Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Asukkaiden potilastiedot ovat siirtyneet hyvinvointialueille - kuittaa Omakannassa ilmoitus tietojesi käytöstä

Jaa
Hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa 1.1.2023. Muutoksen myötä sosiaali- ja terveydenhuollon potilastiedot ovat siirtyneet kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueille. Asiakkaat ovat saaneet Omakanta-palveluun ilmoituksen, niin kutsutun Kanta-informoinnin, joka tulee merkitä vastaanotetuksi.

Kanta on valtakunnallinen sähköinen palvelu, jota hyödyntävät niin asiakkaat, apteekit, terveydenhuolto kuin sosiaalihuoltokin. Omakanta on näkymä jokaisen omiin terveystietoihin. Palvelusta näkee omat terveystiedot ja reseptit, voi pyytää reseptin uusimista sekä tallentaa elinluovutus- ja hoitotahdon. Omakannassa on saatavilla myös EU:n koronatodistus. Omakantaan kirjaudutaan osoitteesta kanta.fi.

Koska vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista on 1.1.2023 siirtynyt hyvinvointialueille, kaikki Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohteen asiakkaat ovat saaneet Omakantaan niin kutsutun Kanta-informoinnin, eli ilmoituksen omien tietojensa käytöstä.

Helpointa asiakkaalle on kirjautua palveluun ja merkitä ilmoitus vastaanotetuksi. Ilmoituksen voi hyväksyä myös vastaanottokäynnin yhteydessä. Ilmoitus on näkynyt Omakannassa marraskuusta 2022 lähtien, joten moni asiakas jo kuitannut sen.

Kanta-palvelussa olevia potilastietoja hyödynnetään vain tarpeen mukaan asiakkaan hoidossa ja palvelussa. Kanta-informoinnin vastaanottamisen jälkeen asiakkaan on kuitenkin vielä mahdollista vaikuttaa siihen, mitä tietoja eri toimijoille luovutetaan.

Vastaanota Kanta-informointi ja päätä samalla itse tietojesi luovuttamisesta

Hyvinvointialueiden sisällä Kanta-palvelun asiakastiedot ovat automaattisesti kaikkien julkisten sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden hyödynnettävissä. Alueen ammattilaiset voivat hyödyntää asiakas- ja potilastietojasi aiempaa laajemmin mutta vain, jos se on tarpeellista hoitosi tai palvelusi kannalta.

Kanta-informoinnin vastaanottamisen jälkeen sinun on mahdollista antaa erikseen lupa potilastietojesi siirtymiseen myös hyvinvointialueiden välillä. Lisäksi voit hyväksyä tietojesi siirtymisen yksityisen ja julkisen sektorin toimijoiden välillä. Sosiaalihuollon asiakastietosi ovat käytettävissä hyvinvointialueen sisällä sekä alueen sosiaalipalveluja tuottavilla yksityisillä toimijoilla.

Kanta-palvelussa voit tehdä myös luovutuskieltoja. Niillä voit rajata tiettyjen tietojesi näkymistä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Luovutuskielto ei voi kuitenkaan koskea reseptitietoja.

Näin voit lukea ja kuitata uuden Kanta-informoinnin Omakannassa

Kirjaudu Omakantaan kanta.fissä. Tunnistaudu esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.

  1. Jos et ole vielä aiemmin kuitannut uutta Kanta-informointia, se avautuu sinulle ilmoituksena Omakannassa heti kirjautumisen jälkeen. Ilmoituksessa kerrotaan yksityiskohtaisesti, miten tietojasi käytetään sosiaali- ja terveydenhuollossa ja miten voit itse vaikuttaa tietojesi käyttöön.
  2. Lue Kanta-informointi ja kuittaa se merkitsemällä rasti ruutuun ilmoituksen lopussa. Tämän jälkeen voit käyttää Omakantaa normaalisti.
  3. Kun olet kuitannut Kanta-informoinnin, voit halutessasi tehdä muutoksia terveystietojesi käyttöön antamalla luovutusluvan tai asettamalla luovutuskiellon Omakannassa.
  4. Omakannasta voi tarkistaa, onko informointi jo kuitattu. Kuittaus ja päivämäärä ovat nähtävissä Omakannan Tietojen käytön hallinta -osiossa. Kuittaus on nähtävissä Omakannassa myös, jos olet saanut samat tiedot terveydenhuollossa.
  5. Kirjaudu aina ulos Omakannasta, kun lopetat palvelun käytön.

Lisätietoja ja linkin Omakantaan löydät osoitteesta www.kanta.fi 

Lue lisäksi:

Miten voin vaikuttaa tietojeni käyttöön?

Miten tietoni liikkuvat hyvinvointialueilla?

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: Kanta.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
PL 10
90029 POHDE

https://www.pohde.fi

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on yhdistänyt 30 kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon, kolme sairaalaa ja kaksi pelastuslaitosta. Oulun yliopistollinen sairaala OYS on yksi Suomen viidestä yliopistollisesta sairaalasta, ja se vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista. Tavoitteemme on vuoteen 2030 mennessä rakentaa maailman älykkäin sairaala.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme