Espoon kaupunki - Esbo stad

Asunnottomien yö 17.10. kysyy, onko asunnoton syrjäytynyt vs. syrjäytetty

Jaa

Asunnottomien yön teemana on tänä vuonna Ulkopuolella – syrjäytynyt vs. syrjäytetty. Ulkopuolella-teema nostaa esiin yhteiskunnan rakenteissa olevia syitä asunnottomuuteen. Asunnottomien yön kansalaisliike vaatii toimia asuntomarkkinoilta syrjäytymisen ja asunnottomuuden torjumiselle. Espoossa oli viime vuonna ARA:n tilaston mukaan kaikkiaan 523 asunnotonta henkilöä.

Monesti yhteiskunnasta syrjäyttäminen on syy asunnottomuuteen. Kun kohtuuhintaisia asuntoja ei ole tarpeeksi, eikä yhteiskunnassa asumista toteuteta käytännön tasolla ihmisoikeutena, pienituloisimmat jäävät ulkopuolelle. Mitä kauemmin ihminen on asunnottomana, sitä vaikeampaa on löytää asunto.

– Keväällä 2020 pelättiin, että korona-aika tuottaa isoja ongelmia, mutta toistaiseksi on selvitty yllättävän hyvin. Iso huoli tällä hetkellä on asunnottomista nuorista sekä maahanmuuttajataustaisista asunnottomista, koska heidän osuutensa asunnottomien määrästä on kasvanut viime vuosina, Espoon kaupungin aikuisten sosiaalipalvelujen päällikkö Tapio Nieminen kertoo.

Espoossa tehdään monialaista yhteistyötä asunnottomuuden vähentämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi.

Asunnottomuus tilastoina Espoossa

Marraskuussa 2020 Espoossa oli ARA:n tilaston mukaan kaikkiaan 523 asunnotonta henkilöä, joista 429 yksin elävää. Määrä on hieman laskenut vuodesta 2019. Yksin elävistä pitkäaikaisasunnottomia (asunnottomuus kestänyt yli vuoden, tai ollut toistuvaa viimeisen kolmen vuoden aikana) on 145. Naisia asunnottomista oli 98, nuoria 93 ja maahanmuuttajataustaisia 158. Asunnottomia pariskuntia ja perheitä Espoossa oli 27 ruokakuntaa. Kaikkien asunnottomien määrä on Espoossa laskussa.  

Hallituksen tavoitteena on puolittaa asunnottomuus vuoteen 2023 mennessä. Ympäristöministeriö käynnisti kolmivuotisen asunnottomuusohjelman suurimpien kaupunkiseutujen, palvelutuottajien ja järjestöjen kanssa. Espoossa on tehty asunnottomuuden puolittamisen suunnitelma vuosille 2020–2022. 

Espoon asunnottomien yö

Asunnottomien yötä vietetään Espoossa sekä kaupunkitapahtumissa että verkossa sivustolla espoonasunnottomienyö.fi, joka avattiin maanantaina 11.10.

Chat-palvelusta tukea asumisen huoliin ja raha-asioihin

Sivustolla espoonasunnottomienyö.fi pääsee 11.–15.10. keskustelemaan Chat-palvelussa Espoon kaupungin asiantuntijoiden kanssa klo 13–15. Maanantaina, torstaina ja perjantaina voi keskustella asumiseen liittyvistä kysymyksistä; ja tiistaina ja keskiviikkona erityisesti raha-asioista. Sivustolta löytyy myös muun muassa blogeja ja valokuvanäyttely sekä tietoa matalan kynnyksen palveluista. Sivusto on avoinna 22.10. asti.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Espoon kaupungin aikuisten sosiaalipalvelujen päällikkö Tapio Nieminen, p. 050 328 6764, tapio.e.nieminen@espoo.fi

Kehittämispäällikkö Jyrki Myllärniemi, Edistia, p. 044 727 3423, jyrki.myllarniemi@edistia.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Kuudesluokkalaisten itsenäisyysjuhla järjestetään jälleen videotervehdyksenä – juhlan teemana kouluyhteisön vahvistaminen18.10.2021 12:32:27 EEST | Tiedote

Kuudesluokkalaisten perinteistä itsenäisyysjuhlaa vietetään viime vuoden tapaan virtuaalisesti. 104-vuotiasta Suomea juhlistetaan kaupungin yhteisellä videotervehdyksellä, jonka kuudesluokkalaiset katsovat omissa kouluissaan. Juhlassa nähdään myös oppilaiden tuotoksia sekä kuullaan heidän ajatuksiaan kouluyhteisöstä ja ryhmään kuulumisen tunteesta.

Sjätteklassisternas självständighetsfest ordnas virtuellt även i år, med temana gemenskap och samhörighet18.10.2021 12:32:26 EEST | Tiedote

I likhet med förra året firar sjätteklassisterna i Esbo Finlands självständighet virtuellt även i år. Det 104-åriga Finland firas med stadens gemensamma videohälsning, som sjätteklassisterna tar del av i sina egna skolor. Under festen får vi också ta del av elevarbeten och höra elevernas tankar om skolgemenskapens betydelse och vikten av samhörighet.

Tiedote Kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 13.10.202113.10.2021 21:23:24 EEST | Tiedote

Lautakunta palautti valmisteluun perusopetuksen iltapäivätoiminnan uudet järjestämisperiaatteet Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti yksimielisesti palauttaa perusopetuksen iltapäivätoiminnan järjestämisperiaatteet valmisteluun. Lautakunta esitti, että iltapäivätoiminnan järjestämisperiaatteiden valmistelussa huomioidaan se, että myös yritykset voivat osallistua avustettuun toimintaan, kuten Vantaalla ja Helsingissä. Iltapäivätoiminnan välipalat esitettiin hankittavan Espoon ruokapalvelujen kautta. Lautakunta katsoi, että palveluntuottajan tulisi voida valita palveluntuottajaksi myös muun kuin Espoo Catering, mikäli välipala pystytään muulla tavoin järjestämään laadukkaasti. Ostopalveluiden osuutta oli esityksen mukaan tarkoitus lisätä. Lautakunta haluaa varmistaa, etteivät ostopalvelun korit muodostu liian suuriksi, vaan mahdollisimman monella palveluntuottajalla on mahdollisuus tuottaa palvelua. Palveluntuottajilla tulisi myös olla mahdollisuus laskuttaa niin sanottu vanhempien osuu

De bostadslösas natt 17.10 ställer frågan om den bostadslösa blivit utslagen eller själv ställt sig utanför13.10.2021 10:15:22 EEST | Tiedote

Temat för De bostadslösas natt i år är Utanför – utslagen vs. exkluderad. Temat Utanför lyfter fram de orsaker till bostadslöshet som beror på samhällets strukturer. Medborgarrörelsen för De bostadslösas natt kräver åtgärder för att bekämpa utslagning och bostadslöshet på bostadsmarknaden. Enligt Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet ARA:s statistik fanns det i Esbo i fjol sammanlagt 523 bostadslösa personer.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme