Pirkanmaan ELY-keskus

Arkeologiset kaivaukset alkavat Pirkkalassa – jalankulun ja pyöräilyn väylän turvallisuus paranee liittymässä

Jaa

Pirkanmaan ELY-keskus osallistuu arvokkaan historian tallentamiseen tiehankkeen yhteydessä Pirkkalassa. Arkeologisilla pelastuskaivauksilla mahdollistetaan tiesuunnitelmavaiheessa esitetyn liittymätien rakentaminen siten, että pyöräilijät ja jalankulkijat voivat liikkua turvallisemmin kiinteistöliittymän kohdassa.

Arkeologiset kaivaukset kestävät Pirkkalassa arviolta noin kaksi kuukautta. Kuva: Muuritutkimus Oy
Arkeologiset kaivaukset kestävät Pirkkalassa arviolta noin kaksi kuukautta. Kuva: Muuritutkimus Oy

Museovirasto ja Pirkanmaan maakuntamuseo ovat tehneet arkeologisesti merkittäviä havaintoja Pirkkalankylässä. Alueella on hyvin säilynyt viikinki- ja ristiretkiajan asuinpaikka sekä myös keskiaikaisen kylän jälkiä.

Pirkkalan Reippiin johtava jalankulun ja polkupyöräilyn väylä Anian rantatien eli maantien 3022 varrelle rakennettiin vuonna 2014. Samalla aloitettiin liittymätien rakentaminen, joka keskeytettiin Museoviraston ja Maakuntamuseon toimesta. Koekaivauksissa havaittiin, että peltokerroksen alla on säilyneenä toden-näköisesti rautakautiseen asuinpaikkaan liittyviä rakenteita.

- Kohteessa on tehty jo aiemmin arkeologisia tutkimuksia useana vuonna. Aikaisemmat kaivaukset ovat kohdistuneet pääasiassa vastakkaiselle puolelle Anian rantatietä, ja siellä havainnot rautakautisesta asutuksesta ovat olleet merkittäviä ja löytöaineisto runsasta. Nyt tutkimuksissa selviää tarkemmin, minkälaisena asuinpaikka jatkuu koilliseen ja itään, ja sen laajuudesta saadaan uutta tietoa, kertoo kohteesta arkeologi Sanni Salomaa Muuritutkimus Oy:stä.

Jalankulun ja pyöräilyn turvallisuus paranee

Liittymätien sijainnista on käyty vuosien varrella neuvotteluja ja tehty vaihtoehtoistarkasteluita. Parhaimmaksi vaihtoehdoksi on valittu liittymän siirtäminen nykyisestä paikastaan noin 60 metriä pohjoiseen.

- Jalankulun ja pyöräilyn turvallisuus paranee, kun liittymä siirtyy rakennuksen kulman takaa kauemmaksi ja esimerkiksi maatalousajoneuvoista näkee paremmin jalankulkijat ja pyöräilijät, sanoo tienpidon asiantuntija Antti Laine Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Kaivaukset kestävät noin kaksi kuukautta

Ennen kuin jalankulun ja pyöräilyn väylän liikenneturvallisuutta parantava liittymän siirto voidaan toteuttaa, Museovirasto edellyttää tehtäväksi liittymätien kohdalta pelastuskaivauksia. Kaivaukset alkavat heinäkuussa ja niiden arvioitu kesto on noin kaksi kuukautta. Kaivauksista ei aiheudu haittaa jalankulkijoille tai pyöräilijöille, mutta toivomme kohdetta ohitettaessa varovaisuutta.

Hankkeen kustannukset riippuvat kaivauksen aikana tehtävistä löydöksistä. Yleisesti voidaan todeta, että arkeologinen kaivaustyö on arvokasta, koska työ suoritetaan pääsääntöisesti tarkasti käsin kaivamalla noudattaen erityistä varovaisuutta.

- Kohde sijaitsee historiallisesti erittäin merkittävässä ympäristössä, siksi kaivauskustannusten arvellaan olevan korkeita. On hienoa, että voimme säilyttää arvokasta historiaa ja samalla toteuttaa liikenneturvallisuutta parantavan ratkaisun, toteaa Laine.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus, tienpidon asiantuntija Antti Laine, puh. 0295 021 345, sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Muuritutkimus Oy, FT Kari Uotila, puh. 050 528 7360, kuotila( at )muuritutkimus.com

Kuvat

Arkeologiset kaivaukset kestävät Pirkkalassa arviolta noin kaksi kuukautta. Kuva: Muuritutkimus Oy
Arkeologiset kaivaukset kestävät Pirkkalassa arviolta noin kaksi kuukautta. Kuva: Muuritutkimus Oy
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme