Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus 1/2018: Asuntokauppa kehittyy nousujohteisesti myös vuonna 2018

Jaa

Vanhojen asuntojen* kauppamäärät nousivat Suomessa vuonna 2017 2 % edellisvuoteen verrattuna. Kauppamäärissä tämä tarkoittaa koko maan tasolla noin 1 100 vanhan asunnon kauppaa enemmän kuin edellisvuonna. Huoneistokeskus ennustaa asuntokauppamäärien kehittyvän nousujohteisesti Suomessa myös vuonna 2018.

Vuosi 2017 oli koko maan tasolla tarkasteluna virkeä asuntokauppavuosi. Vanhoja asuntoja myytiin Suomessa tammi–joulukuussa 2017 2 % enemmän kuin vuonna 2016. Myös tuleva asuntokauppavuosi näyttää positiiviselta:

”Hyvä taloussuhdanne, työllisyyden parantuminen sekä matala korkotaso vahvistavat kuluttajien luottamusta omaan talouteensa ja tukevat asuntokaupan kehitystä. Ennustamme asuntokauppamäärien nousujohteisen kehityksen jatkuvan myös vuonna 2018 ”, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen sanoo. 

Uudisasuntokauppa kasvoi edelleen voimakkaasti vuonna 2017 edeltävään vuoteen verrattuna ja positiivisen kehityksen odotetaan jatkuvan.

”Rakentaminen on ollut erityisen aktiivista muun muassa Pääkaupunkiseudulla sekä Turun alueella. Erityisesti kerrostaloasuntotuotanto on vahvaa. Tilastokeskuksen mukaan syys–marraskuun 2017 aikana asuinrakennuksille myönnettiin rakennuslupia kuutiomääräisesti 12,3 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinkerrostalojen kuutiomäärä kasvoi 23,2 %”, Purhonen sanoo.

Pääkaupunkiseudun sisällä asuntokaupan kasvu jakautui eri asuntotyyppeihin

Pääkaupunkiseudulla** vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin vuonna 2017 Helsingissä ja Espoossa molemmissa 4 % ja Vantaalla 6 % enemmän kuin vuonna 2016.

”Helsingissä isompien asuntojen kauppamäärät kasvoivat prosentuaalisesti eniten edellisvuoteen verrattuna, vaikka kauppoja tehtiin kappalemääräisesti eniten yksiöissä ja kaksioissa. Vanhoja kerrostaloyksiöitä ja -kaksioita myytiin vain 1 % enemmän kuin vuosi sitten. Sen sijaan vanhoja omakotitaloja myytiin 9 % ja kerrostalokolmioita ja -neliöitä 10 % enemmän kuin edeltävänä vuonna”, Ari-Matti Purhonen sanoo.

Myös Espoossa isompien asuntojen kauppamäärät kasvoivat vuonna 2017 prosentuaalisesti eniten edellisvuoteen verrattuna. Vanhoja omakotitaloja myytiin lähes viidennes (19 %) enemmän kuin vuonna 2016. Lisäksi vanhojen kerrostalokolmioiden myynti kasvoi peräti 15 %. Sen sijaan vanhojen kerrostaloyksiöiden ja -kaksioiden myynti laski 5 %.

Vantaalla vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat 6 % edellisvuoteen verrattuna, ja siellä kasvu keskittyi pieniin asuntoihin. Vanhoja kerrostaloyksiöitä ja -kaksioita myytiin vuonna 2017 10 % enemmän kuin edeltävänä vuonna. Vanhoja rivitaloasuntoja myytiin 6 % enemmän ja omakotitaloja saman verran kuin edellisvuonna.

”Vaikka asuntokauppa kehittyi suotuisasti koko pääkaupunkiseudulla, on huomattava, että Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat keskenään hyvin erilaisia kaupunkeja sen suhteen, millaisia asuntoja myydään. Lisäksi myös kaupunkien sisällä on merkittäviä aluekohtaisia eroja”, Ari-Matti Purhonen sanoo.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella erot kaupunkien välillä suuria

Kasvua vanhojen asuntojen kauppamäärissä nähtiin vuonna 2017 Vaasassa 11 %, Kouvolassa 11 %, Turussa 8 %, Kuopiossa 2 % ja Tampereella 1 % vuoteen 2016 verrattuna.

Turussa kauppamäärien kasvu tuli erityisesti vanhoista kerrostaloasunnoista, joiden myynti kasvoi 9 % vuodesta 2016. Vanhojen kerrostaloyksiöiden myynti kuitenkin laski 3 %. Vanhoja omakotitaloja ja rivitaloasuntoja myytiin Turussa 7 % enemmän kuin edellisvuonna.

Tampereella asuntokaupan kasvu oli vähäistä (+1 %). Alueella asuntokaupan kasvu keskittyi pieniin vanhoihin kerrostaloasuntoihin (yksiöt ja kaksiot), joiden kauppamäärät kasvoivat 3 % edellisvuodesta. Omakotitaloja myytiin 1 % enemmän kuin edellisvuonna ja vanhojen rivitalojen kauppamäärät puolestaan laskivat 3 %.

Vuonna 2017 vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat mm. Porissa (-15 %), Lappeenrannassa (-13 %), Lahdessa (-1 %) ja Joensuussa (-1 %).

Neliöhinnat nousivat vuonna 2017 Suomessa keskimäärin 4,3 %

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat vuonna 2017 keskimäärin 4,3 % vuoteen 2016 verrattuna. Hintakehitys on kuitenkin eriytynyt voimakkaasti maantieteellisesti.

”Helsingissä neliöhinnat nousivat 6,1 %, Espoossa 8,6 % ja Vantaalla 3,3 % vuodesta 2016”, Ari-Matti Purhonen toteaa.

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat myös Turussa (+7,8 %), Oulussa (+6,2 %), Lappeenrannassa (+5,0 %), Jyväskylässä (+3,8 %), Tampereella (+3,7 %), Kouvolassa (+2,1 %) ja Kuopiossa (+0,2 %) vuodesta 2016. Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat laskivat vuonna 2017 Porissa (-3,5 %), Joensuussa (-3,3 %) ja Vaasassa (-1,6 %).

Kotitaloudet nostivat marraskuussa 2017 uusia asuntolainoja 1,6 miljardin euron edestä

Kotitaloudet nostivat marraskuussa 2017 uusia asuntolainoja 1,6 mrd. euron edestä. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,97 % ja laskennallinen marginaali 0,95 %. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli marraskuun 2017 lopussa 96,0 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,3 %. Kotitalouslainoista oli marraskuun lopussa kulutusluottoja 15,3 mrd. euroa ja muita lainoja 16,7 mrd. euroa. (Lähde: Suomen Pankki)

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Ari-Matti Purhonen, toimitusjohtaja, Huoneistokeskus
ari-matti.purhonen@huoneistokeskus.fi
puh. 050 543 1305
www.huoneistokeskus.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Huoneistokeskus
Huoneistokeskus
Valimotie 9
00380 Helsinki

http://www.huoneistokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus kesäkuu 2019: Ympäristöarvot vaikuttavat suomalaisten kodinvalintaan 27.6.2019 07:30:00 EESTTiedote

Ympäristöarvot nousevat entistä enemmän esiin myös kotia valittaessa. Suomalaisista 71 % sanoo, että ympäristöarvot vaikuttavat kodin valintaan uutta kotia ostettaessa. Yksittäisistä ympäristöystävällisistä tekijöistä eniten asunnon valintaan vaikuttaa kodin lämmitysmuoto. Toukokuu oli vilkas kuukausi asuntokaupoilla – vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat 5,1 % edellisvuoden toukokuuhun verrattuna.

Asuntomarkkinakatsaus huhtikuu 2019: Asuntokauppavuosi startannut vaisusti – matalana pysyttelevä korkotaso tukee kuitenkin asunnonostoaikeita myös jatkossa29.4.2019 07:30:00 EESTTiedote

Vuosi 2019 on käynnistynyt asuntokauppamarkkinassa vaisusti: vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat Suomessa 2,5 % edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Myös uusia asuntolainoja nostettiin alkuvuodesta tammi–helmikuussa 0,9 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Matalana pysyttelevä korkotaso tukee kuitenkin asunnonostoaikeita myös jatkossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme