Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

ASP-lainojen ylärajojen nosto auttaa ensiasunnon ostajia, mutta ei korjaa järjestelmän muita vikoja

Jaa

Danske Bankin mukaan ASP-järjestelmän suosio on laskenut, vaikka tilejä avataan aiempaa enemmän. Järjestelmän korkosuojaus ei enää houkuta nuoria, ja ASP-lainan joustamattomuus lainojen yhdistämisessä tai lyhennysvapaissa ei vastaa nykynuorten tarpeita.

Danske Bankin mielestä ASP-lainan ylärajan nousu lisää nuorien mahdollisuutta päästä kiinni omistusasuntoon. Uudistuksessa ASP-korkotukilainojen enimmäismääriä ehdotetaan tarkistettavaksi ja nykyinen 3-portainen kuntajako muutetaan 4-portaiseksi.

”Meidän mielestämme rajan nosto on järkevää, sillä asuntojen hinnat ovat nousseet varsinkin kasvukeskuksissa edellisen korotuksen jälkeen. Turun ja Tampereen lisääminen omaksi kategoriakseen on hyvä uudistus, sillä näissä kasvukeskuksissa hintojen voi odottaa eriytyvän myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella”, sanoo henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen.

Helsingissä lainan enimmäismäärä nousisi 180 000 eurosta 215 000 euroon, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla 145 000 eurosta 160 000 euroon, Tampereella ja Turussa 115 000 eurosta 140 000 euroon sekä muissa kunnissa 115 000 eurosta 120 000 euroon. Asetuksen ehdotetaan tulevan voimaan huhtikuussa.

ASP ei välttämättä jousta eri elämäntilanteissa

ASP-järjestelmän keskeiset elementit ovat valtion takaus lainalle, korkosuojaus ja säästäjälle maksettava lisäkorko, joka vaihtelee pankeittain 2-4 prosentin välillä.

”Lisäkorko on nykyisessä nolla- ja miinuskorkojen maailmassa houkutteleva, mutta moni nuori valitsee silti ottaa lainan ASP-järjestelmän ulkopuolelta. Korkosuojan yläraja on niin korkea, että se ei auta nuorta ennakoimaan asumismenojaan. Tavallista korkosuojaa taas ei voi yhdistää ASP-lainaan.”

ASP-laina valtiontakauksella edellyttää 10 prosentin säästämistä asunnon velattomasta kauppahinnasta, kun taas lainakatto mahdollistaa ensiasunnon rahoittamiseen 95 prosenttiin asti. Lainakattosääntelyn mukaisesti ensiasunnon hankintaa varten otettu lainan määrä saa olla enintään 95 prosenttia vakuuksien käyvästä arvosta lainaa myönnettäessä.

”Danske Bankin näkemys onkin, että ASP-lainaa tulisi muokata niin, että 5 prosentin omarahoitusosuus on riittävä. Näemme, että moni nuori valitsee joko maksullisen vakuuden tai pystyy kattamaan omavastuuosuuden esimerkiksi vanhemmilta saaduilla vakuuksilla. Tämä lisää nuorten eriarvoisuutta asuntomarkkinoilla.”

ASP-järjestelmä on myös jäykkä muuttuvissa elämäntilanteissa.

”ASP-laina estää asunnon käytön vakuutena muihin lainoihin, jos nuori haluaa esimerkiksi remontoida asuntoaan. Järjestelmä ei myöskään mahdollista esimerkiksi lyhennysvapaiden pitämistä joustavasti elämän tilanteen mukaan yli kahta vuotta lainan voimassaolon aikana. Järjestelmä on tärkeä tekijä tasoittamaan erilaista nuorten tietä omistusasujaksi, mutta sen ajanmukaisuutta tulisi arvioida laajemmin.”

Yhteyshenkilöt

Lehdistöpäällikkö Josi Tikkanen, 050 32 69 701, josi.tikkanen@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: EU-taksonomia ei estä rahoitusta yrityksille, mutta voi laskea vihreiden hankkeiden lainakustannuksia21.4.2021 14:33:28 EEST | Tiedote

EU-komissio hyväksyi keskiviikkona EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmän liittyvän lakiesityksen, joka määrittelee kriteerit sille, mitkä taloudelliset toimet vaikuttavat merkittävästi ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen. Danske Bankin arvion mukaan EU-komission kestävän rahoituksen toimintasuunnitelma tulee ohjaamaan pääomavirtoja entistä suuremmassa määrin kestävään taloudelliseen toimintaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme