Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Áramusat lea buoremus –seminára lágiduvvo Anáris 10.11.

Jaa

Lappi guovlohálddahusdoaimmahat, Ehyt ry ja Davvi-Suoma sosiálasuorggi máhttinguovddáža Boahttevuođa sosiála- ja dearvvašvuođaguovddášfidnu lágidit eastadeaddji gárrenávnnasbarggu seminára Anára Sajosis. Dáhpáhus dulkojuvvo buot golmma Suomas geavahuvvon sámegillii.

Áramusat lea buoremus –seminára lea oaivvilduvvon mielladearvvašvuođa- ja gárrenávnnasbarggu ámmátolbmuide sihke sámeguovllu čuvgehus- ja sode-doaibmiide. Seminára ulbmilin lea duddjot oktasaš oainnu sámeguovllu mielladearvvašvuođa- gárrenávnnasdili vejolašvuođain ja hástalusain.

- Juste dál gielddain ráhkadit stivrabaji buresveadjin- ja dorvvolašvuođaplánaid, ja lea dehálaš, ahte mielladearvvašvuođa- ja gárrenávnnasbargu leat mielde plánain. Mállen gielddaid plánaide lea Lappi buresveadjinprográmma ja dorvvolašvuođaplána doaibmabidjoplána 2020–2025, muitala Lappi guovlohálddahusdoaimmahaga njunušbearráigeahčči Sanna Ylitalo.

Gokčevaččat gárrenávnnas- ja mielladearvvašvuođabarggu birra

Oba beaivvi bisti dilálašvuođas buktet ovdan gokčevaččat mielladearvvašvuođa- ja gárrenávnnasbarggu dálá dili. Sosiálapsykiatriija professor Sami Pirkola Tampere universitehtas buktá ovdan mielladearvvašvuođastrategiija 2020. Guovlohálddahusdoaimmahat buktá ovdan semináras buot maŋimuš skuvladearvvašvuođajearahallama bohtosiid sámeguovllu gielddaid oasil. Ehyt ry almmuha semináras Audit, Alkohola geavaheami riskkat –teastta bohtosiid sámegielat jorgalusaid.

- Boahttevuođa Sode-fidnu áššedovdi Niila Rahko attii midjiide mannan giđa hástalusa buvttadit materiála sámegielaide. Mii válddiimet hástalusa vuostá ja buvttadeimmet sámegielaide Ehyta veršuvnna Audit teasttas, nu ahte dat lea dál oažžumis anárašgillii, nuortalašgillii ja davvisámegillii, dadjá Ehyt ry guovlokoordináhtor Saija Himanka.

Seminára veaigeoasis sosiála- ja dearvvašvuođaministeriija sierraáššedovdi Jaana Markkula vuojulduvvá gárrenávnnas- ja addikšuvdnastrategiijai 2021.

Mátkki alde –panelas árgabeaivvi ovddalgihtii eastadeaddji mielladearvvašvuođa- ja gárrenávnnasbarggu suokkardit Mettäterapia-bargi Tero Hakovirta, Mettäterapia, Sámisoster ry:s, ohcci nuoraidbargi Aleksi Ahlakorpi Ohcejoga gielddas, ohcci nuoraidbargiJouni Salminen Soađegili gielddas ja jođiheaddjedoavttir Heidi Eriksen Ohcejoga gielddas. Dilálašvuhtii oassálasti olbmuin lea maiddái vejolašvuohta ovdanbuktit gažaldagaid panelisttaide.

Lassedieđut

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

njunušbearráigeahčči Sanna Ylitalo, tel.0295 017 386, Lappi guovlohálddahusdoaimmahat, ovdanamma.sohkanamma@avi.fi

guovlokoordináhtor Saija Himanka, tel. 0504391610, Ehyt ry, saija.himanka@ehyt.fi

plánejeaddji Niila Rahko, tel. 0406386858, Boahttevuođa sosiála- ja dearvvašvuođaguovddášfidnu, sámegielaid ja kultuvrra čuovvu mielladearvvašvuođa- ja gárrenávnnasbálvalusat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Lapin aluehallintoviraston alueen rajanylityspaikolla27.11.2021 18:17:45 EET | Tiedote

Lapin aluehallintovirasto on määrännyt alueensa rajanylityspaikoille terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte. Määräys on voimassa ajalla 27.11.2021-31.12.2021.

Uuden koronavirusvariantin (omicron) riskimaista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen myös Pohjois-Suomen avin alueella27.11.2021 18:00:24 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Oulun kaupungin, Kuusamon kaupungin ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen.

Etelä-Suomen rajanylityspaikat: Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen27.11.2021 17:15:22 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Etelä-Suomen kunnat ja kuntayhtymät järjestämään alueensa rajanylityspaikoilla pakollisen terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat ennen Suomeen saapumistaan 14 vuorokauden sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Lounais-Suomi: Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat henkilöt määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Turun lentoasemalla sekä Naantalin, Porin, Rauman ja Turun satamissa27.11.2021 16:58:17 EET | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Naantalin, Porin, Rauman ja Turun kaupungit järjestämään terveystarkastuksen kaikille maahan saapuville henkilöille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset maahantulijat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Länsi- ja Sisä-Suomen rajanylityspaikat: Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen27.11.2021 16:38:12 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt alueensa rajanylityskunnat järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat ennen Suomeen saapumistaan 14 vuorokauden sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Itä-Suomen avin alueen rajanylityspaikolla27.11.2021 16:13:17 EET | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt alueensa rajanylityspaikoille terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte. Määräys on voimassa ajalla 27.11.2021-31.12.2021.

Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Helsinki-Vantaan lentoasemalla27.11.2021 13:51:30 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Vantaan kaupungin järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat ennen Suomeen saapumistaan 14 vuorokauden sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme