Vaasan kaupunki - Vasa stad

Antalet matgäster ökade under provperiod med vegetarisk mat hos Annin Herkku

Dela

Hos Vasa stads personalmatsal Annin Herkku ordnades en provperiod med vegetarisk mat i november 2018. I provperioden med vegetariska måltider deltog totalt 43 personer och antalet matgäster som regelbundet äter vegetariskt ökade efter provperioden med 4 personer. Även det totala antalet matgäster ökade under provperioden med i medeltal 22.5 % jämfört med antalet matgäster i oktober.

Enligt uppgifter från TeeSe Botnia besökte i medeltal 93 matgäster Annin Herkku under arbetsdagarna i november. Under den bästa dagen i november var antalet matgäster 114. Det totala antalet matgäster ökade med 17 personer per dag från oktober, och på så sätt ökade antalet matgäster med i medeltal 22,5 procent.

 Det var trevligt att märka att antalet matgäster ökade under provperioden. Responsen var i huvudsak positiv. Speciellt minns jag när en matgäst som åt vegetarisk mat berättade att hen aldrig hade fått så god kållåda som den vegetariska versionen som serverades hos Annin Herkku, säger Annin Herkkus serviceansvarig Tarja Talvitie glatt.

Före provperioden med vegetarisk mat beställde 9 matgäster det vegetariska alternativet hos Annin Herkku. Nu har antalet matgäster som regelbundet äter vegetarisk mat stigit till 13 personer.

Den vegetariska kostens inverkan på hälsan och klimatet inspirerade till att delta i provperioden

Efter provperioden skickades en slutenkät till deltagarna, där man samlade in respons på provperioden. Provperioden som helhet ansågs vara lyckad. På en skala från 1–5 blev helhetsvitsordet 3,6.

Av de som svarade berättade största delen att de hade deltagit i provperioden p.g.a. den vegetariska matens hälsoeffekter. Den näst största orsaken var klimatförändringen och inverkan på den genom egna val.

 Jag tycker att det är en positiv sak att hälsoeffekterna var en viktig orsak till att välja vegetarisk mat. Det här betyder att matgästerna har förbundit sig till det vegetariska alternativet av personliga skäl, funderar utvecklingschef Maija Alasalmi.

Utvecklingsförslag togs också emot. I svaren önskades bl.a. mer proteinhaltiga vegetariska alternativ, och bundenheten till de vegetariska måltiderna upplevdes som en utmaning, eftersom alla inte har möjlighet att äta hos Annin Herkku varje dag.

Man kan anmäla sig till det vegetariska matalternativet till matsalens personal

I målsättningen för Vasa stads energi- och klimatprogram finns inskrivet att senast 2035 förekommer inget matsvinn i Vasa längre och att Vasaborna äter mat som är producerad på ett hållbart sätt. Även i fortsättningen kan man välja det vegetariska matalternativet hos Annin Herkku genom att anmäla sig till matsalens personal.

– Verksamheten utvecklas ännu och man funderar på olika metoder som skulle kunna öka mängden vegetarisk mat i matsalarna och minska mängden svinn, säger TeeSe Botnias matservicedirektör Katja Imppola.

Närmare uppgifter om resultaten av respons- och slutenkäten finns på Vasa stads webbsidor.

Nyckelord

Kontakter

Utvecklingschef Maija Alasalmi, maija.alasalmi@vasa.fi, tfn +358 40 568 5400
Matservicedirektör Katja Imppola, katja.imppola@teese.fi, tfn +358 40 486 5813

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum