Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Apulaispormestari Anni Sinnemäki Tornien taistossa: Helsinki toimii kunnianhimoisesti Vanhankaupunginkosken arvokkaan luonnon vaalimiseksi

Jaa

Kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki vierailee lauantaina 5. toukokuuta Suomen suurimmassa lintukisassa, Tornien taistossa. Sinnemäki on kutsuttu Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa ry:n vieraaksi Purolahden lintutorniin ja tutustumaan Viikin–Vanhankaupunginlahden Natura-alueeseen. Viime vuonna Purolahden tornista havaittiin tasan sata lintulajia Tornien taiston kahdeksassa kilpailutunnissa.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari Anni Sinnemäki.
Helsingin kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari Anni Sinnemäki.

”Vanhankaupunginlahti on ainutlaatuinen luontoalue lähellä Helsingin sydäntä. Sen ympäristö on yksi Uudenmaan merkittävimmistä lintukohteista ja kirkkaasti Helsingin monipuolisin ja suosituin linturetkikohde. Alueella on yhdeksän lintutornia- tai lavaa, jotka keräävät retkeilijöitä ja ulkoilijoita koko kaupungista. On ihanaa ja oikeastaan aika ällistyttävää, että näin keskellä kaupunkia voi olla paikka, jossa on ylipäätään mahdollista havaita sata lintulajia”, Anni Sinnemäki kertoo.

Vanhankaupunginlahden ruovikkoinen merenlahti on kansainvälisesti merkittävä lintuvesi, jota ympäröivät monimuotoiset, osin luonnontilaisen kaltaiset metsät. Alueella elää useita uhanalaisia tai harvinaisia lintu-, hyönteis-, lepakko- ja kääpälajeja.

”Helsinki on iloinen ja ylpeä monimuotoisesta luonnostaan ja tekee töitä sen säilyttämiseksi ja vaalimiseksi. Tästä Vanhankaupunginlahden lintuvesi on hyvä esimerkki. Vanhankaupunginlahden alue on luonnonsuojelu- ja Natura 2000 -aluetta. Alueella on voimassa oma hoito- ja käyttösuunnitelma, jonka avulla säilytetään tai parannetaan niitä arvoja, joiden vuoksi alue on perustettu. Aluetta on tärkeää hoitaa systemaattisesti, jotta sen linnustollinen merkitys säilyy. Helsingin tavoitteena on edelleen lisätä laidunnusta Vanhankaupunginlahdella, mikä on yksi keskeisimmistä keinoista parantaa alueen linnustollista arvoa ja monimuotoisuutta”, Sinnemäki kertoo.

Vanhankaupunginlahden lintuvesi Natura 2000 -alueen hoito- ja käyttösuunnitelman mukaan hoidon tavoitteena on mm. kasvillisuuden osalta säilyttää luonnontilainen jokisuisto, kosteaa suurruohokasvillisuutta tai saraa kasvavat rantaniityt sekä kosteat rantametsät sekä poistaa vieraslajit. Eläimistön osalta tavoitteena on säilyttää niiden tärkeät elinympäristöt sekä luoda aktiivisesti uusia pesimäpaikkoja kosteikkolinnustolle ja virkistyskäytön osalta parantaa käyttömahdollisuuksia kunnostamalla polkuja ja lisäämällä opastusta.

Vanhankaupunginlahti lukeutuu Sinnemäen omiin suosikkiluontokohteisiin ja hän itse retkeilee alueella säännöllisesti.

”Luonto tekee Helsingistä Helsingin. Lähiluonto on kaupunkilaisille tärkeää, ja esimerkiksi vierailemalla Vanhankaupunginlahdella sen huomaa. Vuonna 1959 suojeltu alue kerää valtavasti eri ikäisiä retkeilijöitä joka viikonloppu.”

Sinnemäen omana tavoitteena Tornien taiston aikana on havaita uusia lintulajeja, mutta lukumääräistä tavoitetta hän ei ole asettanut. Havaintoja hänellä on tänä vuonna 44 eri lajista ennen Tornien taistossa vierailua. Sinnemäen lintuhavaintoihin lukeutuvat mm. kivitasku, meriharakka, tikli, haapana, nokikana, harmaahaikara, kanahaukka, merimetso, kalatiira, haapana, töyhtöhyyppä, laulurastas, punakylkirastas, kottarainen, peippo, mustarastas, västäräkki, sinitiainen ja silkkiuikku. Kaikki havainnot on tehty Helsingissä ja osaan on saatu tunnistusapua asiantuntevammilta lintutietäjiltä.

Tornien taisto on BirdLife Suomen järjestämä leikkimielinen kilpailu, jossa lintutornista pyritään havaitsemaan mahdollisimman monta lintulajia kahdeksassa tunnissa. Samalla tehdään lintuharrastusta tunnetuksi ja osallistumismaksuilla kerätään varoja linnustonsuojeluun. Helsingissä kisaan osallistutaan yhteensä 16 eri lintutornista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Apulaispormestari Anni Sinnemäki, puh. 050 511 3166,
Apulaispormestarin erityisavustaja Julianna Kentala, puh. 040 5195 700
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@hel.fi

Kuvat

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari Anni Sinnemäki.
Helsingin kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari Anni Sinnemäki.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki - Helsingfors stad
Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 1691https://www.hel.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Helsingin päästövähennysohjelma etenee päätöksentekoon: 147 toimenpiteellä hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä29.11.2018 16:16:27Tiedote

Korjattu 30.11. klo 10.40 toimenpiteiden määräksi 147 ja välitavoitteeksi vuoteen 2030 mennessä 60 prosenttia. Helsinki asetti kaupunkistrategiassaan vuosille 2017–2021 kunnianhimoisen tavoitteen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraalius edellyttää kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä Helsingissä 80 prosentilla vuodesta 1990. Välitavoitteeksi asetettiin kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelma sisältää tarvittavat toimet hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2035 mennessä. Ohjelmassa on yhteensä 147 toimenpidettä, jotka on jaoteltu liikenteen, rakentamisen ja rakennusten käytön, kuluttamisen, hankintojen ja jakamis- ja kiertotalouden sekä Smart & Clean -kasvun toimenpidekokonaisuuksiin. Lisäksi ohjelmassa on kuvattu mm. Helen Oy:n kehitysohjelmaa ja lähivuosien toimia, hiilinieluja ja päästöjen kompensointia. Helsingin kaupunginhallitus käsittelee päästövähennysohjelmaa kokouksess

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme