta sekä työttömyysturvajärjestelmän selkeyttämistä.

55 vuotta täyttäneille irtisanotuille tulee uusi muutosturva – työttömyysturvan lisäpäivät poistuvat23.12.2022 13:00:00 EET | Tiedote

55 vuotta täyttäneiden työmarkkina-asemaa pyritään parantamaan uudella muutosturvakokonaisuudella, johon kuuluu irtisanotuille työntekijöille tarkoitettu muutosturvaraha ja vapaaehtoinen muutosturvakoulutus. Työnantajille tämä tarkoittaa uutta muutosturvamaksua. Samalla työttömyysturvan lisäpäivien ikäraja nousee vuosina 1963 ja 1964 syntyneillä, ja lisäpäivät poistuvat kokonaan näiden vuosien jälkeen syntyneiltä. Lisäpäivien poistuessa poistuu myös työnantajilta perittävä työttömyysturvan omavastuumaksu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme