Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Asukkaat paljastivat lukuisia hiljaisia keitaita ympäri Helsinkiä

Jaa

Kuluneen kevään ja kesän aikana monet ovat ulkoillessaan kiinnittäneet huomiota kaupungin äänimaisemaan. Ympäri kaupunkia löytyy paljon hiljaisiksi ja rauhallisiksi koettuja paikkoja, kuten Helsingin kaupungin viime vuonna tekemän kyselyn tulokset osoittavat. Kyselyn mukaan noin puolet paikoista sijaitsi samassa kaupunginosassa kuin vastaajan koti. Reilu kolmannes vastaajista kertoi käyvänsä hiljaisessa paikassa viikoittain.

Lukija penkillä. Kuva: Johanna Hörkkö.
Lukija penkillä. Kuva: Johanna Hörkkö.

”Äänimaisemaltaan rauhalliset alueet ovat vastaajille hyvin tärkeitä. On hyvä, että kaupunkilaiset löytävät elvyttäviä, rauhallisia paikkoja suhteellisen läheltä kotiaan”, sanoo ympäristöjohtaja Esa Nikunen.

Äänimaisema koetaan rauhalliseksi erityisesti suurilla viheralueilla sekä vesistöjen äärellä. Useat vastaajat merkitsivätkin hiljaisia paikkoja esimerkiksi Keskuspuistoon ja Viikki-Vanhankaupunginlahdelle. Paljon mainintoja saivat myös saaret ja merenrantakohteet. Vastaajille tärkeitä, suhteellisen hiljaisia keitaita löytyy myös keskeltä kaupunkia. Tällaisia ovat muun muassa sisäpihat tai ympäristöään hiljaisemmat pienet puistot. Hiljainen ääniympäristö ei tarkoitakaan äänettömyyttä, vaan ennemminkin rauhallista, miellyttävää äänimaisemaa. Hiljaisiksi tai rauhallisiksi koetuissa paikoissa vastaajia miellytti äänimaiseman lisäksi muun muassa hieno maisema, vihreys, veden läheisyys ja kaunis arkkitehtuuri.

Vastaajien mukaan ominaista hiljaisten paikkojen äänimaailmalle ovat luonnon äänet, kuten lintujen laulu, tuulen humina puissa ja laineiden liplatus. Hiljaisista paikoista noin kolmannekseen vastaajat liittivät kokemuksia myös häiritsevistä äänistä. Kokemukset ääniympäristöstä ja häiritsevistä äänistä ovat kuitenkin yksilöllisiä: toisia vastaajia häiritsivät äänet, joita toiset vastaajat pitivät paikkojen ja reittien äänimaailmalle ominaisina.

Hiljaisia kohteita selvitettiin osana meluntorjunnan toimintasuunnitelmaa

Kysely liittyy Helsingin meluntorjunnan toimintasuunnitelmaan 2018−2022. Kysely oli auki kesällä 2019 ja siihen vastasi 757 henkilöä.

Kyselyn jälkeen kaupungin vuonna 2017 tekemää liikennemeluselvitystä täydennettiin kattamaan myös alemmat äänitasovyöhykkeet. Valtaosassa kaupunkilaisten hiljaisina tai rauhallisista pitämistä paikoista äänitasot ovat meluselvityksenkin mukaan varsin alhaisia. Alemmat vyöhykkeet on lisätty kaupungin karttapalveluun kaupunkilaisten tarkasteltaviksi ja suunnittelijoiden hyödynnettäviksi.

Tutustu Helsingin hiljaisiin keitaisiin

Vinkkejä rauhallisiksi koettuihin luontokohteisiin saa esimerkiksi Löydä Helsingin luonto –sivustolta, johon on lisätty kuvailuja kohteiden äänimaisemista. Helsingin hiljaiset paikat –artikkelissa esitellään luontokohteiden lisäksi hiljaisia kohteita rakennetussa ympäristössä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anne Leppänen
ympäristötarkastaja
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 34366
anne.m.leppanen@hel.fi

Kuvat

Lukija penkillä. Kuva: Johanna Hörkkö.
Lukija penkillä. Kuva: Johanna Hörkkö.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Tammasaarenlaiturille ideoitu kelluvia kerrostaloja – kaupunkilaisilta pyydetään näkemyksiä suunnitelmaan30.11.2021 08:50:33 EET | Tiedote

Ruoholahden länsiosaan, Tammasaarenlaiturin alueelle ehdotetaan merenpäällisiä asuntoja, joista osa on kelluvissa kerrostaloissa. Kyseessä on uusi asumismuoto Helsingissä, johon Floating Flats Oy hakee kaupungilta kehittämisvarausta. Ennen varauksen hyväksymistä kaupunkilaisilla pyydetään näkemyksiä suunnitelmasta Kerro kantasi –palvelussa 19. joulukuuta mennessä.

Pohjoisbaanasta sujuva pyöräliikenteen pääyhteys Käpylästä Vantaalle asti29.11.2021 16:07:45 EET | Tiedote

Helsingin kaupunki laatii parhaillaan yleissuunnitelmaa pyöräliikenteen pääreitille junaradan varteen Käpylän ja Vantaan rajan välille, yhteensä noin 9 kilometrin matkalle. Tätä tulevaa pyöräilyn pääreittiä kutsutaan Pohjoisbaanaksi. Yleissuunnitelmassa määritetään Pohjoisbaanan linjaus, suunnitteluratkaisut ja arvioidaan toteutuskustannukset. Tavoitteena on sujuva ja laadukas pyöräliikenteen pääyhteys. Kaupunkilaisilta toivotaan mielipiteitä karttakyselyyn mm. eri reittivaihtoehdoista 19.12.2021 asti.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 25.11.202125.11.2021 19:07:12 EET | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 25.11.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 9.12.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/ Korjattu oikea kokouspäivä 9.12.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme