Arki on parasta kotoutumista - Diakonissalaitos etsii suomalaisia perheitä ystäväperheiksi ukrainalaisille perheille

Pakolaisuus on traumaattinen kokemus, ja kielitaidottomuus, erilainen kulttuuri ja hätä läheisistä voivat tehdä uuteen elämään ja maahan kotoutumisesta haastavaa. Moni ukrainalainen ei ole aiemmin poistunut kotimaastaan eikä osaa esimerkiksi englantia.
”Tavallinen arki on parasta kotoutumista. Suomalaiset perheet ovat luonnostaan parhaita suomalaisen kielen, kulttuurin ja arjen asiantuntijoita, ja siksi etsimme nyt erilaisia perheitä ukrainalaisperheiden tueksi ja ystäviksi”, projektipäällikkö Maiju Lehto kertoo Diakonissalaitoksen uudesta Perheiden parissa -hankkeesta, joka etsii jokaiselle halukkaalle perheelle sopivimman ystäväperheen. Luvassa on myös valmennusta ja tukea yhteisen polun alkuun.
Taustalla Kummiperhetoiminnan opit
Uusi hanke pohjaa Diakonissalaitoksen vuodesta 2016 pyörineen Kummiperhetoiminnan erinomaisiin kokemuksiin. Kummiperhetoiminnassa suomalainen perhe toimii ystäväperheenä yksin alaikäisenä turvapaikanhakijana maahan tulleelle lapselle tai nuorelle. Siinä nuori pääsee muutaman kerran kuussa osaksi ihan tavallista arkea. Kummiperhetoiminnan nuoret ovat asuneet usein täällä jo vuosia mutta eivät välttämättä tunne ketään suomalaisia tai ole vierailleet aiemmin suomalaisessa kodissa.
”Uudessa hankkeessa lähellä toisiaan asuvat lapsiperheet tutustuvat puolin ja toisin toisen kulttuuriin ja tapoihin, ja lapset ja aikuiset saavat uusia ystäviä. Alkuun ei välttämättä ole yhteistä kieltä, mutta se ei ainakaan Kummiperhetoiminnassa ollut este yhteiselle tekemiselle”, Maiju Lehto sanoo.
Moni ukrainalainen käy jo kielikursseilla ja lapset suomalaista koulua tai päiväkotia. Google Translaten kaltaiset apuvälineet toimivat hyvin yhteisen kommunikoinnin tukena.
”Kotoutuminen tapahtuu arjessa, ja kieli tarttuu hämmästyttävän nopeasti, kun sitä pääsee aidoissa tilanteissa käyttämään”, Lehto sanoo.
Miten mukaan?
Suomalaisten perheiden ensimmäinen valmennus järjestetään 6.9.2022. Lisätietoa toiminnasta osoitteesta http://www.hdl.fi/perheiden-parissa.
Kysy lisää ja ilmoittaudu:
- Maiju Lehto, maiju.lehto@hdl.fi, 050 575 3339
- 22.8. alkaen myös: Minna Kilpinen, minna.kilpinen@hdl.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jenni SarolahtiViestintäpäällikkö
Puh:+358 50 372 0828jenni.sarolahti@hdl.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme