Insinööriliitto IL ry

Asiantuntijoiden palkat laahaavat perässä

Jaa

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo vaatii asiantuntijoiden palkkojen nostamista Suomessa kilpailijamaiden tasolle. Suomessa asiantuntijoiden palkkataso on alhainen verrattuna useisiin kilpailijamaihin.

Salon mukaan eroa on kyettävä kuromaan umpeen, mikäli Suomi aikoo osaamisen suhteen pysyä muiden kelkassa.

– Maan kilpailukykyä ja yritysten menestystä on vuosien ajan revitty asiantuntijoiden ja ylempien toimihenkilöiden, myös insinöörien ja muiden tekniikan alan ammattilaisten, selkänahasta. Siihen on ehdottomasti saatava muutos. Palkkauksen suhteen ero verrokkimaihin on kurottava umpeen, Salo sanoo.

Salon mukaan asiantuntijoiden palkkaus vaikuttaa myös yritysten mahdollisuudesta kilpailla osaajista. Hän puhui tänään Helsingissä Insinööriliiton luottamushenkilöpäivillä. Paikalla oli yhteensä yli sata luottamushenkilöä yksityiseltä ja julkiselta sektorilta.

Salo muistutti, että korkeasti koulutetut asiantuntijat ja ylemmät toimihenkilöt ovat useilla aloilla koko ajan kasvava henkilöstöryhmä. Esimerkiksi teknologiateollisuudessa Ylemmät toimihenkilöt YTN:n sopimuksiin kuuluu enemmän palkansaajia kuin ammattiliitto Pron ja Teollisuusliiton vastaaviin yhteensä.

– Kun julkista keskustelua katsoo, tätä ei uskoisi. Julkista keskustelua hallitsevat muut tahot, työehtosopimuksia on tehty muiden kuin asiantuntijoiden ehdoilla. Tähän on ehdottomasti saatava muutos.

Salon mielestä muuttuneessa työmarkkinatilanteessa on syytä lopettaa puhuminen Suomen mallista. Hänen mielestään sellaista ei ole koskaan ollut eikä pidä koskaan tulla.

– Työnantajien muille myymä, heidän sanelemansa malli oli vanha jo ennen kuin se edes syntyi. On oltava askeleen edellä, katsottava tulevaisuuteen. Suomen malli on historiallisesti ollut vaurautta ja vakautta tuonut yhdessä sopiminen, ei yksipuolinen saneleminen, Salo painotti.

– Kun työmarkkinoita uudistetaan, tehdään se edelleen oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti sopimalla. Sen on mahdollistettava myös alakohtaisten ja eri henkilöstöryhmien välisten vääristymien korjaaminen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

puheenjohtaja Samu Salo 040 184 2290

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto IL ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0201 801 801http://www.ilry.fi

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme