Jyväskylän yliopisto

Asiantuntijalta käytännön ohjeet digiopetukseen: Selkeät tavoitteet auttavat

Jaa

–­­ Tavoitteet kannattaa pitää selkeinä mielessä, kun mietitään digipedagogisia opetusratkaisuja, Jyväskylän yliopiston teknologian opetuskäytön professori Raija Hämäläinen muistuttaa. Hän on keskittynyt tutkimuksissaan teknologia-avusteiseen pedagogiikkaan.

Raija Hämäläinen, kuvaaja Petteri Kivimäki
Raija Hämäläinen, kuvaaja Petteri Kivimäki

Hämäläinen listaa tutkimusryhmänsä tulosten pohjalta muutamia olennaisia seikkoja, jotka opettajan ja ohjaajan on hyvä ottaa huomioon, kun koulujen sulkemisen johdosta mietitään teknologisia opetusratkaisuja.

Uudessa tilanteessa selkeiden tavoitteiden merkitys korostuu. Kannattaa suosia mieluummin liian yksinkertaisia kuin monimutkaisia ratkaisuja.

­–­­ On myös muistettava, että reaaliaikaiset nettiyhteydet ovat kovalla koetuksella. Mikäli mahdollista, kannattaa käyttää menetelmiä, jotka mahdollistavat ajasta ja paikasta riippumattoman opiskelun, Hämäläinen suosittelee.

–­­ Laadi oppijoille selkeät ohjeet siitä, miten asettaa tavoitteet, kuinka valita keinot ja myös muistaa arvioida, eteneekö oppiminen. Varmista myös, että oppija tietää, miten hän saa apua, Hämäläinen muistuttaa. –­­ Eikä hyvää kirjaa kannata korvata huonolla teknologialla.

Oppilaiden lähtökohtien erilaisuus korostuu tämän hetkisessä poikkeustilanteessa. Huoltajien tuki on erityisen tärkeää. Varmista, että kaikki voivat opiskella, koska oppilaiden mahdollisuuksissa hyödyntää teknologiaa on eroja. Kodeista saatava apu kannattaa hyödyntää.

­–­­ Keskity erityisesti oppijoihin, joita tuetaan vähemmän. Pidetään kaikki mukana, Hämäläinen muistuttaa.

Raija Hämäläisen Educa-diasarja Click to Download

Lisätietoa:

Raija Hämäläinen, puh. +358 40 7442611, raija.h.hamalainen@jyu.fi

https://www.jyu.fi/edupsy/fi/laitokset/kat/henkilosto/hamalainen-raija

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Raija Hämäläinen, kuvaaja Petteri Kivimäki
Raija Hämäläinen, kuvaaja Petteri Kivimäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Suunnittele, jousta ja luota itseesi – eli kuinka vanhemmat välttävät uupumisen poikkeusaikana6.4.2020 10:03:18 EESTTiedote

Koronaviruksen aiheuttama tilanne luo perheille yhdessäolon mahdollisuuksia, mutta voi johtaa myös monenlaisiin vaikeuksiin ja ongelmiin. Tutkijat pelkäävät, että monien työn ja perheen samanaikaisten vaatimusten yhteensovittaminen saattaa altistaa vanhemmuuden uupumukselle. Lasten etäkoulunkäynnin puitteista huolehtiminen tuo myös oman lisänsä kiireiseen arkeen.

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen yhteishaussa rikottiin ennätyksiä2.4.2020 15:29:35 EESTUutinen

Keskiviikkona päättyneessä korkeakoulujen yhteishaussa Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen maisteriohjelmat säilyttivät suosionsa. Tänä vuonna hakijaryntäys nähtiin erityisesti Vaasan yliopiston alaisessa liiketoiminnan kehittämisen maisteriohjelmassa, johon haki ennätykselliset 394 hakijaa, heistä 247 ensisijaisesti. Kokkolan maisteriohjelma oli Vaasan yliopiston suosituin hakukohde.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme