Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Asuntojen hintojen nousu jatkuu Helsingissä – alueiden välinen hintaero jopa yli 4 000 euroa neliöltä

Jaa

Vuonna 2019 asuntojen keskineliöhinnat nousivat Helsingissä 118 eurolla edellisvuoteen nähden. Keskineliöhinnan kasvu oli 2,7 prosenttia, mikä jäi 0,3 prosenttiyksikköä 2010-luvun keskimääräisestä vuosikasvusta.

Helsinkiläisen asunnon keskineliöhinta oli 4 323 euroa vuonna 2019. Koko kaupungin keskineliöhinta on noussut tasaisesti 2010-luvun ajan. Asuntojen keskineliöhinta onkin yli kaksinkertaistunut Helsingissä 2000-luvun aikana. Vuotuinen kasvu ei kuitenkaan ole ollut erityisen nopeaa eikä kehityksen suunnassa ole tapahtunut nopeita muutoksia. Tiedot selviävät Helsingin kaupunginkanslian Asuntojen hintojen ja vuokrien vuosijulkaisu 2019 -julkaisusta.

Helsingissä korkeimmat keskineliövuokrat ovat vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa (20,52 €/m²). Edullisimmat vuokrat vuonna 2019 olivat Helsingin kaupungin omistaman vuokrayhtiön, Helsingin kaupungin asuntojen (Heka), asunnoissa (11,68 €/m²). Kaikkien ARA-vuokra-asuntojen (ml. Heka) keskineliövuokra oli hieman Hekaa korkeampi (13,02 €/m²).

Asunnoilla neljä kalleusaluetta

Asuntojen hinta- ja vuokratarkasteluissa Helsinki jakautuu neljään kalleusalueeseen. Asuntojen keskineliöhinta on korkein kalleusalueella 1, jossa se oli 7 345 €/m². Asuntojen hintojen nousu on puolestaan ollut nopeinta kalleusalueella 2 koko 2010-luvun ajan. Edullisimpia asunnot ovat kalleusalueella 4, jossa hinta oli 2 907 €/m² vuonna 2019. Hintakehitys on tällä kalleusalueella ollut myös tasaisinta ja noussut 2010-luvulla vain hyvin maltillisesti.

Myös asuntojen keskineliövuokrissa voidaan havaita vastaavat erot kalleusalueiden välillä. Korkeimmat vuokrat olivat kalleusalueella 1, jossa asuntojen keskineliövuokra oli 21,56 euroa vuonna 2019.

Hintojen eriytyminen alueiden välillä voimistunut

Asuntojen hintojen eriytyminen Helsingin postinumeroalueilla on voimistunut kahdenkymmenen vuoden aikana. Kalleimman postinumeroalueen, Kaivopuisto-Ullanlinna, ja edullisimman, Jakomäki-Alppikylä, välinen hintakuilu on kasvanut vuosituhannen alun 2 078 eurosta 6 506 euroon saakka. Vuonna 2019 kalleusalueiden ääripäiden keskineliöhintojen eroksi muodostui 4 438 euroa.

Lisätietoa:

Asuntojen hintojen ja vuokrien vuosijulkaisu 2019 (pdf) (Reetta Marttinen)

Julkaistu 25.8.2020. Tilastoja 2020:9.

Tiivistelmä julkaisusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja julkaisusta:

Reetta Marttinen, Tutkija, Helsingin kaupunki, Kaupunginkanslia, Talous- ja suunnitteluosasto, Asumisen yksikkö, p. 041 4915 800, reetta.marttinen@hel.fi

Mari Randell, Asunto-ohjelmapäällikkö, Helsingin kaupunki, Kaupunginkanslia, Talous- ja suunnitteluosasto, Asumisen yksikkö, p. 040 336 0437, mari.randell@hel.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista sekä kirjasto- ja tietopalvelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Siilo soi Kruunuvuorenrannassa – Öljysäiliö 468:n avoimet ovet korvataan tänä vuonna uudella ääni- ja valoteoksella21.9.2020 11:13:20 EESTTiedote

Kruunuvuorenrannan palkitulla valoteoksella Öljysäiliö 468:lla on perinteisesti syksyisin pidetty noin kolmena viikonloppuna avoimet ovet, jolloin yleisöllä on ollut mahdollisuus päästä säiliön sisälle katsomaan valoteosta. Tänä vuonna avoimet ovet haluttiin kuitenkin koronatilanteen vuoksi korvata teoksella, josta voi nauttia säiliön ulkopuolella.

Uusimaa koronakriisin jälkeen – Työn tekemisen tapojen muutoksella voi olla laajalle kantautuvia vaikutuksia17.9.2020 13:30:00 EESTTiedote

Poikkeuksellisen tilanteen vauhdittamana työmarkkinoiden murros kohti erikoistumista vaativia työtehtäviä nopeutuu. Myös uudenlaisten työn tekemisen tapojen yleistyminen muovaa monia aloja uudelleen. Uusimman Helsingin Seudun Suunnat -julkaisun artikkelissa koronaepidemian vaikutuksia Uudenmaan työllisyyteen ja elinkeinoelämään tarkastelee Uudenmaan ELY-keskuksen tutkija Reino Savolainen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme