Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Asiatiska utvecklingsbanken vill fördjupa samarbetet inom undervisningssektorn med Finland

Dela
Representanter för undervisningssektorn från Asiatiska utvecklingsbanken och Bangladesh, Filippinerna, Sri Lanka och Uzbekistan besöker Finland den 22 - 24 mars 2023. Syftet med besöket är att fördjupa samarbetet i frågor som gäller lärarutbildning, skolmåltider och digitalt lärande.

Under besöket som sker på initiativ av utvecklingsbanken ska representanter för banken och länderna inom bankens verksamhetsområde bekanta sig med Finlands utbildningssystem och få en inblick i det finländska kunnandet på utbildningsområdet. I besöket deltar undervisnings- och kulturministeriets kanslichef Anita Lehikoinen och utrikesministeriets understatssekreterare Pasi Hellman.

Finlands och Asiatiska utvecklingsbankens gemensamma mål är att hitta lösningar på den globala utbildningskrisen och svara på behovet av reform av utbildningssystemen. Till exempel i Sydasien saknar 78 procent av barnen grundläggande läsfärdigheter. Asiatiska utvecklingsbanken har redan som mål att fördubbla stödet för lån till utbildningsområdet så att det utgör 10 procent av bankens totala låneportfölj. På detta sätt kan banken bättre svara mot de av covid-19-pandemin ökade behoven att utveckla undervisningen och lärandet.

"Finland och ADB har samarbetat inom utbildningssektorn under lång tid. Tack vare samarbetet har ADB kunnat utnyttja finsk expertis inom utbildningsområdet i sina projekt i många asiatiska länder”, säger understatssekreterare Pasi Hellman.

Finland betonar betydelsen av högklassig och inkluderande undervisning och lärarutbildning på olika utbildningsstadier. Vi vill också utveckla samarbetet i frågor som rör skolmat och digitalt lärande.

Finlands färdplan för utbildningsexport Education Finland och Asiatiska utvecklingsbanken har sedan 2020 ökat samarbetet för att tillämpa finländska lösningar och kunnande i regionen. Finländska högskolor och företag på utbildningsområdet kan delta i de projekt som banken finansierar om de har framgång i bankens upphandlingsförfaranden.

”Bankens utbildningsprojekt ger företag en möjlighet att delta i det konkreta samarbetet. Detta kan också skapa ytterligare efterfrågan på finländska lösningar”, säger kanslichef Anita Lehikoinen.

Finland har varit medlem i Asiatiska utvecklingsbanken sedan den grundades. Utvecklingsbanken har som mål att utrota fattigdomen i Asien och länder kring Stilla havet samt stödja dess medlemsländer i sociala och ekonomiska reformer. Asiatiska utvecklingsbanken har 68 medlemsländer, av vilka 19 är länder utanför den berörda regionen.

Ytterligare information

  • Emmi Oikari, chef för enheten för utvecklingsfinansiering och den privata sektorn, utrikesministeriet, tfn +358 50 306 7141, fornamn.efternamn@formin.fi
  • Jouni Kangasniemi, sekretariatet för internationella ärenden, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 0295 330 313, fornamn.efternamn@gov.fi

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesministrarna Haavisto och Blinken undertecknade ett uttalande om samarbete inom 6G2.6.2023 11:51:19 EEST | Tiedote

Utrikesminister Pekka Haavisto och Förenta staternas utrikesminister Antony Blinken undertecknade ett uttalande om samarbete inom 6G mellan Finland och Förenta staterna i Helsingfors den 2 juni. Uttalandet uttrycker en gemensam vilja att intensifiera samarbetet på de centrala forsknings- och utvecklingsområdena inom 6G och att öka interaktionen mellan finländska och amerikanska aktörer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum