MessukeskusMessukeskus

Arvot ja sivistys puntarissa Educa-messuilla

Jaa

Maailman ensimmäinen opettajien vala nähdään Educa-messuilla. Valaan on kirjattu ammatin tärkeimmät eettiset periaatteet, ja sen tavoitteena on vahvistaa opettajakunnan identiteettiä ja yhtenäisyyttä. Educan ohjelmassa pohditaan myös suomalaisen sivistyksen säilymistä sekä opetuksen arvoja. Suomen suurin opettajien ja kasvattajien koulutustapahtuma Educa-messut järjestetään Messukeskuksessa, Helsingissä 27.–28.1.2017.

Educa-messuilla koetaan historian siipien havinaa, sillä tapahtumassa julkistetaan ja vannotaan ensimmäistä kertaa opettajan vala.

”Eettiset näkökulmat ovat tärkeitä kaikessa opetustyössä. Opetusalan eettinen neuvottelukunta on laatinut opettajan tueksi ja ohjeeksi valan, johon on kirjattu opettajan ammattietiikan keskeiset periaatteet”, kertoo neuvottelukunnan sihteeri Lauri Kurvonen.

Vastaavan kaltainen, ammattialakohtainen vala on käytössä muun muassa lääkäreillä ja insinööreillä. Opettajan vala on nimetty Comeniuksen valaksi 1600-luvulla vaikuttaneen kasvatusfilosofi Johan Comeniuksen mukaan.

”Comeniuksen valan tarkoituksena on vahvistaa keskeisten arvojen toteutumista opettajantyössä. Se tähdentää oikeudenmukaisuuden, yhtäläisen ihmisarvon ja kasvurauhan kunnioittamisen merkitystä. Valan tavoitteena on vahvistaa opettajan ammatti-identiteettiä sekä opettajakunnan yhtenäisyyttä”, Lauri Kurvonen toteaa.

Vala on tarkoitettu kaikille opettajille. Opetusalan eettinen neuvottelukunta toivoo, että opettajakoulutus ja eri opettajayhteisöt ottaisivat Comeniuksen valan käyttöönsä, ja että sen vannomisesta tulisi opettajaksi valmistumisen yhteydessä toteutettava traditio. Comeniuksen vala julkaistaan Educa-messuilla Visio-lavalla lauantaina 28.1.2017 kello 15.45.

Säilyykö sivistys?

Tämän vuoden Educa-messujen yhtenä teemana on ”Sivistys kehityksen kivijalkana”. Educan ohjelmissa pohditaankin, mikä on koulun tehtävä, kun maailma muuttuu ja nykyinen menestys ei riitä? Rapautuuko yleissivistys koulu-uudistuksen pyörteissä, ja säilyvätkö Suomen ylpeydet – hyvä luku- ja kirjoitustaito sekä yleissivistys jatkossakin – vai mennäänkö tulevaisuuteen digitaalisuus edellä? Näistä teemoista messuilla puhuvat muun muassa Marco Steinberg, CEO, Snowcone & Haystack sekä opettaja, kolumnisti Arno Kotro.

Myös arvot pohdituttavat opettajia ja opettajiksi opiskelevia. Mistä tulevat yhteiset arvot, joihin opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmat perustuvat? Entä saavatko opettajan omat arvot näkyä opetuksessa? Millaisesta ihmiskäsityksestä viestii metristyvä arviointikulttuuri? Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry:n järjestämä arvopainotteinen seminaarikokonaisuus järjestetään Tieto-lavalla perjantaina, 27.1. klo 10.25 alkaen.

Katso Educa-messujen koko ohjelma: http://educa.messukeskushelsinki.fi/messuilla/.

Suomen suurin opettajien ja kasvattajien koulutustapahtuma Educa järjestetään 27.–28.1.2017 Messukeskuksessa, Helsingissä. Viime vuonna tapahtumassa kävi yli 14 000 kasvatuksen ja opetuksen ammattilaista.

Lisätiedot: tiedottaja Taira Sjöblom-Tallus, Messukeskus, puh. 050 385 5482, taira.sjoblom-tallus@messukeskus.com

Lisätiedot Comeniuksen valasta: Opetusalan eettinen neuvottelukunta, sihteeri Lauri Kurvonen, puh. 020 748 9615, lauri.kurvonen@oaj.fi

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Helsingin Messukeskus on ihmisläheinen media ja turvallisuudestaan palkittu tapahtumatalo, joka luo kasvua aitojen kohtaamisten kautta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan live-, hybridi- ja virtuaalitapahtumien areenaksi. | Messukeskus – kasvua kohtaamsista | www.messukeskus.com | @messukeskus | twitter.com/messukeskus 

Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) creates growth through encounters. We are the largest event organiser in Finland producing or hosting 50 exhibitions and one thousand meetings and congresses annually. We provide a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services, including live, virtual and hybrid events. | www.messukeskus.com | @messukeskus |  | twitter.com/messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Kevään 2023 suurin ja siistein show Messukeskuksessa on GREASE!29.9.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Rakastettu kestohitti GREASE saa odotetun ensi-iltansa Messukeskus AMFI -teatterissa 21. huhtikuuta 2023. Suurshowssa hurmuri-Dannya tähdittää Mikael Saari ja Olivia Newton-Johnin unohtumattomaksi taikomana Sandyna loistaa vuoden 2022 tangokuningatar Heta Halonen. Muissa rooleissa nähdään mm. Jorma Uotinen (Teen Angel) ja Krisse Salminen (Miss Lynch). Liput esityksiin ovat nyt myynnissä, Lippu.fi.

Helsingin Kirjamessuilla kirjailijat osallistuvat yhteiskunnalliseen keskusteluun - mukana 30 kansainvälistä vierasta27.9.2022 00:01:00 EEST | Tiedote

Helsingin Kirjamessujen ohjelma on julkaistu ja se tarjoaa 900 ohjelmaa. Lavoilla esiintyy laajasti uutuusteoksen julkaisseita kotimaisia kirjailijoita ja yli 30 kirjailijaa ulkomailta. Esiintyjiä on yli 1000. Tänä vuonna kirjamessuilla on esillä entistä enemmän yhteiskunnallisia aiheita. Tapahtumassa järjestetään kahdeksan debattia, joissa kirjailija osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun. ”Toiveeni on, että lavoilla nähdään avoimia, tasa-arvoisia ja reippaita yhteenottoja”, toteaa kirjamessujen uusi ohjelmajohtaja Ville Blåfield.

MAATALOUSKONEMESSUT PÄIVITTÄÄ AMMATTILAISTEN TIEDOT – RUOKAMARKKINAT JA -TURVA ESILLÄ AVAJAISPÄIVÄNÄ22.9.2022 15:09:36 EEST | Tiedote

Helsingin MaatalousKonemessujen ohjelma on julkaistu. Keskeisiä aiheita ohjelmassa ovat datalla johtaminen, kestävä ruokajärjestelmä ja huoltovarmuus, Smartfarming, CAP 27, ympäristöasiat, biokaasu ja energia, kotieläintuotanto ja eläinten hyvinvointi, metsäohjelma sekä työssä jaksaminen. MaatalousKonemessut järjestetään torstaista lauantaihin 13. - 15.10.2022 Helsingin Messukeskuksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme