ELY-keskuksetELY-keskukset

Arbetet med hållbar cirkulär ekonomi framskrider – Biolan Oy:s produktionsanläggning för biofiber i Eura är färdig

Jaa
I tisdags, den 7:e februari, var det i Eura dags för öppningen av en produktionsanläggning för biofiber. Anläggningen är unik även på internationell nivå. Redan förra hösten inledde man testandet av fabrikens ibruktagning och nu är processen i full gång. Anläggningen är ett sätt att minska användningen av torv i Biolans växtunderlags- och ströprodukter. Biolans biofiberanläggning har fått finansiering från riksomfattande Försöksprogrammet för återvinning av näringsämnen.
Biolans biofiberanläggning. Bild: Biolan Oy
Biolans biofiberanläggning. Bild: Biolan Oy

Försöksprogrammet fattade beslut om investeringsstödet för Biolans biofiberanläggning våren 2021. Stödet som beviljades för projektet är betydande, 2 629 782 euro, vilket är ungefär 45 % av de budgeterade kostnaderna för investeringen. Före investeringen har det gjorts ett omfattande forsknings- och utvecklingsarbete för att hitta och undersöka en lämplig process.

I den nya anläggningen utnyttjas biflöden från skogsindustrin och myrbiomassa som råvara. I processen i anläggningen görs flis till trämassa, som tillsammans med myrbiomassa tillverkas till växtunderlag och strö. Användningen av träfibrer är ny i Finland och blandningen av träfibrer och myrbiomassa tillverkas inte någon annanstans i världen.

Ett bra exempel på hurudana möjligheter Försöksprogram för återvinning av näringsämnen skapar

Biolan Oy:s investeringsprojekt är ett bra exempel på hurudana möjligheter Jord- och skogsbruksministeriets Försöksprogram för återvinning av näringsämnen skapar för sektorerna som fokuserar på återvinning av näringsämnen och hållbar användning av biomassa. Programhelheten består av försöksprogrammet som stöder forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet samt av investeringsstödet som gäller förädling av biomassa, återvinning av näringsämnen och kolbindning. Avsikten med försöksprogramhelheten för återvinning av näringsämnen är att utveckla näringar i anslutning till återvinningen av näringsämnen samt att trygga försörjningsberedskapen och självförsörjningen på gödsel. Målet är att på ett övergripande sätt främja hållbar utveckling och målen för den gröna omställningen. Projektet administreras av NTM-centralen i Södra Österbotten.

Jord- och skogsbruksministeriets Försöksprogram för återvinning av näringsämnen har från och med år 2016 på bred front främjat den cirkulära ekonomin för återvinning av näringsämnen samt tillvaratagandet och återanvändningen av näringsämnen och energi i biomassa. Under programmets andra period, från augusti 2020 till december 2022, har sammanlagt 48 projekt finansierats. Av dessa har 43 varit forsknings- och utvecklingsprojekt, till vilka sammanlagt ca 5,8 M € har bundits. Utöver det har ca 6,1 M € av anslaget använts till fem investeringsprojekt. I statsbudgeten 2023 har programmet beviljats sammanlagt 13,5 M € i tilläggsfinansiering för åren 2023–2025.

Det lönar sig att ta tag i möjligheterna som programmet erbjuder och utreda huruvida just din projektidé kan få finansiering. Ansökan är kontinuerlig, men besluten fattas enligt ansökningsperiod. Nästa period utgår 31.3.2023. Till hösten finns det två perioder, som utgår 31.8 och 31.10.2023.

Mer information finns på programmets webbplats: https://www.ely-keskus.fi/ravinteiden-kierratyksen-kokeiluohjelma-2020 (välj svenska uppe i högra hörnet)

Kontaktpersoner:

Specialsakkunnig Sanna Tikander, Jord- och skogsbruksministeriet, sanna.tikander(at)gov.fi, tfn 0295 162 178

Utvecklingsexpert Anja Norja, NTM-centralen i Södra Österbotten, anja.norja(at)ely-keskus.fi, tfn 0295 027 587

Utvecklingschef Hanna Mäkimantila, NTM-centralen i Södra Österbotten, hanna.makimantila(at)ely-keskus.fi, tfn 0295 027 70

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Specialsakkunnig Sanna Tikander, Jord- och skogsbruksministeriet, sanna.tikander(at)gov.fi, tfn 0295 162 178

Utvecklingsexpert Anja Norja, NTM-centralen i Södra Österbotten, anja.norja(at)ely-keskus.fi, tfn 0295 027 587

Utvecklingschef Hanna Mäkimantila, NTM-centralen i Södra Österbotten, hanna.makimantila(at)ely-keskus.fi, tfn 0295 027 70

Kuvat

Biolans biofiberanläggning. Bild: Biolan Oy
Biolans biofiberanläggning. Bild: Biolan Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kevään kelirikosta arvioidaan vaikeaa (Keski-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)20.3.2023 10:27:21 EET | Tiedote

Kelirikolla tarkoitetaan tien pinnan tai tierakenteen pehmenemisen aiheuttamaa kulkukelpoisuuden merkittävää vaikeutumista tai estymistä. Tien pinta tai rakenne voi pehmentyä keväällä roudan sulamisen yhteydessä tai rakenteiden vettyessä märkänä myöhäissyksynä tai lämpimänä alkutalvena. Rakenne voi pehmentyä ja kantavuus heikentyä joko tien pinnalta tai myös syvemmältä. Sorateillä voi siten esiintyä erityyppistä kelirikkoa, kuten pinta- ja runkokelirikkoa.

Skärgårdshavets tillstånd väckte intresse i Åbo - 140 deltog i seminarium om Skärgårdshavets tillstånd i framtiden (Egentliga Finland, Satakunta)17.3.2023 09:03:41 EET | Tiedote

NTM-centralen för Egentliga Finland anordnade 16.3. i Åbo ett seminarium om Skärgårdshavets tillstånd i framtiden. På seminariet presenterades färsk forskningskunskap om Skärgårdshavets tillstånd, och bollades idéer om metoder med vilka olika aktörer kan främja skyddet av Skärgårdshavet och minska näringsbelastningen från land.

Saimaan järvilohen pelastamiseen lisääntymisalueita, vaellusväyliä ja resursseja17.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Järvilohen pelastamista seurataan ensimmäistä kertaa tulosmittareilla. Tulosmittareiden perusteella ollaan lajin häviämisen kynnyksellä, mikäli järvilohen hoitokohteissa ja säilytysviljelyssä sekä resursseissa ei tapahdu nopeita muutoksia. Kannanhoidollisten poikasten elossa säilyminen tulee kohentua Saimaalla ja Pielisellä, sillä nykyään poikasista noin 99,8 % ei selviä järvivaelluksesta takaisin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme