Helsingin yliopisto

Asuinympäristö vaikuttaa sekä koiran että omistajan kehon mikrobilajistoon ja terveyteen

Jaa

Kaupungeissa sekä koirat että niiden omistajat kärsivät enemmän allergisista sairauksista kuin maaseudulla. Yhtäaikainen allerginen oireilu näyttää liittyvän elinympäristön mikrobeihin, mutta terveydelle merkitykselliset mikrobit eivät ole samoja koirilla ja ihmisillä.

Kuva: Emma Hakanen
Kuva: Emma Hakanen

Helsingin yliopiston, Suomen ympäristökeskuksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijat ovat aiemmin havainneet DogEnvi-nimisessä yhteistutkimushankkeessa, että koira on todennäköisemmin allerginen, jos sen omistajakin kärsii allergisesta oireilusta. Uudessa tutkimuksessaan tutkijat selvittivät, liittyykö yhtäaikainen allerginen oireilu koiran ja omistajan jakamiin suoliston tai ihon mikrobeihin. Tutkimukseen osallistui 168 koira-omistaja paria maaseudulta ja kaupungeista.

– Tutkimusten mukaan maaseudulla sekä koiralla että omistajalla oli pienempi riski sairastua allergiseen sairauteen kuin kaupungeissa. Oletimme, että maaseudulla sekä koirat että omistajat altistuvat terveyttä edistäville mikrobeille. Havaitsimme, että sekä koirien että ihmisten mikrobialtistus oli erilaista maaseudulla ja kaupungeissa. Esimerkiksi ihon mikrobit olivat vaihtelevampia yksilöiden välillä maaseudulla kuin kaupungeissa. Juuri monipuolinen ja vaihteleva mikrobialtistus saattaa olla hyödyllistä terveydelle, kertoo erikoistutkija, FT Jenni Lehtimäki Suomen ympäristökeskuksesta.

Koira ja omistaja näyttivät jakavan ihon, mutta eivät suoliston mikrobejaan. Tutkimuksessa selvisi, että elinympäristö vaikutti selvästi enemmän ihon kuin suoliston mikrobilajistoon koirilla ja ihmisillä. Kaupungeissa koiran iholta löytyi enemmän ihmisen iholla tyypillisesti eläviä mikrobeja, mikä voi johtua aiemmin havaitusta ihmiselle tyypillisten mikrobien rikastumisesta sisätiloissa ja kaupungeissa.

Tutkijat havaitsivat jo aiemmassa tutkimuksessaan, että sekä elinympäristö että elintapa vaikuttivat koiran ihon mikrobilajistoon.

– Tämä havainto tehtiin nyt myös ihmisellä. Sekä koirilla että ihmisillä riski sairastua allergiseen sairauteen oli vähäisin, kun ihon mikrobiomi oli maaseutumaisen ympäristön ja mikrobirikkautta edistävän elintavan muokkaama. Tällainen elintapa sisälsi useita eri eläimiä perheessä sekä isomman perhekoon, kertoo professori Hannes Lohi Helsingin yliopistosta.

Vaikka sekä koirilla että omistajilla elinympäristö vaikutti muokkaavan ihon mikrobien lajistoa sekä allergisen sairauden riskiä, mikään yksittäinen yhteinen elinympäristön mikrobi ei ollut yhteydessä sekä koirien että ihmisten allergiaan.

– Löysimme kaupungeissa asuvilta koirilta allergiaan yhteydessä olevia mikrobeja, sekä maaseudulla asuvilta koirilta ja ihmisiltä terveyteen yhteydessä olevia mikrobeja, mutta nämä mikrobit poikkesivat kuitenkin koiran ja ihmisen välillä. Elinympäristön mikrobit näyttävät olevan tärkeitä sekä koirien että ihmisten terveydelle, mutta lajien välisistä fysiologisista eroista johtuen merkitykselliset mikrobit voivat vaihdella, summaa Lehtimäki.

DogEnvi on monitieteinen tutkimushanke, joka alkoi vuonna 2014. Hanke selvittää erityisesti elinympäristön merkitystä koirien terveydelle. Hankkeesta on valmisteilla tutkimus myös koirien suolistomikrobien, ravinnon ja allergian yhteydestä. Tutkimusta on rahoittanut mm. Jane ja Aatos Erkon Säätiö.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erikoistutkija Jenni Lehtimäki
Suomen ympäristökeskus
jenni.lehtimaki@syke.fi
+358 503 050 007

Professori Hannes Lohi
Lääketieteellinen tiedekunta ja eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
hannes.lohi@helsinki.fi

Kuvat

Kuva: Emma Hakanen
Kuva: Emma Hakanen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Tiedottaja Eeva Karmitsa, Helsingin yliopiston viestintä, eeva.karmitsa@helsinki.fi, puh. 0294158461

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Vegaaniruokavalio muokkaa merkittävästi pikkulasten aineenvaihduntaa: D- ja A-vitamiinitasot vaativat erityishuomiota21.1.2021 12:51:02 EETTiedote

Helsingin yliopiston tutkimusryhmien yhteistyöprojekti on kansainvälisesti ensimmäinen kartoitus täysin vegaanisen ruokavalion vaikutuksista päiväkoti-ikäisten lasten aineenvaihduntaan. Vegaaniruokavaliota noudattaneilla lapsilla havaittiin sekaruokaa syöviin lapsiin verrattuna merkittävästi muuttunut aineenvaihdunta ja alhaisemmat D-vitamiinitasot. Myös lasten A-vitamiinitasoista kertovat merkkiaineet olivat alentuneet.

Tutkijat selvittivät, kuinka rintasyöpä leviää – syöpägeeni käyttää apunaan proteiinia, joka toimii kuin sorkkarauta19.1.2021 09:30:00 EETTiedote

Helsingin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, kuinka syöpägeenit tuhoavat tyvikalvokapselin, joka estää kasvainsolujen tunkeutumisen terveisiin kudoksiin. Tutkimus osoitti, että syövissä yleinen soluviestintäreitti hyödyntää hepsiini-nimistä entsyymiä hajottaessaan tyvikalvon. Tyvikalvon hajoaminen voidaan kuitenkin pysäyttää hepsiinin toimintaa estävillä vasta-aineilla.

Yli 10 miljoonan euron EU-hanke valjastaa tekoälyn ja genomitiedon sairauksien ennaltaehkäisyyn18.1.2021 13:07:35 EETTiedote

Helsingin yliopiston koordinoimassa viisivuotisessa EU-hankkeessa pyritään kehittämään ja hyödyntämään uudenlaisia genomitietoon perustuvia sairastumisriskin arviointiin soveltuvia työkaluja. INTERVENE-hankkeen tavoitteena on osoittaa tekoälyn hyödyntämisen edut genomitietoon perustuvia sairastumisriskiarvioita laadittaessa sekä testata riskitiedon hyödyntämistä käytännön potilastyössä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme