Arbetstagare med utländsk bakgrund har varit tvungna att utföra oavlönat arbete
Både Brottsofferjouren och Rådgivningen för invandrare har kontaktats av ett antal arbetstagare med utländsk bakgrund som har gjort en två veckor eller rentav flera månader lång oavlönad praktik, under vilken arbetsgivaren har velat bedöma om hen vill göra upp arbetsavtal med praktikanten.
En del av dem som har tagit kontakt har funderat över vad de ska göra när de inte har fått ett arbetsavtal efter sin praktik, och inte heller har fått lön för det arbete de har gjort.
– Om det är fråga om ett anställningsförhållande, måste arbetsgivaren betala kollektivavtalsenlig lön åt arbetstagaren, betonar Maaret Pulliainen som är expert vid FFC:s rådgivning för invandrare.
– Största delen av arbetsgivarna agerar rätt, men i de fall som våra kunder berättar om finns det kraftiga indikationer på att en del av arbetsgivarna kringgår sina skyldigheter på det här sättet. Samtidigt har man utnyttjat det faktum att personerna med utländsk bakgrund inte känner till spelreglerna i det finländska arbetslivet.
Också Brottsofferjouren kunder har berättat att vissa arbetsgivare byter ut "praktikanter" mot nya utan att betala lön för det utförda arbetet.
– Även om arbetstagaren har skött sina arbetsuppgifter bra under en sådan oavlönad period, så har hen inte fått det utlovade avtalet, utan i stället tar arbetsgivaren in en ny utländsk arbetstagare med liknande villkor och löften, berättar Pia Marttila som är specialsakkunnig på Brottsofferjouren.
– Ett sådant utnyttjande av arbetstagare uppfyller kriterierna för diskriminering i arbetslivet och är en brottslig handling, tillägger hon.
Rådgivningen för invandrare och Brottsofferjouren påminner om att arbetsgivarna alltid måste kontrollera om villkoren för oavlönad praktik uppfylls.
– Huvudregeln är att oavlönad praktik är möjlig endast via en officiell läroinrättning eller arbets- och näringsbyrån, och då är praktiken alltid undervisningsmässig, sammanfattar Marttila.
– När man ingår ett arbetsavtal har både arbetstagaren och arbetsgivaren möjlighet att avtala om en prövotid i början av anställningen. Avsikten med prövotiden är att båda parterna ska kunna ta reda på om det ingångna arbetsavtalet motsvarar förväntningarna, påpekar Pulliainen.
FFC:s rådgivning för invandrare ger råd till arbetstagare med utländsk bakgrund om de har frågor eller problem som gäller deras anställning. Den avgiftsfria tjänsten är öppen för alla och man behöver inte höra till ett fackförbund för att kontakta rådgivningen.
Brottsofferjouren är en organisation vars uppgift är att stöda, hjälpa och ge råd åt brottsoffer, deras närstående och personer som vittnar i brottsmål. Bland Brottsofferjourens kunder finns för tillfället ungefär 150 personer som har fallit offer för utnyttjande i arbetslivet. De har alla utländsk bakgrund och de har jobbat i olika branscher.
Information om utnyttjande av arbetskraft på Brottsofferjourens webbplats
Kontaktuppgifter till FFC:s rådgivning för invandrare
Mer information
Maaret Pulliainen, expert vid FFC:s rådgivning för invandrare, tfn 040 547 2100, maaret.pulliainen@sak.fi
Pia Marttila, Brottsofferjourens specialsakkunig för stödinsatser till offer för människohandel, tfn 040 6309 669, pia.marttila@riku.fi
Nyckelord
Om

Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki
020 774 000https://www.sak.fi
Beställ FFC:s svenskspråkiga nyhetsbrev så får du aktuell information om arbetslivet per e-post varannan vecka: https://www.sak.fi/sv/nyhetsbrev
Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC är förbundens förbund. Vi representerar 17 fackförbund och ungefär 900 000 medlemmar. Kommunala familjedagvårdare, flygvärdinnor, busschaufförer, servitörer, byggnadsarbetare, pappersarbetare och dansare – alla representerar de FFC:s branscher.
Följ Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Hallitus valmistelee yt-asiamiehen, työneuvoston ja koulutuskorvauksen lakkauttamista – Seuraukset olisivat työntekijöille murheelliset12.6.2025 11:56:35 EEST | Tiedote
Työ- ja elinkeinoministeriö on aloittanut valmistelut yhteistoiminta-asiamiehen viran, työneuvoston sekä koulutuskorvauksen lakkauttamiseksi. SAK vastustaa näitä työntekijöiden asemaa heikentäviä muutoksia.
Hallitus jatkaa työttömyysturvan heikentämistä – yksi virhe voi jatkossa johtaa turvan menettämiseen viikoksi6.6.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Hallitus esittää työnhaun velvoitteiden lisäämistä ja työttömyysturvan karenssien rajua kiristämistä. Jatkossa työttömyysturvan saaminen voisi katketa jo yhdestä laiminlyönnistä. Rangaistusten koventaminen ei nopeuta työllistymistä, painottaa SAK.
SAK:n Katja Syvärinen: Vaalirahoitukseen tarvitaan lisää avoimuutta3.6.2025 13:36:35 EEST | Tiedote
Perustuslakivaliokunta esittää vaalirahoituksen ilmoitusrajojen nostamista. Lehtitietojen mukaan esitys on herättänyt kummastusta muun muassa oikeusministeriössä ja Valtiontalouden tarkastusvirastossa.
Hallitus jatkaa työntekijöiden kurittamista: Vuorossa määräaikaisuuksia, lomautusilmoitusaikaa sekä takaisinottovelvollisuutta koskevat heikennykset2.6.2025 12:08:35 EEST | Tiedote
SAK vastustaa hallituksen esittämiä heikennyksiä määräaikaisiin työsopimuksiin, lomautusilmoitusaikaan ja takaisinottovelvollisuuteen. Muutosesitykset pidentävät Orpon hallituksen jo valmiiksi pitkää suomalaisen työelämän heikennyslistaa.
SAK on tyytyväinen ylimmän tuomioistuimen linjaukseen: Ruokalähetit ovat työntekijöitä23.5.2025 06:52:00 EEST | Tiedote
Korkein hallinto-oikeus (KHO) antoi torstaina erittäin merkittävän ja kauan odotetun ratkaisun, jossa se linjaa ruokalähettien olevan työsopimuslaissa tarkoitettuja työntekijöitä. SAK on ratkaisuun tyytyväinen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum