Turku Energia

Artukaisten höyrykeskukseen investoitava savukaasupesuri parantaa laitoksen energiatehokkuutta ja vähentää päästöjä

Jaa

Turku Energia investoi savukaasupesuriin Artukaisten höyryntuotantolaitoksen yhteyteen. Uusi laitteisto parantaa laitoksen hyötysuhdetta ja vähentää kaukolämmöntuotannon hiilidioksidipäästöjä entisestään. Savukaasupesurin toimittaa turkulainen Caligo Industria. Rakennustyöt aloitettiin marraskuussa ja pesuri otetaan käyttöön kesällä 2023.

Artukaisten höyryntuotantolaitos. Kuva: Turku Energia
Artukaisten höyryntuotantolaitos. Kuva: Turku Energia

Lämpöpumppupesurin savukaasuista talteen ottama energiamäärä vastaa noin tuhannen omakotitalon vuotuista energiankulutusta. Savukaasupesurilla otetaan laitoksen kosteista savukaasuista talteen muuten hukkaan menevä lämpöenergia. Näin kaukolämmön ja höyryn tuottamiseen käytettävä polttoaineen määrä vähenee ja laitoksen energiatehokkuus paranee. Investoinnin arvo on noin 2,5 miljoonaa euroa.

"Tämän investoinnin myötä vähennämme strategiamme mukaisesti edelleen fossiilisten polttoaineiden käyttöä lämmön ja höyryn tuotannossa ja samalla alueellisia hiilidioksidipäästöjä. Investointi on iloksemme myös paikallista teknologiateollisuutta ja insinööriosaamista, kun kumppaniksemme valikoitui turkulainen Caligo Industria", sanoo lämmönhankinta-asiantuntija Jari Lahtinen Turku Energiasta.

Caligo Industria on teknologiaratkaisutoimittaja, jonka innovatiiviset tuoteratkaisut perustuvat lämpöpumpullisiin savukaasupesureihin. Yhtiöllä on toimipaikat Jyväskylässä, Tampereella ja Turussa.

"Olemme tehneet pitkäjänteistä työtä energiatehokkuuteen ja savukaasujenpuhdistukseen noin 10 vuotta Suomessa ja kansainvälisesti. On hienoa päästä toimittamaan tätä ainutlaatuista teknologiaamme nyt myös omaan kotikaupunkiimme", toteaa Caligo Industrian myyntipäällikkö Ari-Matti Mattila.

---           

Artukaisten höyrykeskus tuottaa Artukaisten alueella sijaitsevien teollisuusyrityksien, Bayer Oy:n, Oy Lunden Ab Jalostajan, PCAS Finland Oy:n, Suomen Nestlé Oy:n, Eckes-Granini Finland Oy:n käyttöön höyryä ja lämpöä Turku Energian kaukolämpöverkkoon.

Turku Energia jatkaa määrätietoista siirtymäänsä fossiilisista polttoaineista kohti uusiutuvia ja päästöttömiä tuotantomuotoja. Turku Energian myymästä kaukolämmöstä oli vuoden 2021 loppuun mennessä tuotettu 75 prosenttia uusiutuvilla energianlähteillä. Tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä 95 % kaukolämmöstä on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä.

Lisätietoja:

Jari Lahtinen
lämmönhankinta-asiantuntija, Turku Energia
p. 050 5573 157
jari.lahtinen@turkuenergia.fi

Ari-Matti Mattila
myyntipäällikkö, Caligo Industria
p. 050 374 6802 
ari-matti.mattila@caligoindustria.com  

Avainsanat

Kuvat

Artukaisten höyryntuotantolaitos. Kuva: Turku Energia
Artukaisten höyryntuotantolaitos. Kuva: Turku Energia
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Turku Energia
Turku Energia
Teollisuuskatu 40
20520 Turku

https://www.turkuenergia.fi/

Turku Energia -konserni kuuluu Suomen suurimpien energiayhtiöiden joukkoon. Liikevaihtomme vuonna 2021 oli 333,2 miljoonaa euroa. Turku Energiassa työskentelee noin 330 ammattilaista. Turku Energia on Varsinais-Suomen johtava sähkön ja lämmön myyjä ja siirtäjä. Toimintaamme kuuluu myös energiaverkostojen ja energiatuotantolaitosten kehittäminen, rakentaminen ja ylläpitäminen sekä sähköisen liikenteen kehittäminen Turun seudulla. Toimitamme ympäristöä, elämänlaatua ja kilpailukykyä parantavia energiapalveluita 130 000 taloudelle ja yritykselle. Asiakaslupauksemme on "Olemme lähellä, näemme kauas". Olemme mukana rakentamassa hiilineutraalia Turkua. www.turkuenergia.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turku Energia

Turku Energia Sähköverkot on varautunut mahdolliseen sähköpulaan ja kierrätettäviin katkoihin7.12.2022 09:10:37 EET | Tiedote

Turku Energia Sähköverkot Oy on varautunut mahdolliseen sähköpulaan ja kierrätettäviin katkoihin omalla verkkoalueellaan. Turku Energia Sähköverkot Oy vastaa sähkön jakelusta Turun kaupungin alueella pois lukien Paattisten alue. Yhtiö on valmistautunut kierrättämään sähkökatkoja etukäteen määritellyn irtikytkentäsuunnitelman mukaisesti siten, että kriittiset kohteet on rajattu katkojen ulkopuolelle. Käytännössä kierrätettävät katkot tulevat koskemaan koko kaupunkia, mutta osaa kaupunginosista ja niiden alueista kerrallaan.

Turku Energia Sähköverkot teki sopimuksen seuraavan sukupolven etäluentamittareiden toimittamisesta24.11.2022 10:33:53 EET | Tiedote

Turku Energia Sähköverkot Oy on tehnyt sopimuksen mittauspalveluista sekä etäluettavien älymittareiden toimituksesta energianhallintaratkaisuja toimittavan Landis + Gyr Oy:n kanssa. Uudet etämittauslaitteistot tullaan vaihtamaan kaikkiin Turku Energia Sähköverkkojen sähkönkäyttöpaikkoihin vuosien 2025–2028 aikana. Mittarit uusitaan, jotta Turku Energia Sähköverkot pystyy vastaamaan uuden mittausasetuksen vaatimuksiin muun muassa varttimittaukseen ja mittauslaitteen jänniteulostuloon asiakasrajapinnassa.

Turku Energia kuvaa kaukolämpöverkkonsa lämpökameran ja helikopterin avulla 15.–30.11.202215.11.2022 15:16:07 EET | Tiedote

Turku Energia toteuttaa kaukolämpöverkon teknisen kuntokartoituksen helikopterilennolla lämpökameroiden avulla 15.–30.11. välisenä aikana, kun sää sallii lentämisen. Koko Turku Energian kaukolämpöverkon alue Turussa, Raisiossa, Naantalissa ja Kaarinassa kuvataan yläilmoista käsin. Kuvauksista saattaa aiheutua ajoittaista meluhaittaa etenkin Härkämäen alueelle, jossa sijaitsee helikopterin lähtö- ja nousupaikka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme