Suomen Punainen Risti SPR

Antalet hiv-smittor stiger fortfarande i östra Finland – avgiftsfria hemtest delas ut vid fyra gränsstationer

Dela

Nuförtiden är det mera sannolikt att finländare får hiv-smitta i utlandet än hemma i Finland. Hivpoint och Finlands Röda Kors erbjuder år 2019 ett rekordantal möjligheter till ett hiv-test på gränsstationerna till Ryssland. I samband med testet vid gränsen delar man även ut avgiftsfria hemtest.

Foto: Mikko Rasila / Hivpoint
Foto: Mikko Rasila / Hivpoint

Enligt en rekommendationfrån Institutet för hälsa och välfärd borde alla ha rätt att anonymt testasig för hiv i den offentliga hälsovården, om man så önskar. Detta sker dock fortfarande i allt för litengrad och i synnerhet på mindre orter kan det vara svårt. I de större städerna finns lågtröskeltjänster, som ordnas bland annat av Hivpoint och Finlands Röda Kors, som gör det lättare att testa sig.

År 2018 kom ett hiv-hemtest till försäljning. Testet gör det möjligt att testa sig anonymt runt om i landet.

Behovet för ett anonymt test har märkts på Hivpoints och Röda Korsets testningsevenemang vid ryska gränsen. Sedan år 2000 har närmare 60 finländska män fått hivsmitta i Ryssland.

– Ett riktat hivtestande vid ryska gränsen är mycket viktigt eftersom det visat sig att många män som testarsig i vår gränstestning inte tidigare har testat sig, säger sexualrådgivare Mervi Valjus.

– En orsak till detta är att det är svårt att få ett hiv-test anonymt. Det skulle vara viktigt att den offentliga hälsovården granskade sin praxis och såg till att rätten till ett anonymt hiv-test förverkligas, konstaterar Valjus.

Hon uppmuntrar till att testa sig. – Man behöver inte vara rädd för att testa sig, genom testet får du sinnesro, uppmuntrar Valjus.

I år ordnar Hivpoint och Finlands Röda Kors flera hiv-testningar vid gränsstationer än tidigare åren. Vid gränsstationerna erbjuds förutom testning även rådgivning och paket för säker sex. På alla testdagarna delar man även ut avgiftsfria hiv-hemtest för att påminna om betydelsen av regelbundna testning och möjligheten att testa sig anonymt.

Säker sex-turnén jourar enligt följandevid gränsstationerna:

Vaalimaa 25–26.5. 

Vartius 15–16.6. 

Niirala 24–25.8. 

Nuijamaa 31.8–1.9. 

Ytterligare information:
Mervi Valjus, sexualrådgivare, planerare, regionalt arbete 0207 465 784, mervi.valjus@hivpoint.fi

Annukka Tapiola, planerare för hälsofrämjande tfn 040 620 43 73 annukka.tapiola@rodakorset.fi

Tuuli Daavittila, sakkunnig inom kommunikation, Finlands Röda Kors, 040 589 3414, tuuli.daavittila@rodakorset.fi

Nyckelord

Bilder

Foto: Mikko Rasila / Hivpoint
Foto: Mikko Rasila / Hivpoint
Ladda ned bild

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

Röda Korsets utmärkelse Humanitär handräckning tilldelas grundskolelärarna i Finland8.5.2020 07:17:00 EESTTiedote

Röda Korset beviljar den årliga utmärkelsen Humanitär handräckning till lärarna i Finlands grundskolor. Lärarna har utvecklat nya sätt att möta sina elever för att trygga deras rättigheter till inlärning även i undantagsförhållanden. Med utmärkelsen uppmuntrar Röda Korset också lärarna att lyfta fram epidemins långvariga inverkningar på barns och ungdomars välmående.

Punaisen Ristin Inhimillinen kädenojennus -tunnustus suomalaisen peruskoulun opettajille8.5.2020 07:17:00 EESTTiedote

Suomen Punainen Risti myöntää vuosittain jaettavan Inhimillinen kädenojennus -tunnustuksen Suomen peruskoulujen opettajille. Opettajat ovat kehittäneet uusia tapoja kohdata oppilaansa kyetäkseen turvaamaan heidän oikeutensa oppia myös poikkeusoloissa. Tunnustuksella Punainen Risti myös rohkaisee opettajia tuomaan esiin epidemian pitkäkestoisia vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum