Asumisoikeusasunto soveltuu monenlaisiin elämäntilanteisiin

– Asumisoikeusasuminen sijoittuu omistus- ja vuokra-asumisen väliin. Meiltä löytyy eri kokoisia asuntoja aina yksiöistä isompiin perheasuntoihin. Asumisoikeusasunto sopii hyvin vaikkapa nuorille perheille, jotka vielä pohtivat oman kodin rakentamista tai ikäihmisille, jotka haluavat luopua omakotitalostaan, isännöinnistä vastaavan BC Consulting:n toimitusjohtaja Marianna Ala kertoo.
Asumisoikeusasunnon saa itselleen maksamalla 15 % asunnon hankintahinnasta, joka on kohteesta riippuen noin 15000–25000 euroa. Asunnossa voi asua niin pitkään, kuin haluaa ja maksu palautetaan pois muuttaessa.
– Asumisoikeusasunnossa voi asua kuin omassa, mutta ilman omistamisen riskejä. Myös asumisturva vastaa omistusasuntoa. Asukas voi myös tehdä muutostöitä vapaasti ja hankkia asuntoon haluamiaan lisävarusteita, Ala kertoo.
Asunnosta maksetaan kuukausittaista käyttövastiketta, joka sisältää pesutuvan ja laajakaistan. Käyttövastike on usein yleistä vuokratasoa alhaisempi ja siihen on mahdollista hakea myös asumistukea vuokran tapaan.
Asumisoikeusasunto antaa vapauksia ja luo yhteisöllisyyttä
Iina Muukkonen perheineen muutti asumisoikeusasuntoon pienen mutkan kautta, kun oli tarve keksiä nopeasti asumisratkaisu mönkään menneiden talokauppojen jälkeen. Kesäkuun lopulla muuttokuormaa purkaessaan perhe sai huokaista helpotuksesta, koska he olivat onnistuneet tekemään nopeasta aikataulusta huolimatta turvallisen ja hyvän valinnan, sekä löytäneet mukavan kodin itselleen.
– Iso hyöty tässä elämäntilanteessa oli se, että tämä ei vaatinut meiltä niin suurta sitoutumista verrattuna siihen, että olisimme ostaneet kiireessä talon jostain tai yrittäneet etsiä isoa vuokra-asuntoa. Tämä asumismuoto vastasi tarpeeseemme todella hyvin, avaa Muukkonen.
Asumisoikeusasunto antaa asujalle hieman vuokralaista enemmän vapauksia toteuttaa itseään, esimerkiksi seinien ulkonäön suhteen. Lisäksi sama asumismuoto asukkaiden kesken auttaa luomaan yhteisöllisyyttä omassa pihapiirissä.
– Voi olla, että se luo jonkinlaista yhteisöllisyyttä lisää, kun kaikilla on periaatteessa samanlainen tilanne, Muukkonen ynnää.
Samoilla linjoilla on Liisamaria Palmroth, jota voi pitää asumisoikeusasumisen konkarina. Hän ehti asua peräti 23 vuotta asumisoikeusasunnossa Helsingissä ennen takaisinmuuttoa Vaasaan.
– Asumisoikeusasunto on varteenotettava vaihtoehto, koska siinä pääsee kohtuullisella pohjarahalla kiinni asumisturvalliseen asuntoon, Palmroth kertoo.
Palmrothin on hankala löytää huonoja puolia asumisoikeusasumisesta, sillä hänen omat kokemuksensa ovat olleet niin positiivisia.
– Se on ihan asukkaista kiinni. Meillä pidettiin esimerkiksi Helsingissä vuosittain erilaisia nyyttikestejä sisäpihalla, jonka lisäksi arkeen kuului talkoilua ja muuta yhteistä tekemistä.
Näin haet asumisoikeusasuntoa
Asumisoikeusasunnon hakeminen on helppoa. Asumisoikeusasuntoa varten tarvitaan sekä järjestysnumerohakemus että asuntohakemus. Asumisoikeusasunnot jaetaan järjestysnumeron mukaisesti.
Mikäli samaan huoneistoon on monta hakijaa, saa asunnon se hakija, jolla on pienin järjestysnumero. Järjestysnumerohakemuksen voi jättää, vaikka sopivaa asuntoa ei olisi vielä löytynyt.
Asumisoikeusasunnon saaminen on mahdollista hakijan tuloista riippumatta. Myöskään asumisoikeusasunnon kokoa ei rajoiteta, eli käyttöön voi saada asunnon, joka vastaa tuleviakin tarpeita.
Lisätietoja asumisoikeudesta ja Vaasan asumisoikeusasunnoista löydät osoitteesta www.vaasanasumisoikeus.com
Yhteyshenkilöt
Marianna Ala
Konsultti, toimitusjohtaja
Puh. 040 669 5398
marianna.ala@bcconsulting.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Vaasan kaupunki
Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad
Du kan tryggt simma vid alla badstränder i Vasa: de nyaste vattenproven är rena30.6.2025 16:33:16 EEST | Pressmeddelande
Sommarsäsongens andra vattenprover togs vid Vasas badstränder 23 juni. Alla undersökta badstränders vatten uppfyllde kvalitetskraven. Enligt Europeiska miljöbyråns badvattensrapport visar en längre tids följning en dålig kvalitetsklass vid Abborrön och Sandö, och orsakerna utreds som bäst. Att simma direkt efter regn rekommenderas inte vid dessa badstränder.
Vaasan kaikilla uimarannoilla turvallista uida: tuoreimmat vesinäytteet puhtaita30.6.2025 16:32:32 EEST | Tiedote
Vaasan uimarannoilta on otettu kesäkauden toiset vesinäytteet 23.6. Kaikkien tutkittujen uimarantojen vedet täyttivät laatuvaatimukset. Euroopan ympäristökeskuksen uimavesiraportin mukaan Ahvensaaren ja Hietasaaren laatuluokka oli pidemmän aikavälin seurannalla huono, ja syitä selvitetään parhaillaan. Kyseisillä rannoilla uintia ei suositella heti sateen jälkeen.
Tillfälliga trafikregleringar på Karlebyvägen30.6.2025 08:43:49 EEST | Pressmeddelande
Gång- och cykelvägen vid Verkstadsgatan 22 stängs tillfälligt 1.7.2025 på grund av ett arbete med ljusreklam. Arbetet utförs kl. 9–15. Utöver detta stängs 30.6 den ramp som leder från Förbindelsevägen till Karlebyvägen. Trafiken styrs till omvägar.
Tilapäisiä liikennejärjestelyitä Kokkolantiellä30.6.2025 08:43:34 EEST | Tiedote
Konepajakatu 22:n kävely- ja pyörätie suljetaan tilapäisesti 1.7.2025 valomainostöiden vuoksi. Työt ajoittuvat klo 9–15. Lisäksi 30.6. suljetaan Kokkolantielle johtava yhdystien ramppi. Liikenne ohjataan kiertoteille.
Avtalet med ny caféföretagare på Sandö är undertecknat – dörrarna öppnas i juli27.6.2025 16:02:38 EEST | Pressmeddelande
Vasa stad har ingått avtal med Levak Oy, till vilket caféverksamheten på Sandö har övergått från konkursboet. Den nya företagaren fortsätter verksamheten enligt det bekanta konceptet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme