HSY

Arjen kiertotalousteko: HSY tarjoaa opiskelijoille yli 150 000 biojätepussia

Jaa

HSY ja Hoas jakavat paperisia biojätepusseja opiskelija-asukkaiden käyttöön. Tavoitteena on saada enemmän biojätettä kiertoon hyödynnettäväksi HSY:n ekoteollisuuskeskuksessa. Jakelussa on mukana yli 1 900 Hoasin asuntoa.

HSY suosittelee käyttämään paperista pussia biojätteen pakkaamiseen pääkaupunkiseudulla. Ilmaisen biojätepussin saa esimerkiksi irtokarkkipussista, muropaketista tai sanomalehdestä.
HSY suosittelee käyttämään paperista pussia biojätteen pakkaamiseen pääkaupunkiseudulla. Ilmaisen biojätepussin saa esimerkiksi irtokarkkipussista, muropaketista tai sanomalehdestä.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas jakavat jälleen biojätepusseja opiskelijoille. Vuonna 2020 ensimmäistä kertaa toteutetussa pilotissa saavutettiin erinomaiset tulokset, sillä kiinteistöiltä kerättiin 15 prosenttia enemmän biojätettä verrattuna vuotta aikaisempaan ajankohtaan.

- Kotiin tuodut biojätepussit helpottavat biojätteen lajittelun aloittamista. Asukaskyselyymme vastanneista noin viidennes ei lajitellut biojätteitä aikaisemmin. Heistä yli 70 prosenttia aloitti lajittelun saatavilla olevien pussien ansiosta, iloitsee HSY:n projektipäällikkö Maija Palomäki.

- Pussien jakaminen asukkaille sekä helpottaa biojätteen lajittelua konkreettisesti että kannustaa siihen positiivisella otteella. Teemme tätä yhteistyötä innolla, sillä lopputulos hyödyttää kaikkia, kertoo Hoasin kiinteistöpalvelupäällikkö Satu Kivipuro.

HSY mahdollistaa kestävää kaupunkielämää

Mukana olevista Hoas-kohteista jokainen kotitalous saa 80 biojätepussia, mikä riittää noin puoleksi vuodeksi. Jaettavat biojätepussit kestävät hyvin rasvaa ja kosteutta.

Vuoden 2020 pilotissa mukana olleet opiskelija-asukkaat olivat tyytyväisiä erityisesti omalle kiinteistölle toimitetuista biojätepusseista ja toivoivat sitä jatkossakin. HSY:n tilaamassa, joulukuussa valmistuvassa opinnäytetyössä selvitetään erilaisia biojätepussien jakelun vaihtoehtoja ja laajemman biojätepussijakelun kustannuksia pääkaupunkiseudulla.

Biojäte syntyy uudelleen multana ja biokaasuna

Asukkaiden lajittelemasta biojätteestä 92 prosenttia voidaan hyödyntää mullan valmistuksessa ja biokaasun tuotannossa. Pääkaupunkiseudun biojätteet käsitellään Espoon Ämmässuolla sijaitsevassa HSY:n ekoteollisuuskeskuksessa.

- Erilliskerätyn biojätteen määrä kasvoi vuoden 2020 aikana kolme prosenttia pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella. Ekoteollisuuskeskuksessamme siitä syntyi lähes 11 000 MWh sähköä, jolla ajaisi sähköautolla yli 900 kertaa maapallon ympäri. Lisäksi tuotimme biojätteestä yli 7000 tonnia kompostia mullan raaka-aineeksi, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen.

Biojätteen lajittelulla ja kierrätyksellä on monia hyötyjä ilmaston ja kiertotalouden näkökulmasta. Erilliskerätystä biojätteestä saadun mullan mukana arvokkaat ravinteet, kuten typpi ja fosfori, palautuvat kiertoon. Biojätteen kierrätys edistää ilmastotavoitteita, sillä biojätteestä tehdään uusiutuvaa energiaa. Tuotettu multa toimii myös hiilinieluna.

Taustatiedot

  • Tavoitteenamme on kannustaa ja auttaa asukkaita lajittelemaan jätteensä nykyistä paremmin ja siten nostaa kotitalouksien kierrätysastetta.
  • Biojätteen osuus polttoon menevästä sekajätteestä on noin 40 prosenttia pääkaupunkiseudulla. Vain lajiteltu biojäte pystytään hyödyntämään tehokkaasti.
  • Biojätteen tulee aina olla pakattua, kun sen vie jätetilan biojäteastiaan. Tämä hillitsee hajuja, sotkua ja haittaeläimiä.
  • Suosittelemme käyttämään paperista pussia biojätteen pakkaamiseen pääkaupunkiseudulla. Paperipussi on paras vaihtoehto, sillä se hajoaa hyvin biojätteen käsittelyprosessissa. Ilmaisen biojätepussin saa esimerkiksi irtokarkkipussista, muropaketista tai sanomalehdestä. Tavallista muovipussia ei voi käyttää, koska se ei maadu.
  • HSY:n Jäteopas auttaa lajittelupulmissa: www.hsy.fi/jateopas

Lisätiedot:

HSY:n projektipäällikkö Maija Palomäki, maija.palomaki@hsy.fi, puh. 050 411 4810

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube-nocookie.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Luovia ratkaisuja pieneksi bioroskikseksiSiirry videokanavalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

HSY:n projektipäällikkö Maija Palomäki, maija.palomaki@hsy.fi, puh. 050 411 4810

Kuvat

HSY suosittelee käyttämään paperista pussia biojätteen pakkaamiseen pääkaupunkiseudulla. Ilmaisen biojätepussin saa esimerkiksi irtokarkkipussista, muropaketista tai sanomalehdestä.
HSY suosittelee käyttämään paperista pussia biojätteen pakkaamiseen pääkaupunkiseudulla. Ilmaisen biojätepussin saa esimerkiksi irtokarkkipussista, muropaketista tai sanomalehdestä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Fosfori talteen jätevedestä ja vähemmän typpeä Itämereen30.11.2021 11:33:09 EET | Tiedote

Jätevedenpuhdistuksessa tarvitaan mekaanisia, kemiallisia ja biologisia menetelmiä, joiden avulla jätevedestä saadaan poistettua roskat sekä pääosa orgaanisesta aineesta, typestä ja fosforista. Tällä hetkellä on HSY:ssä on meneillään RAHI-hanke, jossa tutkitaan jäteveden ravinteiden ja hiilen kokonaisvaltaista talteenottoa ja kierrätystä sekä tuodaan teknologiat kohti käytännön sovelluksia. Jos jätevesi menisi sellaisenaan Suomenlahteen, sen sisältämät runsaat fosfori- ja typpiravinteet rehevöittäisivät voimakkaasti rannikkovesiämme. Tehokkaalla jätevedenpuhdistuksella suojelemme rannikkovesiämme ja Itämerta.

HSY:n hallituksen päätökset 19.11.202119.11.2021 10:41:05 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat: - Mannerheimintien vesihuollon saneeraus ja hulevesien eriyttäminen välillä Töölönlahdenkatu - Reijolankatu - Suurpellon Kyläsepäntie asemakaava-alueen yleisten vesijohtojen ja viemäreiden rakentaminen - Ilmala 2 ylävesisäiliön vesikaton, ravintolan ja kokoustilojen saneeraus. Hallitus päätti seuraavat hankinnat: - Tikkurilan vanhan vesitornin purkaminen ja alueen ennallistaminen tilataan Fortum Waste Solutions Oy:ltä - laboratoriopalvelut jätevedenpuhdistukseen, vedenpuhdistukseen, jätteenkäsittelyyn ja ilmanlaadun keräinnäytteisiin liittyvien analyysien sekä talousvesinäytteiden ottoon hankitaan MetropoliLab Oy:ltä - kalkkituotteet veden- ja jäteveden puhdistuksen tarpeisiin hankitaan Nordkalk Oy Ab:ltä - urakoitsijaksi Otaniemen vesihuollon saneerauksen välillä Otakaari - Rakentajanaukio - Alvarinaukio valittiin VM Suomalainen Oy - urakoitsijaksi Kivistö - Koillis-Espoo

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 19.11.202116.11.2021 15:04:24 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 19.11.2021. Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa seuraavista hankesuunnitelmista: - Mannerheimintien vesihuollon saneeraus ja hulevesien eriyttäminen välillä Töölönlahdenkatu - Reijolankatu - Suurpellon Kyläsepäntien asemakaava-alueen yleisten vesijohtojen ja viemäreiden rakentaminen - Ilmala 2 ylävesisäiliön vesikaton, ravintolan ja kokoustilojen saneeraus. Hallitus päättää seuraavista hankinnoista: - Tikkurilan vanhan vesitornin purku ja alueen ennallistaminen - laboratoriopalvelujen hankinta jätevedenpuhdistukseen, vedenpuhdistukseen, jätteenkäsittelyyn ja ilmanlaadun keräinnäytteisiin liittyvien analyysien sekä talousvesinäytteiden ottoon - kalkkituotteiden hankinta veden- ja jäteveden puhdistuksen tarpeisiin - urakoitsijan valinta Otaniemen vesihuollon saneerauksen välillä Otakaari - Rakent

HSY ja Kierrätyskeskus edistävät yhdessä kiertotaloutta – uudenlainen palvelupiste aukeaa marraskuussa9.11.2021 08:43:00 EET | Tiedote

HSY ja Kierrätyskeskus aloittavat uuden kiertotaloutta edistävän yhteistyön marraskuussa. Vantaan Koivukylän Kierrätyskeskuksen yhteyteen avataan uusi Sortti-pienasema. Se helpottaa kaupunkilaisia pääsemään kätevästi eroon ylimääräisistä tavaroistaan. Jos tavara ei kelpaa sellaisenaan uudelleenkäyttöön, sen voi jättää Sortti-pienasemalle hyödynnettäväksi raaka-aineena tai energiana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme