Varsinais-Suomen ELY-keskus

Antalet arbetslösa i Egentliga Finland minskade ännu i april ­ sämre tider redan i sikte

Dela

Vid Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå fanns i slutet av april 19 400 arbetslösa arbetssökande. I april brukar antalet arbetslösa i normala fall minska något jämfört med mars och så gick det även denna gång. Antalet arbetslösa minskade med 1300 personer jämfört med föregående månad. Jämfört med året innan ökade antalet arbetslösa med 100 personer (0,3 %), dvs. långsammare än i hela landet generellt (3%). I Egentliga Finland ökade antalet permitterade med 100 (7 %) personer jämfört med året innan.


I slutet av april var andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften i Egentliga Finland 8,4 %, vilket är 0,1 procentenheter mindre än året innan. Andelen arbetslösa av arbetskraften var klart mindre än genomsnittet för hela landet (9,3%).


I april var antalet arbetslösa mindre i Saloregionen och Åboland och större i Nystadsregionen än året innan. I Åbo- och Loimaaregionerna låg antalet på ungefär samma nivå som året innan. För Nystadsregionens del är det skäl att notera att antalet arbetslösa kommer att öka rejält under de närmaste månaderna till följd av uppsägningar och permitteringar vid bilfabriken.


Den högsta arbetslöshetsgraden i Egentliga Finland fanns i Åboregionen (8,8%) och Åbo (11,3 %). Den lägsta arbetslöshetsgraden fanns i Åbolands skärgård (5,6 %) och av kommunerna i Rusko (3,6 %).


Den sista april fanns det 7 000 lediga arbetsplatser vid områdets arbets- och näringsbyrå, dvs. färre (-38 %) än för ett år sedan. Under de tre senaste månaderna ledigförklarades 25 100 nya arbetsplatser, dvs. 26 % färre än året innan. Totalt fanns 15 200 lediga platser i april, varav 7300 var nya platser som lediganslagits i april. I april ledigförklarades därmed 36% färre nya lediga jobb än året innan. Visserligen är det sett till antalet jobb fortsättningsvis ganska höga siffror.


I maj brukar antalet arbetslösa arbetssökande under normala år minska något jämfört med april.

Nyckelord

Kontakter

Om

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.

Följ Varsinais-Suomen ELY-keskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen ELY-keskus

Hastighetsbegränsningen på Rävsundsbron sänks till 30 km/h26.5.2023 16:41:09 EEST | Tiedote

Rävsundsbron har redan länge varit i dåligt skick och under specialövervakning. I den fortlöpande övervakningen av brons skick har det under vintern och våren tidvis framkommit exceptionella mätresultat. Bron har inspekterats idag och man konstaterade att bron är i behov av en mer omfattande inspektion. Utifrån de inspektioner som görs nästa vecka fastställs fortsatta åtgärder för att trygga användningen av bron tills den nya bron blir färdig 2025. I det första skedet sänks hastighetsbegränsningen på bron till 30 km/h idag kl. 16.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum