Kokkolan kaupunki

Astetta alemmas kannatti – osassa kaupungin yksiköitä energiankulutus laski yli 10 %

Jaa
Kokkolan kaupunki on mukana valtakunnallisessa Astetta alemmas -kampanjassa. Kampanjan tavoitteena on saada vähintään 75% suomalaisista säästämään energiaa ja saavuttaa pitkällä aikavälillä pysyvästi alhaisempi energiankulutus.

Tammikuussa säästö näkyy jo selkeästi kaupungin yksiköissä. Energiankulutus on aiempiin vuosiin verrattuna laskenut toiminnoista riippuen keskimäärin 6-10 %. Erityisesti energiansäästössä ovat kunnostautuneet opetuksen ja varhaiskasvatuksen yksiköt. Niissä lämpötilarajat ovat lakisääteisesti korkeammat kuin muissa julkisissa tiloissa. Merkittävä osuus säästöstä on syntynyt kylmälaitteiden energiatehokkuuden parantamisella, talotekniikan oikeilla säädöillä ja arkisella energiatietoisuudella.

”Meillä on useita kouluja ja päiväkoteja. Tässä mittakaavassa yksittäisen kohteen pienetkin teot vaikuttavat, ja säästöä syntyy koko organisaation tasolla. Olen iloinen siitä, että olemme pystyneet toteuttamaan energiatehokkuutta lisääviä toimia ilman haittaa palveluille”, sanoo kaupunkiympäristöjohtaja Nina Kujala.

Koivurinteen päiväkodin johtaja Sanna Forslund toteaa, että isoimmat konkreettiset muutokset on tehty siinä vaiheessa, kun käyttöikänsä lopulla olleita kylmälaitteita on vaihdettu energiatehokkaampiin ja perinteisiä loisteputkilamppuja ledvaloihin. ”Meillä toimitaan aika perinteisesti – ulkoillaan paljon ja kuivatellaan märillä keleillä vaatteita kuivauskaapeissa päivän mittaan. Emme ole tinkineet niiden käytöstä, eikä energiatietoisuus varhaiskasvatuksessa muutenkaan tarkoita kylmiä tiloja tai pimeitä päiväkoteja. Toki opetellaan yhdessä lasten kanssa sammuttamaan turhia valoja ja välttämään energian tuhlausta.”

Kaupunki sitoutui kampanjan alkaessa kolmeen konkreettiseen energiansäästötekoon.Lyhyellä aikavälillä tehokkain näistä teoista on ollut lämpimän käyttöveden lämpötilarajojen säätö aiemmasta 58 asteesta 55 asteeseen. Teolla on ollut merkittävä vaikutus kiinteistöjen energiankulutukseen.

 Muina energiansäästötekoina kaupungin organisaatiossa päädyttiin tehostamaan aiheeseen liittyvää viestintää kuntalaisille ja työntekijöille. Lisäksi perusopetuksessa ja lukioissa energiatietoisuutta on lisätty osana arkea. Hankinnoissa ja rakentamisessa energiatehokkuus on jo pitemmän aikaa ollut kiinteä osa toimintaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kokkola. Meillä on laajempi horisontti

Kokkolan kaupunki on Keski-Pohjanmaan kaksikielinen maakuntakeskus, jossa asukkaita on noin 48.000. Kokkolan elinkeinoelämän veturi on kansainvälisestikin merkittävä kemianteollisuuden keskittymä, jota täydentävät Suomen suurin raideliikenne- ja panamaxsatama sekä monipuolinen yritystoimijoiden verkosto. Myös monipuoliset tapahtumat, matkailu ja loma-asuminen tuovat kaupunkiin kävijöitä.

Kuningas Kustaa II Aadolf perusti Kokkolan kaupungin 400 vuotta sitten Pohjanlahden rannalle. Meri on tuonut mukanaan vahvat kaupan ja logistiikan perinteet merenkulusta ja laivanrakennuksesta teollisuuteen ja sivistykseen. Sijainti meren ja lentoyhteyksien äärellä, pääradan ja E8-tien varrella varmistaa niin ihmisten, tavaroiden kuin ideoidenkin liikkuvuuden.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokkolan kaupunki

Kokkolan tilikaudesta 2022 muodostui ylijäämäinen23.3.2023 16:00:00 EET | Tiedote

Vuotta 2022 heijasti vahvasti kasvanut epävarmuus, niin maailmantaloudessa kuin geopoliittisestikin Venäjän hyökkäyssodan vuoksi. Epävarmuudenkin vallitessa Kokkolan kaupungin tilikaudesta muodostui ylijäämäinen. Tilinpäätössiirtojen jälkeen kaupungin ja liikelaitoksen tilikauden ylijäämäksi muodostui 8,5 miljoonaa euroa, ja ylijäämä kasvoi viime vuoteen verrattuna 48,8 %. Kaupunginhallitus käsittelee tilinpäätöksen maanantaina 27.3.2023 kokouksessaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme