Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Arvosta ruokaa - älä heitä sitä roskiin – ensi viikolla vietetään hävikkiviikkoa

Jaa

Hävikkiviikkoa vietetään joka syksyiseen tapaan syyskuun puolivälissä. Hävikkiviikko 13.9.-19.9. keskittyy ja kannustaa ruokahävikin vähentämiseen. Ruokahävikki on roskiin päätynyttä ruokaa, jonka synty olisi voitu välttää ennakoimalla ruuan kulutusta paremmin tai valmistamalla ja säilyttämällä ruoka toisin. Ruokaa heitetään roskiin miljoonia kiloja. Nelihenkinen perhe heittää vuosittain ruokaa roskiin jopa 500 eurolla.

Kuva: Heidi Siivonen
Kuva: Heidi Siivonen

Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa. Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa, tämä vastaa laskennallisesti 33 prosenttia kaikesta Suomen ruokahävikistä.

- Suurin osa kotitalouksien ruokahävikistä voitaisiin välttää paremmalla ennakoinnilla, suunnittelulla tai säilyttämällä ruoka oikein, muistuttaa MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.

Kotitalouden koko ja tyyppi vaikuttaa paljon ruokahävikin määrään, mutta rahaksi muutettuna esimerkiksi nelihenkinen perhe heittää vuodessa 500 euroa roskikseen ruoan muodossa. Kokonaan ruokahävikkiä ei voi välttää, mutta koko ruokaketju työskentelee hävikin minimoimiseksi.

Kotitalouksien lisäksi ruokahävikkiä syntyy elintarviketeollisuudessa, kaupassa ja ravitsemuspalveluissa, kuten ravintoloissa tai vaikkapa kouluruokaloissa ja alkutuotannossa. Alkutuotannon osuus ruokahävikistä on näistä pienin, noin 11 prosenttia.

Kasvinviljelyasiamies Mika Virtasen mukaan tilatasolla hävikkiä syntyy esimerkiksi sadonkorjuun aikana, kuljetuksessa ja varastoinnissa, ja osa hävikistä on ihmiselle kelpaamattomia sivuvirtoja. Suomalaisilla maatiloilla hävikkiä hallitaan ja ehkäistään monella eri tavalla alkaen kasvupaikkaan sopivilla lajikevalinnoilla ja jatkuen oikea-aikaisiin ja oikein mitoitettuihin kasvinsuojelutoimenpiteisiin ja varastointiolosuhteiden hallintaan.

- Viljelijän osaaminen ja hyvä elintarvikehygienia jo tilatasolla ehkäisevät hävikkiä ja varmistavat kuluttajalle päätyvän ruuan laadun ja turvallisuuden.

Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen:
- Mieti ja suunnittele ostokset ja ruoat ennakkoon.
- Parasta ennen -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä sen sijaan on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi.
- Jäikö kattilaan puuroa tai pellille uunijuureksia? Lymyääkö jääkaapissa kuivahtanut juusto, nahistunut juures tai tilkka maitoa? Älä heitä hyvää ruokaa pois, vaan kokeile erilaisia hävikkiherkkuja!

Lisää vinkkejä ja tietoa Hävikkiviikosta: https://havikkiviikko.fi/

Kokeile Heidi Siivosen hävikkisämpylöiden reseptiä.

Sadonkorjuun hävikkisämpylät

Kotitekoiset sämpylät ovat herkullisia, edullisia ja helppoja valmistaa. Sämpylöitä muhevoittamaan sopivat monenlaiset rippeet puurosta porkkanaan ja myös maitotuotteet.

2 dl tähteeksi jäänyttä puuroa
1 dl kypsää juuresmassaa (esimerkiksi haarukalla hienonnettuja uunijuureksia tai keitettyä perunaa survottuna) tai 1 dl juuresraastetta, esim. porkkanaa tai palsternakkaa
3 dl vettä, maitoa tai piimää
1 pss kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
2 rkl siirappia
0,5 dl öljyä
7-8 dl sämpyläjauhoja

- Kuori ja raasta valitsemasi juures hienoksi raasteeksi tai survo haarukalla muutama kypsä peruna tai kourallinen tähteeksi jääneitä uunijuureksia. Sämpylätaikinaan sopivat myös jo hieman nahistuneet juurekset.
- Sekoita keskenään puuro, juuresmassa tai -raaste, neste, suola, siirappi ja öljy tasaiseksi massaksi.
- Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja, ja lisää puuro-juures-seokseen.
- Alusta mukaan loput jauhot, puuhaarukalla sekoittaen.
- Taikina saa jäädä löysäksi, kuin paksuksi puuroksi.
- Peitä kulho liinalla, ja anna taikinan nousta vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
- Nostele taikinasta kahdella isolla lusikalla sämpylöitä pellille.
- Paista 225 asteessa kauniin värisiksi, 15-20 minuuttia.

Resepti: Heidi Siivonen

Lisätiedot:
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Mika Virtanen, kasvinviljelyasiamies, 0400 544 728

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Heidi Siivonen
Kuva: Heidi Siivonen
Lataa
Kuva: Heidi Siivonen
Kuva: Heidi Siivonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK hallituksen budjettiriihestä: Maa- ja metsätalouden ilmastotoimet vaativat lisää resursseja ja tutkittua tietoa9.9.2021 17:22:03 EEST | Tiedote

MTK pitää hyvänä sitä, että hallitus ei omilla toimillaan lisää maatalouden kustannuksia. Harmittavaa on kuitenkin se, että hallitus ei tarjonnut maa- ja metsätaloustuottajille riittävää porkkanaa ilmastotoimiin. Maa- ja metsätalouden harjoittajilla on viime viikon vetoomuksemme mukaisesti valmius jykeviin ilmastotoimiin, mutta nyt joudumme odottamaan päätöksiä lisäresursseista.

MTK ja SLC vaativat hallitukselta kannattavuutta parantavia ilmastotoimia sekä sisäistä ryhtiliikettä2.9.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK sekä Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC esittivät vaatimuksensa maan hallitukselle budjettiriihen alla Säätytalon edustalla tänään. Heikosta kasvukaudesta, markkinoiden toimimattomuudesta ja tuotantopanosten noususta johtuva maatilojen kärjistyvä talouskriisi uhkaa romuttaa viljelijöiden mahdollisuudet ilmastoinvestointeihin. Vahvaa ilmastotyötä tekevät metsänomistajat tarvitsevat puolestaan työkaluja metsien kasvun ja kestävän käytön vahvistamiseen.

Tuottajajärjestöt parkkeeraavat työkoneet ja biokaasuauton Säätytalon edustalle tänään puoliltapäivin2.9.2021 07:00:00 EEST | Kutsu

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) järjestävät yhdessä Uudenmaan aluejärjestöjensä kanssa tiedotustilaisuuden maa- ja metsätalouden ilmastotoimista hallituksen ministereille ja medialle tänään kello 11.45 alkaen. Järjestöjen vaatimukset budjettiriiheen esittävät MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja SLC:n puheenjohtaja Mats Nylund. Paikalle on kutsuttu pääministeri ja hallituksen ministerit ja heiltä on pyydetty puheenvuoroja. Kutsumme median edustajat seuraamaan tapahtumaa.

Kutsu medialle: MTK ja SLC esittävät hallitukselle vaatimuksensa maa- ja metsätalouden ilmastotoimista Säätytalon edustalla torstaina 2.9.202130.8.2021 10:50:31 EEST | Kutsu

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) järjestävät yhdessä Uudenmaan aluejärjestöjensä kanssa tiedotustilaisuuden maa- ja metsätalouden ilmastotoimista hallituksen ministereille ja medialle Säätytalon edustalla Helsingissä torstaina 2.9. kello 11.45 alkaen. Järjestöjen vaatimukset budjettiriiheen esittävät MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja SLC:n puheenjohtaja Mats Nylund. Paikalle on kutsuttu pääministeri ja hallituksen ministerit ja heiltä on pyydetty puheenvuoroja. Kutsumme median edustajat seuraamaan tapahtumaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme