Vanhustyön keskusliitto ry

Apua ja avustuksia ikäihmisten kotien muutostöihin

Jaa
Ikääntyneen ihmisen kotona elämistä on mahdollista helpottaa erilaisilla asunnon muutostöillä. Ne lisäävät turvallisuutta ja tarjoavat mahdollisuuden asua pidempään omassa kodissa.

Yleisimpiä ikääntyneiden asuntoihin tarvittavia korjauksia ovat pesutilojen muutokset sekä esteettömyyttä parantavat muutostyöt kuten ovien leventäminen, luiskien ja ramppien asentaminen sekä erilaisten kahvojen lisääminen huoneisiin. Rakenteiden ja järjestelmien vanhenemisesta johtuva huonokuntoisuus aiheuttaa myös yleistä peruskorjaustarvetta.

Muutostöiden kartoittamiseen ja korjausavustusten hakemiseen on mahdollista saada apua. Vanhustyön keskusliiton neljätoista alueellista korjausneuvojaa neuvovat ja avustavat sotainvalideja, veteraaneja ja yli 65-vuotiaita asunnossa tarvittavien korjaus- ja muutostarpeiden kartoittamisessa, suunnittelussa sekä avustusten hakemisessa.

Joskus myös sopivan ja luotettavan urakoitsijan löytäminen voi tuntua haasteelliselta. Tarvittaessa korjausneuvojat auttavat muutostyöt suorittavan urakoitsijan etsimisessä.

Itse korjausneuvonta on maksutonta, mutta remonttikulut asiakas maksaa itse. Jos korjaushanke tarvitsee rakennusluvan, on korjauksen teettäjän haettava ja kustannettava se itse.

Remontteihin voi hakea avustuksia

Ikäihmisten haettavissa on useita erilaisia avustuksia mm. korjausavustusta, sotilasvammalain mukaista korvausta, vammaispalvelulain mukaista korvausta sekä kotitalousvähennystä. Korjausavustukset käsittelee Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) ja niiden hakemisessa avustavat korjausneuvojat.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että avustukset kattavat pääsääntöisesti vain osan korjauksen kokonaiskustannuksista ja myönnetty avustus maksetaan yleensä jälkikäteen. Hakijan tuleekin varautua ensin itse maksamaan laskut ja avustukset tulevat tilille myöhemmin.

Oman asunnon muutostarpeisiin kannattaa varautua ajoissa! Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojat avustavat ja neuvovat.

Lue lisää ja katso alueellisten korjausneuvojien tiedot: vtkl.fi/korjausneuvonta

Tervetuloa Apuvälinemessuille Tampereelle 7.-9.11.2019! Meidät löydät osastolta 401.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jukka Laakso
Korjausneuvonnan päällikkö
jukka.laakso@vtkl.fi
040 502 3807

Kuva: Shutterstock

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vanhustyön keskusliitto ry
Vanhustyön keskusliitto ry
Malmin kauppatie 26
00700 HELSINKI

http://www.vtkl.fi

Vanhustyön keskusliitto – Centralförbundet för de gamlas väl ry, VTKL on maan laajin valtakunnallinen vanhustyön järjestö. Liiton tarkoituksena on toteuttaa vanhuuspoliittista vaikuttamista ja jäsenistön edunvalvontaa ikääntyneiden ihmisten ja vanhusten hyvinvoinnin, toimintakykyisyyden ja sosiaalisen turvallisuuden edistämiseksi.

Liitto toimii jäsenyhteisöjensä edunvalvojana ja tukee jäsenistöään tarjoamalla koulutusta, ajantasaista tietoa, ohjausta ja neuvontaa toiminnan kehittämiseen sekä verkostoja tiedon ja kokemusten jakamiseen. Liiton hallintoon osallistuu hallitus- ja valtuustotyöskentelyn kautta laaja valtakunnallisten ja paikallisten asiantuntijoiden joukko. Liitto julkaisee Vanhustyö-lehteä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vanhustyön keskusliitto ry

Vanheneminen.fi – tietoa ja käytännöllisiä työkaluja tulevien vuosikymmenten suunnitteluun jokaiselle yli 50-vuotiaalle10.10.2019 08:30:00 EEST | Tiedote

Miten asun mukavasti ja turvallisesti, kun ikää tulee lisää? Mihin minun tulisi kiinnittää huomiota syömisessäni voidakseni hyvin? Mihin rahani riittävät eläkkeellä? Mikä on eläkevalmennus ja miksi hakeutuisin sellaiseen? Miten teen edunvalvontavaltuutuksen? Juuri avautunut Vanheneminen.fi-sivusto on laaja tietopaketti jokaiselle, joka haluaa suunnitella ja ennakoida itselleen ja läheisilleen turvallisia ja hyviä vuosikymmeniä.

Vanhuuteen varautumisen iltapäivä Oodissa Helsingissä 10.10. – Oma tulevaisuuden asuminen kirkastuu järjestelmällisellä suunnittelulla1.10.2019 09:57:45 EEST | Tiedote

Vanhuuteen varautumisen iltapäivä tarjoaa tietoa, kokemuksia ja keskustelua ikääntymisen suunnittelusta ja ennakoinnista Helsingin keskustakirjasto Oodissa torstaina 10.10. Kaikille avoimessa tilaisuudessa julkistetaan Vanheneminen.fi-sivusto – laaja tietopaketti jokaiselle, joka haluaa suunnitella ja ennakoida itselleen ja läheisilleen turvallisia ja hyviä vuosikymmeniä. Yleisötilaisuus ja Vanheneminen.fi -sivuston avaaminen ovat osa valtakunnallisen Vanhustenviikon ohjelmaa. Vanhustenviikkoa vietetään 6.–13.10.2019.