Apotti-potilastietojärjestelmän käyttöönotto etenee HUSissa
Apotti-järjestelmän viimeinen suuri käyttöönotto käynnistyy aamuyöstä 31.10.2020 ja se käsittää HYKS-sairaanhoitoalueen. Uuteen järjestelmään siirrytään Meilahden tornisairaalassa, Meilahden kolmiosairaalassa, Syöpätautien klinikalla, Haartmanin sairaalassa, Silmä-korvasairaalassa ja Uudessa lastensairaalassa, Iho- ja allergiasairaalassa, Töölön sairaalassa, Kirurgisessa sairaalassa, sekä HUSin toiminnoissa Malmin, Laakson, Auroran ja Herttoniemen sairaaloissa.
”Tämän käyttöönoton myötä kaikki HUSin sairaalat käyttävät samaa Apotti-potilastietojärjestelmää. Näin päästään pois raskaasta välivaiheesta, jossa vanhaa ja uutta järjestelmää on jouduttu käyttämään rinnakkain”, HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo.
Koronaviruspandemian vuoksi Apotti-järjestelmän käyttöönottoaikatauluihin tehtiin keväällä muutoksia ja siksi toukokuulle suunniteltu käyttöönotto toteutuu nyt.
”Valmistautumisessa on edetty koronatilanne tarkasti huomioiden. Tämä on hyvä hetki tehdä HUSin viimeinen suuri Apotin käyttöönotto ”, Mäkijärvi toteaa.
Tavoitteena parempi laatu ja potilasturvallisuuden vahvistaminen
Oy Apotti Ab:n toimitusjohtaja Hannu Välimäki odottaa luottavaisesti edessä olevaa käyttöönottoa.
“Olemme valmistautuneet hyvin, oppineet aiemmista käyttöönotoista ja kehittäneet muun muassa testausta ja tiedonsiirtoa aiemmasta järjestelmästä Apottiin. Apotin käytettävyyteen on myös tehty satoja parannuksia. Erityisesti olemme keskittyneet lääkitykseen, potilassiirtoihin, diagnooseihin ja potilaan viestien ohjautumiseen liittyvien toiminnallisuuksien kehittämiseen ”, Välimäki sanoo.
Jokaisessa HUSin yksikössä muutokseen sisältyy käyttäjien koulutus, valmistautuminen, noin kuukauden mittainen siirtymävaihe sekä uuden toimintamallin vakiinnuttaminen. Tulevassa käyttöönotossa henkilöstön apuna on noin 1 800 tukihenkilöä.
”Apotin tärkein hyöty on toiminnan laadun ja potilasturvallisuuden parantaminen. Apotti-järjestelmä vähentää tarvetta potilastiedon siirtelyyn järjestelmästä toiseen ja tieto myös kirjataan järjestelmään yhdenmukaisesti, mikä vähentää tulkinnanvaraa”, Mäkijärvi sanoo.
Tulevan viikonlopun muutokseen on valmistauduttu huolellisesti. Kaikki sairaalat palvelevat potilaita ja asiakkaita normaalisti. Kuitenkin esimerkiksi päivystystoiminnassa voi silti esiintyä ruuhkaa.
“Käyttöönotto on iso ponnistus henkilökunnalle. Potilaille toivon siitä olevan mahdollisimman vähän haittaa”, Markku Mäkijärvi sanoo.
Ennen hakeutumista päivystykseen on normaalikäytännön mukaisesti aina soitettava Päivystysapuun 116 117 ohjeiden saamiseksi.
Taustaa
HUSissa on käynnissä laaja potilas- ja asiakastiedon hallintaa koskeva toiminnanuudistus. Uusi, yhdenmukaisempi tapa kirjata ja hyödyntää tietoa parantaa laatua ja vahvistaa potilasturvallisuutta. Merkittävän kehityshankkeen mahdollistaa siirtyminen uuteen Apotti-potilastietojärjestelmään kaikissa HUSin yksiköissä kevääseen 2021 mennessä. Apotin myötä HUSin asiakkaille avautuu myös uusi sähköisen asioinnin palvelu, Maisa.
Apotti-järjestelmä otettiin käyttöön ensi kerran marraskuussa 2018 HUSin Peijaksen sairaalassa. Helmikuussa 2020 Apotti-järjestelmän käyttäjiksi siirtyivät Hyvinkään, Länsi-Uudenmaan, Lohjan ja Porvoon sairaanhoitoalueet ja HYKS-sairaanhoitoalueella Jorvin sairaala sekä Naistentautien ja synnytysten ja Psykiatrian tulosyksiköt. HUS Kuvantaminen ottaa Apotti-järjestelmän käyttöön keväällä 2021.
Maailmalla lähes 500 sairaalassa käytössä olevan Epic-pohjaisen järjestelmän toimittaa HUSille Oy Apotti Ab.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja ja mediayhteydet:
HUS viestintä
Viestintäpäällikkö Paavo Holi, paavo.holi@hus.fi
Mediapuhelin 050 427 2875
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme