Valtiokonttori

Ansökan om ersättning för stängning upphörde – det kom in närmare 6000 ansökningar

Jaa

Ansökan om ersättning för stängning upphörde den 31.8. Det har redan betalats ut ersättning för stängning avsedd till mikro- och småföretag för sammanlagt 93 miljoner euro.

Ansökan om ersättning för stängning till mikro- och småföretag började den 12 maj och upphörde den 31 augusti. Statskontoret tog under ansökningstiden emot sammanlagt 5928 ansökningar. Till och med 1.9. har ersättning för stängning utbetalats för över 93,4 miljoner euro och beviljats till 5177 företag. Av ansökningarna har 91 procent godkänts.

Av inlämnade ansökningar har 96 procent hanterats till och med den 1.9. Den genomsnittliga hanteringstiden för ansökningarna har varit cirka 17 dagar.

Ersättning för stängning nådde små företag

Mest ansökningar om ersättning för stängning har det kommit från små företag med under tio anställda. Klart största andelen av de företag som fått ersättning för stängning är aktiebolag (75 %) och näst största andelen är näringsidkare (17 %).

Branschvis granskat har mest stöd utbetalats till förplägnadsbranschen, idrottsverksamheten samt till nöjes- och rekreationstjänster och detaljhandelns branscher. Regionalt sett har mest stöd utbetalats till Nylands, Egentliga Finlands och till Birkalands landskap.

Mera detaljerad statistikinformation gällande ersättning för stängning finns tillgänglig på Statskontorets webbsida på adressen valtiokonttori.fi/sulkemiskorvaustilastot.

Ersättning för stängning till stängda kundlokaler

Ersättningen för stängning till mikro- och småföretag var avsedd till företag med högst 49 anställda och som under mars-april 2021 tvingades stänga sina verksamhetsställen tillfälligt för kunderna enligt lagen eller myndighetsbeslut. Ersättningen för stängning gällde restauranger och övriga förplägnadsföretag samt till exempel motions- och idrottsanläggningar, gym, badinrättningar och inomhuslekparker. Med stängningsersättningen får företaget ersättning för affärsverksamhetens oflexibla kostnader och till exempel lönekostnader.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valtiokonttori
Valtiokonttori
PL 14
00054 VALTIOKONTTORI

https://www.valtiokonttori.fi

Statskontoret är ett ämbetsverk inom finansministeriets förvaltningsområde som grundades 1876. Vi betjänar statsförvaltningen, medborgarna, kommunsektorn, sammanslutningar och företag.

Statskontoret ansvarar för statens upplåning och riskhanteringen av statsskulden. Vi förvaltar lån och räntestöd som staten beviljat samt statsgarantier. Statskontoret ansvarar för handläggningen och utbetalningen av kostnadsstöd och ersättning för nedstängning till företag som lidit skada på grund av coronapandemin. 

Till Statskontorets uppgifter hör dessutom statens koncernredovisning och styrning av ekonomiförvaltningen och betalningsrörelsen. Vi stöder statliga organisationer i omvälvningen i arbetslivet och vi främjar kunskapsbaserad ledning. Till medborgarna beviljar vi bland annat ersättning för skada ådragen i militärtjänst och för brottsskador. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valtiokonttori

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme