HUS

Användningen av Modernas vaccin ökar i Nyland

Dela

Tillgången till coronavirusvaccin är god. Vaccinens stora popularitet har lett till att man i Nyland under de kommande veckorna i allt högre grad använder Modernas Spikevax-vaccin som tredje dos, även om den föregående vaccinationen var BioNTech-Pfizers Comirnaty. På så sätt säkerställs det att BioNTech-Pfizers vaccin räcker till för att vaccinera män under 30 år

"Tillgången till vaccin i Nyland är fortfarande god. Genom att öka användningen av Modernas vaccin kan vi säkerställa att alla utan dröjsmål får det vaccin som passar dem bäst", säger Kerstin Carlsson, direktör för HUS Apotek.

"I Finland är Modernas vaccin mindre känt än BioNTech-Pfizers vaccin. Detta beror säkert på att det har varit mindre tillgängligt. I undersökningarna har Modernas vaccin varit minst lika effektivt som BioNTech-Pfizers vaccin ", berättar biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen.

Ruotsalainen berättar att enligt erfarenheter från andra länder har korsanvändningen av vaccinerna BioNTech-Pfizer och Moderna varit säker och skyddet har blivit minst lika bra eller till och med bättre än hos dem som fått endast ett vaccinpreparat.

Modernas vaccin kan ges till kvinnor som fyllt 12 år och män som fyllt 30 år.

THL har gett anvisningar om att vaccinationsserien mot coronaviruset kan kompletteras och effektiveras även med ett annat vaccinpreparat än det som den vaccinerade tidigare har fått, om det är nödvändigt för att vaccinationsverksamheten ska löpa smidigt och det inte finns något medicinskt hinder för att använda det andra preparatet. Även tre olika vaccinpreparat kan användas.

Mer information för media:
Kontaktuppgifter till HUS medietjänst

Nyckelord

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum