Eläketurvakeskus (ETK)

Arbetspensionen intresserar de unga – mer information behövs

Jaa

Ungdomar förhåller sig positivt till sin framtid och till arbetspensionerna, fast pensionsfrågorna ännu känns främmande. Framtidens arbetsliv ter sig för de unga som flexibla anställningar som ofta byts och som egenföretagande.

–Som pensionär vill jag njuta av livet, men vill också ännu vara med i arbetslivet - och bl.a. finansiera projekt. Sebastian Kontuniemi, egenföretagare, 17 år.

Studerande på andra stadiet diskuterade arbetspensionerna och framtidens arbetsliv i projektet 100 tankar om arbete och arbetspension, som Pensionsskyddscentralen, Arbetspensionsförsäkrarna Tela och Nuorten Akatemia genomförde tillsammans. Nuorten Akatemia organiserade sammanlagt 50 olika verkstäder, som drygt ett tusen ungdomar deltog i.

En stor del av ungdomarna kände inte till pensionsfrågorna från förut. Deras intresse för arbetspensionerna ökade tack vare informationen att man kan börja tjäna in arbetspension redan vid 17 års ålder. Studerandena var särskilt intresserade hur mycket arbetspension man tjänar in för examina, tillfälliga arbeten och företagarverksamhet. Löneskillnaderna och de pensionsskillnader som de medför väckte också intresse. Den stigande pensionsåldern väckte också kritisk debatt i synnerhet i gymnasierna.

För tiden som pensionär hade ungdomarna redan färdiga planer: resor och avkoppling. Många tänkte också på hur de ska skaffa sig en tillräcklig förmögenhet för pensioneringen, så att de kan leva bekvämt som pensionärer. Pensionärslivet trodde de ändå skulle vara ganska likadant som för dagens pensionärer.

– Det är bra att ungdomarna åtminstone känner till grunderna för arbetspensionen, som att allt arbete ger pension.Arbetspensionerna intresserar ungdomar, när temat knyts ihop med arbetslivet och åskådliggörs med exempel. Det är också viktigt att höra ungdomarnas egna uppfattningar om framtidens arbetsliv och arbetspensioner, betonar kommunikationschef Matti Lumijärvi på Pensionsskyddscentralen.

Arbete i många former i framtiden

Ungdomarna trodde att framtidens arbetsliv kommer att kräva färdigheter att arbeta i grupp, språkkunskaper, förändringsberedskap och förmåga att uppfatta helheter. De ansåg att man i framtiden kommer att allt mer arbeta i anställningar som byts ofta eller som egenföretagare, när fasta arbetstider och arbetsplatser minskar. Många tänkte att de kommer att arbeta samtidigt för flera arbetsgivare. En del av ungdomarna oroade sig för om det kommer att finnas tillräckligt med arbete i framtiden. Största delen trodde att ny teknologi också för med sig nya arbeten.

– Pensionspolitiska beslut påverkar den unga generationen i hög grad. Därför är det viktigt att ungdomarna har kunskap om arbetspensionerna. I samhällsdebatten om både pensionssystemets och hela välfärdssamhällets framtid behövs ungdomarnas röst, säger chefen för samhällsrelationer Elina Laavi på Tela.

Arbetspensionssektorn deltar i självständighetsjubileet

Verkstäderna med temat 100 tankar om arbete och arbetspension ordnades på våren och hösten 2017 i andra stadiets läroinrättningar i huvudstadsregionen, Åbo, Joensuu och Uleåborg. Om projektet gjordes också en video, som fick sin premiär på Arbetspensionsdagen 16.11. Projektet ingår i programmet för 100-årsjubileet av Finlands självständighet.

Närmare:
Kommunikationschef Matti Lumijärvi, Pensionsskyddscentralen, tfn 029 411 2488, matti.lumijarvi(at)etk.fi
Chefen för samhällsrelationer Elina Laavi, Arbetspensionsförsäkrarna Tela, tfn 010 6806 711, elina.laavi(at)tela.fi
Projektchef Maija Vuorjoki, Nuorten Akatemia, tfn 050 4601 091, maija.vuorjoki(at)nuortenakatemia.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Kirjurinkatu 3
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme