Atena

Arkeologin ja kuvataiteilijan valloittava tietokirja keskiajan suomalaisten arjesta ja juhlasta

Jaa
Vuosi keskiajan Suomessa on häikäisevän runsas ja kauniisti kuvitettu tietopaketti suomalaistalonpojan elämästä vuonna 1480.

Ilari Aalto ja Elina Helkala: Vuosi keskiajan Suomessa

Ilmestyy 1.6.2023

Vuonna 1480 suomalaisen talonpojan arki oli hylkeenpyyntiä kevätjäillä, kesän heinätöitä ja syysteurastuksia. Elämä oli kamppailua ravinnosta, mutta yltäkylläisinä aikoina juhlittiin. Kirkon kalenteri sääteli talonpoikien vuotta, ja aikakäsitys kytkeytyi kirkollisiin juhliin ja pyhimysjuhlakalenteriin Muinaisuskon perinteet elivät edelleen vahvoina kristinuskon helmassa, ja ihmiset viettivät niin juhannusta kuin kekriä.

Kristillinen kalenteri vaikutti myös siihen, mitä ja miten ihmiset söivät. Paastot edelsivät juhlia, mutta niihin saattoi liittyä myös käytännön sanelema pakko pääsiäispaaston aikaan viljahinkalot olivat huvenneet pitkän talven jäljiltä, ja ruokaa piti säännöstellä.

Vuodenaikojen lisäksi luonnonvalo ohjasi talonpoikien elämää. Vaikka keskiaika ei ollut kulttuurisesti pimeä, valon ja pimeyden vaihtelu rytmitti hämärien savutupien asukkaiden työntekoa hyvin konkreettisesti.

Vuosi keskiajan Suomessa seuraa vuodenkiertoa tammikuusta jouluun saakka. Se on aikalaislähteisiin, arkeologisiin tutkimuksiin ja kansatieteeseen pohjautuva ja sujuvasti kirjoitettu aarreaitta, joka maalaa elävän kuvan keskiajan suomalaisten elämästä osana Ruotsin valtakuntaa. Elina Helkalan keskiaikaisia perinteitä kunnioittava kuvitus on saanut inspiraatiota mm. myöhäiskeskiajan tuntien kirjojen kalenterisivuista. Se piirtää 1400-luvun jälkipuolen arkea eläviksi näkymiksi.

Ilari Aalto ja Elina Helkala ovat aiemmin julkaisseet menestysteoksen Matkaopas keskiajan Suomeen. Arkeologi-kuvataiteilijapariskunta elää keskiaikaa todeksi myös omassa arjessaan. Arkeologin työ vie Ilari Aallon Turun raunioille ja keskiaikaisten kirkkojen vinttien aikakapseleihin. Matka muinaiseen Suomeen -kirjan tekemisen myötä pariskunta kolusi Suomen muinaisjäännöspaikat Ahvenanmaalta Nuorgamiin.

Elina Helkala on muinaistekniikoiden artesaani, joka tuntee laajasti keskiaikaisia käsityötekniikoita. Yhdessä Aalto ja Helkala harrastavat keskiaikatapahtumia, joihin he ottavat osaa ajanmukaisissa asuissa.

Kirjaa tehdessään pariskunta kokeili myös keskiaikaisia elämäntapoja noudattaen paastoaikoja ja keskiaikaisia juhlapyhiä. Ilari Aalto viljeli kotipihallaan keskiaikaisten lääkeyrttien lisäksi myös kaskiruista, naurista ja hernettä, joskin hiukan laihoin tuloksin.

Arvostelukappaleet, haastattelupyynnöt, lisätiedot: hanna-leena.soisalo@atena.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Uutuuskirja tarjoilee suosituimmat lifestyle-vinkit sadan vuoden takaa11.4.2024 08:21:00 EEST | Tiedote

Kun tahdot kartuttaa onneasi, opettele yöjuoksemisen taito, suorita kosinta oikein ja muuta siitinelosi taidenautinnoksi. Jos tavoitteenasi on pidentää ikää, vahvista hermovoimaasi, pureskele aterialla myös viini ja uhraa päivittäin ainakin puoli tuntia halkojen hakkaamiseen. Pidä huolta, että ulostus tapahtuu kerta päivässä. Käytä huokoisesta kankaasta tehtyjä vaatteita. Nuku pimeässä ja hiljaisessa huoneessa, ikkuna tai ainakin venttiilit ja uunipelti auki. Ja ennen kaikkea kylve säännöllisesti, sillä se auttaa kaikkiin ongelmiisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye