Y-Säätiö

Asunnottomien ihmisten määrä Suomessa historiallisen alhainen – 4 000 ihmisen raja alittui

Jaa

ARAn tänään julkaisemat tilastot osoittavat, että asunnottomuus laskee Suomessa edelleen. Asunnottomuus ei kuitenkaan ole vähentynyt tarpeeksi nopeasti, jotta ensi vuonna saavutettaisiin hallituksen asettama asunnottomuuden puolittamistavoite. Myös pitkäaikaisasunnottomuudesta kärsivien ihmisten määrän kasvu on huolestuttavaa.

Asunnottomuus on Suomessa historiallisen vähäistä, osoittavat Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn tänään julkaisemat tilastot. Asunnottomuutta kokevia ihmisiä on Suomessa nyt 3 948. Tämä on 393 vähemmän kuin vuosi sitten.

”Nämä ovat historialliset luvut, kun alitamme ensimmäistä kertaa 4 000 asunnottoman ihmisen rajapyykin”, asunnottomuustoimija Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen kuvaa. Myönteisen kehityksen taustalla on lyhytaikaisen asunnottomuuden väheneminen erityisesti suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

”Liikaan tyytyväisyyteen ei kuitenkaan ole syytä, sillä hallituksen tavoite puolittaa asunnottomuus ensi vuoteen mennessä ei toteudu tällä vauhdilla. Nyt tarvitaan valtiovallan, kaupunkien ja järjestöjen yhdessä toteuttamia määrätietoisia, pikaisia toimenpiteitä.”

Hallitus on sitoutunut puolittamaan asunnottomien ihmisten määrän niin, että asunnottomuutta kokevia olisi Suomessa vuonna 2023 enää puolet vuoden 2019 määrästä. Tämä tarkoittaa reilua 2 000 ihmistä. Sanna Marinin hallitus tähtää myös siihen, että asunnottomuus on kokonaan poistettu vuonna 2027.

ARAn tuoreet tilastot osoittavat, että pitkäaikaisasunnottomuudesta kärsivien ihmisten määrä kasvaa jo toista vuotta peräkkäin. ”Huolta aiheuttaa se, etteivät nämä ihmiset tunnu saavan tilanteeseensa tukea”, Kaakinen sanoo.

Pitkäaikaisasunnottomilla tarkoitetaan ihmisiä, joiden asunnottomuus on jatkunut yli vuoden tai joiden asunnottomaksi joutuminen toistuu uudelleen kolmen vuoden sisällä. Pitkään ilman asuntoa eläneet ihmiset kärsivät usein sosiaalisista tai terveydellisistä ongelmista. Tällaisia ovat esimerkiksi päihderiippuvuus tai velkaantuminen.

”He tarvitsevat asumisratkaisuja, joissa voidaan varmistaa tuen ja hoidon saanti”, Kaakinen summaa.

Yhteyshenkilöt

Juha Kaakinen, toimitusjohtaja
puh. 020 7020 325
juha.kaakinen@ysaatio.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Y-Säätiö
Y-Säätiö
Pitkänsillanranta 3 A, 8. krs / PL 322
00531 HELSINKI

09 7742 5540, palveluaika arkisin klo 9–15https://ysaatio.fi

Y-Säätiö on Suomen neljänneksi suurin vuokranantaja ja asunnottomuustyön asiantuntija. Y-Säätiö edistää yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta tarjoamalla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ihmisille, joiden on vaikea löytää asuntoa. Y-Säätiö on yleishyödyllinen, poliittisesti sitoutumaton ja voittoa tavoittelematon. Y-Säätiö-konsernilla on 18 000 asuntoa 57 paikkakunnalla. M2-Kodit on osa konsernia. ysaatio.fi / m2kodit.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Y-Säätiö

Asunnottomien ihmisten määrä on kasvanut Euroopassa räjähdysmäisesti − Mitä ilmiölle voidaan tehdä? 22.2.2022 11:46:29 EET | Kutsu

Tervetuloa kuulemaan asunnottomuuden kansainvälisiä huippuasiantuntijoita torstaina 10.3. klo 14–16. Jotta jokaisella on koti -tilaisuudessa puhuu muun muassa EU:n asunnottomuusohjelmaa vetävä Belgian entinen pääministeri Yves Leterme. Medianedustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen joko etäyhteyksin tai paikan päälle Helsingin keskustakirjasto Oodiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme