Aluehallintovirasto

Asiakasturvallisuuden varmistaminen yksityisissä sosiaalihuollon päihdehoitoyksiköissä

Jaa

Valvira ja aluehallintovirastot ovat 17.6.2020 tarkentaneet yksityisten päihdehoitoa sosiaalihuollon palveluna antavien yksiköiden toimintaedellytyksiä asiakasturvallisuuden varmistamiseksi. Samalla linjaukset ohjaavat valvontaviranomaisia yhtenäisiin lupa- ja rekisteröintikäytäntöihin.

Luvanvarainen laitoskuntoutus 

Päihdehoito ja päihdekuntoutus, jossa asiakkaat ovat kuntoutuksen ajan ympäri vuorokauden ja yksikössä on riittävästi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä, on aina sosiaalihuoltolain mukaista luvanvaraista laitoskuntoutusta. Kyseessä on laitoskuntoutus riippumatta siitä, millä hoitomenetelmällä kuntoutusta yksikössä toteutetaan, mukaan lukien mm. Minnesota-malli, Myllyhoito ja 12-askeleen ohjelma. 

Ilmoituksenvarainen päihdekuntoutus

Ilmoituksenvaraista päihdekuntoutusta on hoitomenetelmästä riippumatta selkeästi avomuotoinen toiminta, jossa on riittävästi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä ja jossa asiakkaat eivät yövy yksikössä.

Ne sosiaalihuollon palveluiden tuottajat, joiden toiminta täyttää luvanvaraisen ja ilmoituksenvaraisen toiminnan edellytykset, merkitään aluehallintovirastojen ja Valviran yhteiseen valtakunnalliseen yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottajien Valveri-rekisteriin.   

Vertaistuellinen toiminta

Vertaistukeen perustuvan päihteettömyyttä tukevan yksikön toiminta, jossa ei ole riittävästi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä, ei ole rekisteröitävää sosiaalipalvelua.

Päihdepalvelujen markkinointi 

Valvontaviranomaiset suosittelevat, että päihdehoitoa ja päihdekuntoutusta tarjoavat toimintayksiköt ilmoittavat verkkosivuillaan ja markkinointinsa yhteydessä selkeästi sen, onko kyseessä viranomaisen hyväksymä yksityinen sosiaalipalvelu, vai onko kyseessä vertaistuellinen toiminta, joka ei ole sosiaalipalvelua ja jota ei siten merkitä rekisteriin. Hyväksytty yksityinen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelu löytyy palvelujen tuottajien rekisteristä.

Kyseessä on asiakasturvallisuuden ja asiakkaan oikeusturvan kannalta tärkeä asia. Mikäli päihdehoitoa antava yksikkö on merkitty yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottajien rekisteriin, yksikön ja henkilöstön toimintaa valvovat kuntien lisäksi aluehallintovirastot ja Valvira.

Mikäli palvelua ei ole merkitty rekisteriin palvelu perustuu yleensä palveluntuottajan ja asiakkaan väliseen sopimukseen. Sopimuksessa ja palveluissa ilmenevien epäkohtien ja erimielisyyksien neuvonta ja ratkaisut kuuluvat silloin kuluttajansuojan piiriin, joissa toimivaltainen viranomainen on Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä kuluttajariitalautakunta.

Kunnan järjestäessä päihdekuntoutusta ostopalveluna asiakkailleen, tulee myös kunnan varmistaa palveluntuottajan rekisteröintitiedot.

Valvira antaa syyskuun 2020 alkuun mennessä asiasta yksityiskohtaisen ohjeen.

Lisätietoja:

Valvirassa:

Lilli Autti, ylitarkastaja, p. 0295 209 605, kesäaikana viikoilla 27, 29-33, 35
etunimi.sukunimi(at)valvira.fi

Aluehallintovirastoissa:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Sari Luukko, sosiaalihuollon ylitarkastaja, p. 0295 016 163, kesäaikana viikoilla 28, 31-32,35

Itä-Suomen aluehallintovirasto
Marita Uusitalo, sosiaalihuollon ylitarkastaja, p. 0295 016 951, kesäaikana viikoilla 28-29, 31-34
Pia Sorsa, sosiaalihuollon ylitarkastaja, p. 0295 016 853, 1.9.2020 alkaen

Lounais-Suomen aluehallintovirasto
Marjo Henrichson, sosiaalihuollon ylitarkastaja, p. 0295 018 164, kesäaikana viikoilla 28, 33-35

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Pia Ekqvist, sosiaalihuollon ylitarkastaja, p. 0295 018 597, kesäaikana viikoilla 28-30, 32-35

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
Timo K. Mäkelä, sosiaalihuollon ylitarkastaja, p. 050 396 3420, 3.8.2020 alkaen

Lapin aluehallintovirasto
Marjut Eskelinen, sosiaalihuollon ylitarkastaja, p. 0295 017 378

etunimi.sukunimi(at)avi.fi

Tiedotetta on täydennetty 16.7.2020 seuraavalla tekstillä:

Lapin aluehallintovirasto
Marjut Eskelinen, sosiaalihuollon ylitarkastaja, p. 0295 017 378

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto toimii turvallisen asioinnin varmistamiseksi myymälöissä (Pohjois-Suomi)18.9.2020 14:36:18 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontui 18.9.2020 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 7. kokoukseensa tänä vuonna. Kaupan ja logistiikan ala ja aluehallintoviranomaiset ovat yhtä mieltä, että kaupalla on oikeus ja velvollisuus huolehtia hygieniasta ja turvavälien säilymisestä myymälöissä. On erittäin tärkeää, että myös kaikki asiakkaat asioivat vastuullisesti ja estävät koronaviruksen leviämistä myymälöissä.

Rakennustyöntekijä putosi 2,5 metrin korkeudesta – sakkoja päätoteuttajalle ja työnantajalle16.9.2020 10:26:02 EESTTiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 18.8.2020 antamallaan tuomiolla tuominnut työmaalla aliurakoitsijana toimineen, tapaturmassa loukkaantuneen työntekijän työnantajan 25 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi päätoteuttajana toimineen pirkanmaalaisen rakennusalan yrityksen työnjohtaja tuomittiin 15 päiväsakkoon ja päätoteuttaja 10 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Valmiustoimikunta: Pohjois-Suomessa hyvä valmius alueellisiin päätöksiin ja viruksen torjuntatoimiin (Pohjois-Suomi)15.9.2020 14:52:06 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 15. verkkokokoukseen ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 15.9.2020 ja päivitti tilannekuvan koronaviruksesta ja toimista alueellaan. Kokouksessa käytiin läpi valtioneuvoston hybridistrategian mukaiset alueellisen päätöksenteon muodot ja toimivalta viruksen torjuntatoimissa. Aluehallintoviraston roolina on valvoa ja ohjata kuntia, kuntayhtymiä ja sairaanhoitopiirejä COVID-19 pandemian hoidossa määrätyn työnjaon mukaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme