Aluehallintovirasto

År 2020 inriktades regionförvaltningsverkens tillsyn över konkurrens-, konsument- och näringsrättsliga ärenden på sotningsbranschen, marknadsföringen av naturprodukter samt utbudet av nyttighetsbundna krediter i anslutning till boende och renovering

Dela

Regionförvaltningsverken är sakkunnig- och tillsynsmyndighet i konkurrens- och konsumentfrågor. Vi stöder en god och jämlik ekonomisk konkurrens och bl.a. genomförandet av konsumentskyddet. I fjol följde myndigheterna kampanjmässigt sotningsbranschen, näthandeln med naturprodukter, utbudet av krediter i anslutning till boende och renovering samt fastighetsförmedlingsrörelser.

År 2020 genomförde regionförvaltningsverket fyra projekt, av vilka tillsynskampanjen inom sotning var den viktigaste. I den samlade regionförvaltningsverken för Konkurrens- och konsumentverket in uppgifter om sotningsföretagens aktuella prissättning och om inom vilket område sotningsföretagen är verksamma och marknadsför sina tjänster. Den viktigaste kampanjen på konsumentsidan var en utredning om finansieringen av bostads- och gårdsbyggnads-, reparations- och renoveringstjänster samt renoveringsutrustning.

Myndigheterna granskade prisuppgifter och marknadsföring på naturproduktsbutikernas webbplatser

Under april–maj granskade regionförvaltningsverken webbplatserna och Facebooksidorna för 246 företag som säljer naturprodukter och kosttillskott samt branschens printreklam. Under utredningsarbetet granskades webbplatserna för fyra kedjeföretag eller kedjebutiker samt 86 självständiga företagare. På webbplatsen undersöktes hur produktpriserna hade meddelats och huruvida produkterna marknadsfördes med vilseledande hälsopåståenden.

Ett företag som tillhandahåller en specificerad konsumtionsnyttighet ska enligt konsumentskyddslagen uppge det totala priset för produkten. I totalpriset ingår bl.a. skatter, post- och leveranskostnader. En kedja och cirka 23,5 % av de oberoende aktörer som hade en nätbutik underlät att anmäla det totala priset på produkterna eller det gick inte att utreda det totala priset utan att först logga in på företagets webbplats eller ge företaget kontaktuppgifter. På basis av de insamlade uppgifterna marknadsfördes naturprodukter och kosttillskott med bristfälliga prisuppgifter. Även de företag vars pris per enhet i huvudsak hade beräknats i enlighet med prismärkningsförordningen hade brister i priserna per enhet för produkter som såldes som tabletter och piller.

Livsmedelsverket granskade de exempel på eventuella hälsopåståenden om kosttillskott som regionförvaltningsverket skickat. Exempel togs fram endast för en del av de produkter som såldes på webbplatsen. I materialet hittades dock marknadsföring som strider mot livsmedelslagstiftningen, såsom medicinska påståenden, påståenden som skrämmer konsumenter och icke godkända hälsopåståenden.

Regionförvaltningsverken övervakade om fastighetsförmedlingsrörelserna har en förmögenhetsansvarsförsäkring

Enligt lagen ska registrerade fastighetsförmedlingsrörelser ha en gällande ansvarsförsäkring i enlighet med lagen om fastighetsförmedlingsrörelser och rörelser för förmedling av hyreslägenheter och hyreslokaler (1075/2000). Regionförvaltningsverken övervakade om förmedlingsrörelserna i registret över förmedlingsrörelser har försäkringen i fråga. Regionförvaltningsverken genomförde planen för tillsynen över förmedlingsrörelser också genom att behandla tillsynsärenden som inletts.

Coronan sköt fram en del av projekten till 2021

Effekterna av coronaepidemin syntes också i genomförandet av konsument-, konkurrens- och näringsrättsliga uppgifter. Konkurrens- och konsumentverket sköt fram en del av de gemensamma projekten och utredningarna för att genomföras 2021 eller senare av orsaker som beror på coronaepidemin.

Mer information

Regionförvaltningsverkens bokslut 2020 finns på vår webbplats www.rfv.fi.

Nyckelord

Kontakter

direktör Heikki Mäki, tfn 0295 018 094, Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
överinspektör Minna Luotonen, tfn 0295 018 310, Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland

fornamn.efternamn@rfv.fi

Om

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Följ Aluehallintovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikille Vestas Oy:n tuulivoimatyömaiden työntekijöille pakollisen terveystarkastuksen Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla16.4.2021 16:21:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto teki tänään tartuntatautilain pykälien 15 ja 16 mukaisen päätöksen pakollisista terveystarkastuksista Vestas Oy:n tuulivoimatyömaihin kuuluvilla Saunamaan ja Suolakankaan työmailla Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla työskenteleville henkilöille koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Määräys on voimassa 16.-30.4.2021.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tarkastanut Ähtärin eläinpuistossa olevan Flowparkin vaijeriliukuradan vaikutukset eläinten hyvinvointiin16.4.2021 15:19:08 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tarkasti 7.4. Ähtärin eläinpuiston vaijeriliukuradan, joka kulkee osittain karhujen ulkotarhan ylitse. Karhut vaikuttavat hyvinvoivilta, mutta eläinpuisto on velvoitettu järjestämään tehostettua seurantaa, jotta mahdollisiin toimenpiteisiin voidaan tarvittaessa ryhtyä eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum