Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Asuinkatujen pysäköintiin tulee muutoksia talvisen jalankulun helpottamiseksi

Jaa

Helsinki tekee muutoksia tonttikatujen pysäköintijärjestelyihin jalkakäytävien kunnossapidon parantamiseksi. Ympärivuotisia muutoksia on tulossa noin 150 tonttikadulle eri puolilla kaupunkia. Muutokset koskevat katuja, joilla kadunvarsipysäköinti vaikeuttaa merkittävästi jalkakäytävien auraamista ja liukkauden torjumista. Pysäköintipaikkojen riittävyys varmistetaan myös jatkossa.

Nykytilanteessa kapeat jalkakäytävät päästään puhdistamaan lumesta vasta, kun pysäköidyt ajoneuvot on siirretty pois jalkakäytävän viereltä. Kuva: Helsingin kaupunkiympäristö
Nykytilanteessa kapeat jalkakäytävät päästään puhdistamaan lumesta vasta, kun pysäköidyt ajoneuvot on siirretty pois jalkakäytävän viereltä. Kuva: Helsingin kaupunkiympäristö

Uudet pysäköintijärjestelyt tarkoittavat esimerkiksi pysäköintikieltoa jalkakäytävän puolella tai pysäköinnin siirtämistä jalkakäytävän vierestä kadun toiselle laidalle. Muutokset vaikuttavat kadunvarsipaikkojen kokonaismäärään, sillä osa pysäköintipaikoista poistuu käytöstä ja osalla kaduista paikat ovat rajoitetusti käytössä. 

Järjestelyllä halutaan parantaa jalkakäytävien turvallisuutta ja käytettävyyttä erityisesti lumiseen aikaan. Toimivammalla talvikunnossapidolla voidaan vähentää liukastumisia ja kaatumisia, jotka ovat jalankulkijoiden yleisimpiä loukkaantumissyitä. 

Nykytilanteessa etenkin kapeat jalkakäytävät päästään puhdistamaan lumesta vasta, kun pysäköidyt ajoneuvot on siirretty pois aurauskaluston tieltä. Tämä hidastaa lumenpoistoa huomattavasti ja aiheuttaa ylimääräisiä työvaiheita ja kustannuksia. 

Pysäköintimuutokset perustuvat kaupunkiympäristölautakunnan vuonna 2018 tekemään päätökseen

Asukkaille järjestetään infotilaisuus pysäköintimuutoksista 15. helmikuuta 

Muutoksia pysäköintiin tulee eri puolille Helsinkiä kantakaupungin ulkopuolella, ja ne tulevat voimaan pääosin vuoden 2023 aikana. Muutoksia on tulossa seuraaville alueille: Haaga, Heikinlaakso, Herttoniemi, Jakomäki, Koskela, Kulosaari, Kumpula, Kuusisaari, Käpylä, Laajasalo, Lassila, Lauttasaari, Malmi, Munkkiniemi, Munkkivuori, Myllypuro, Pakila, Patola, Puistola, Pukinmäki, Reimarla, Siltamäki, Tapaninvainio, Tapulikaupunki, Toukola, Veräjämäki, Yliskylä ja Vuosaari.  

Pysäköintimuutoksia tulee kaduille, joilla talvikunnossapito on jalkakäytävän kapeuden tai katutilan ahtauden vuoksi hankalaa. Tarkemmat tiedot alueittain löytyvät kaupungin verkkosivuilta.

Kaupunki on selvittänyt pysäköintipaikkojen käyttöasteita ja muutosten vaikutuksia niillä alueilla, joilla pysäköintipaikat ovat yleensä kovassa käytössä. Tällä varmistetaan, että asukkailla on jatkossakin riittävästi pysäköintipaikkoja lähialueellaan. 

Asukkaille järjestetään verkkotilaisuus, jossa heillä on mahdollisuus kysyä ja keskustella pysäköintimuutoksista. Tilaisuus järjestetään 15. helmikuuta 2023 kello 17 alkaen Teamsissa. Lisätietoa löytyy tilaisuuden verkkosivuilta.

Ympärivuotisista järjestelyistä on saatu hyviä kokemuksia Ruskeasuon pysäköintikokeilusta 

Talviaikaisia pysäköintijärjestelyjä, joissa pysäköintiä joko siirretään tai rajoitetaan lumenpoiston mahdollistamiseksi, on nykyisin laajasti käytössä Helsingissä. Uusien pysäköintijärjestelyjen ympärivuotisuuden ansiosta talvikunnossapidon resurssit voidaan käyttää tehokkaammin, kun liikennemerkkien vaihtoon ei enää kulu aikaa ja rahaa. Ympärivuotiset muutokset helpottavat katujen puhdistusta myös keväisin sepelistä ja syksyisin lehdistä, minkä lisäksi asukkaiden ei tarvitse totutella vaihteleviin pysäköintisääntöihin. 

Ympärivuotisten pysäköintijärjestelyjen onnistumista on kokeiltu Ruskeasuolla kuudella tonttikadulla vuodesta 2016 alkaen. Kokeilun vaikutusarvioinnissa on todettu, että talvikunnossapidon laatu on parantunut ja sen kustannukset pienentyneet. Vaihtuvien pysäköintijärjestelyjen muuttuminen pysyviksi on selkeyttänyt kadun käyttöä ja pysäköinninvalvontaa sekä vähentänyt muutoksiin liittyvää väärinpysäköintiä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johanna Iivonen
liikenne- ja katusuunnittelun tiimipäällikkö (itäinen alue)
Puh. 09 310 37137
johanna.iivonen@hel.fi

Tarja Myller
katukunnossapidon tiimipäällikkö
puh. 050 4026162
tarja.myller@hel.fi

Kuvat

Nykytilanteessa kapeat jalkakäytävät päästään puhdistamaan lumesta vasta, kun pysäköidyt ajoneuvot on siirretty pois jalkakäytävän viereltä. Kuva: Helsingin kaupunkiympäristö
Nykytilanteessa kapeat jalkakäytävät päästään puhdistamaan lumesta vasta, kun pysäköidyt ajoneuvot on siirretty pois jalkakäytävän viereltä. Kuva: Helsingin kaupunkiympäristö
Lataa
Kuva Ruskeasuolta, missä pysäköinti jalkakäytävän puolella on kielletty. Kuva: Helsingin kaupunkiympäristö
Kuva Ruskeasuolta, missä pysäköinti jalkakäytävän puolella on kielletty. Kuva: Helsingin kaupunkiympäristö
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 2.2.20232.2.2023 20:21:11 EET | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 2.2.2023 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 16.2.2023 kello 16.15. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/ i

En av de mest kända miljöerna i Finland fick det strålkastarljus den förtjänar – Senatstorgets nya belysning är klar2.2.2023 10:18:18 EET | Tiedote

Senatstorget har fått den nya belysning det förtjänar som ett resultat av omfattande planering och genomförande. Den nya belysningen betonar områdets värdighet och vackra empirestämning utan att glömma moderna energieffektiva lösningar. Helsingfors stad bjuder in sina invånare att njuta av atmosfären i området i skymningen, när belysningen är som bäst.

Yksi Suomen tunnetuimmista ympäristöistä pääsi arvoiseensa valokeilaan – Senaatintorin uusi valaistus on valmis2.2.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Senaatintori on saanut ansaitsemansa uuden valaistuksen mittavan suunnittelutyön ja toteutuksen lopputuloksena. Uusi valaistus korostaa alueen arvokkuutta ja kaunista empiretunnelmaa, unohtamatta nykyaikaisia energiatehokkaita ratkaisuja. Helsingin kaupunki kutsuu kaupunkilaisia nauttimaan alueen tunnelmasta hämärän aikaan, jolloin valaistus on parhaimmillaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme