Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL

Arkkitehtuurikilpailu on vaikuttava keino luoda kestävää rakennettua ympäristöä

Jaa

Arkkitehtuurin alan organisaatiot nostavat arkkitehtuurikilpailut ratkaisumalliksi ekologisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti kestävän rakennetun ympäristön suunnitteluun. SuomiAreenan keskustelutilaisuudessa arkkitehtuurikilpailujen merkitystä tarkastellaan eri näkökulmista.

Rakentaminen ja rakennukset muodostavat maailman hiilidioksidipäästöistä lähes 40 prosenttia. Merkittävimmät päätökset rakennuksen ympäristövaikutuksista tehdään suunnitteluvaiheessa. Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on kehittänyt arkkitehtuurikilpailuille kestävyyskriteerit helpottamaan rakennusten tulevien vaikutusten mahdollisimman laajaa huomioimista kilpailuehdotusten arvioinnissa.

Rakennetulla ympäristöllä on suuri rooli myös taloudellisessa kehityksessä, sillä 45 prosenttia kansallisvarallisuudestamme on rakennuksissa. Rakennettu ympäristö vaikuttaa talouteen myös epäsuorasti, muun muassa ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden kautta. Tänä vuonna vahvistettava uusi arkkitehtuuripoliittinen ohjelma nostaa erilaiset arkkitehtuurikilpailut keinoiksi edistää rakennetun ympäristön laatua.

Rakennusten ympäristö- ja talousvaikutuksista suurin osa muodostuu rakennuksen käytön aikana ja käyttöiän päätteeksi – vain noin 10–40 prosenttia niistä syntyy itse rakennusvaiheessa. Rakennusprojektin alussa tehdyllä hyvällä hankesuunnittelulla sekä oikein resursoidulla, laadukkaalla arkkitehti- ja erikoissuunnittelulla on suuri vaikutus rakennuksen koko elinkaaren ekologisuuteen ja taloudellisuuteen. 

Rakennuskustannuksista suunnittelun osuus on pieni, hankkeesta riippuen 2–5 prosenttia. Suunnitteluun on kannattavaa panostaa, ja arkkitehtuurikilpailun avulla tuotetaan ja voidaan vertailla useita vaihtoehtoisia suunnitteluratkaisuja.

”Arkkitehtuurikilpailut ovat loistava keino löytää uusia ratkaisuja paremman rakennetun ympäristön luomiseksi. Arkkitehtuurikilpailujen kestävyyskriteerit auttavat suunnittelijoita löytämään kokonaisvaltaisia ratkaisuja, joissa ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys ovat suunnitelman sisäänrakennettuja ominaisuuksia”, sanoo SAFA:n kilpailutoimikunnan puheenjohtaja, arkkitehti Kasmir Jolma.

Arkkitehtuurikilpailujen kestävyyskriteerit tukevat kilpailuehdotusten laatimista ja vertailua kestävyyden näkökulmasta ja kannustavat kilpailujen järjestäjiä kestäviin valintoihin. Kriteeristön avulla kilpailuehdotuksia pisteytetään viidellä eri kestävyyden osa-alueella: elämäntapa (esimerkiksi viihtyisä kävely- tai pyöräily-ympäristö), sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys, ympäristö ja elinkaari. 

Kriteerit julkistetaan syksyllä 2021, mutta niistä kuullaan jo SuomiAreenan ohjelmistoon kuuluvassa keskustelutilaisuudessa 15.7. kello 15. 

Ohjelmassa kilpailuja tarkastellaan muun muassa suunnittelijan, käyttäjän ja tilaajan näkökulmista ja esimerkkien kautta: Helsingin yliopiston Tiedekulma (arkkitehti Asmo Jaaksi, JKMM Arkkitehdit), Tornio–Haaparanta-kaksoiskaupungin keskusta (arkkitehti Maija Parviainen, TREA Arkkitehdit) ja Helsingin Karviaistien täydennysrakentaminen (toimitusjohtaja Jaana Närö, Helsingin kaupungin asunnot HEKA). Puheenvuoroja kommentoi Jyväskylän maankäyttö- ja kaupunkisuunnittelujohtaja Leena Rossi. Lavaohjelman juontaa näyttelijä-kirjailija Jani Toivola, ja sen tuottavat Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ja Arkkitehtitoimistojen liitto ATL.

 

Kestävä tulevaisuus arkkitehtuurikilpailuilla

Torstai 15.7. kello 15
SuomiAreenan Studio M1, striimaus tässä linkissä.

Tallenne tulee tilaisuuden jälkeen katsottavaksi MTV-palveluun ja Archinfon verkkosivuille.

#SuomiAreena #kestävätulevaisuus

 

 

Linkkejä

Lehdistökuvat

Lisätietoja SuomiAreena-tapahtumasta Archinfon sivuilla.

SuomiAreena-tapahtuma Facebookissa.

Uusi arkkitehtuurikilpailut.fi-verkkosivusto

Ehdotus uudeksi arkkitehtuuripoliittiseksi ohjelmaksi (pdf).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Kasmir Jolma, kilpailutoimikunnan puheenjohtaja, SAFA
Puh. 050 443 2710
kasmir@jolma.fi

Kalle Euro, toiminnanjohtaja, ATL
Puh. 046 600 0595
kalle.euro@atl.fi

Miina Jutila, viestintäpäällikkö, Archinfo
Puh. 040 585 4135
miina.jutila@archinfo.fi

Kuvat

Lataa
Karviaistien kerrostalokorttelista käytiin viime vuonna arkkitehtuurikilpailu, jossa Helsingin kaupungin asunnot HEKA haki ratkaisua 1970-luvun lähiötalojen uudistamiseen ja korottamiseen kahdella puisella kerroksella. Kilpailun voittivat Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli ja Arkkitehtitoimisto A-konsultit ehdotuksellaan ”Metsä puilta”. 

Suunnittelija:
Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli ja Arkkitehtitoimisto A-konsultit

Kuva:
© Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli & Arkkitehtitoimisto A-konsultit
Karviaistien kerrostalokorttelista käytiin viime vuonna arkkitehtuurikilpailu, jossa Helsingin kaupungin asunnot HEKA haki ratkaisua 1970-luvun lähiötalojen uudistamiseen ja korottamiseen kahdella puisella kerroksella. Kilpailun voittivat Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli ja Arkkitehtitoimisto A-konsultit ehdotuksellaan ”Metsä puilta”. Suunnittelija: Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli ja Arkkitehtitoimisto A-konsultit Kuva: © Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli & Arkkitehtitoimisto A-konsultit
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL
Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL
Malminkatu 30
00100 HELSINKI

https://www.atl.fi

Arkkitehtitoimistojen liitto edistää hyvää, kestävää ja laadukasta arvoa luovaa suunnittelua, edustaa suomalaisia arkkitehtitoimistoja sekä auttaa luomaan edellytyksiä kasvuun ja kansainväliselle menestykselle.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme