Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2018

Jaa

Elokuussa vanhojen asuntojen kauppa hiljeni Suomessa verrattuna viime vuoden elokuuhun (-8 %). Tammi-elokuussa 2018 vanhojen asuntojen kauppamäärät olivat 3 % alle viime vuoden vastaavan jakson. Tarkastelemme tässä katsauksessa erityisesti Tampereen asuntokaupan kehitystä. Tampereella kaupaksi ovat kuluneena vuonna menneet erityisesti isot käytetyt kerrostaloasunnot, mikä kertoo kaupungistumisen trendin voimistumisesta Pirkanmaan alueella.

Vanhojen asuntojen* kaupat vähenivät elokuussa 2018 valtakunnallisesti 8 % verrattuna vuoden 2017 elokuuhun. Tarkasteltaessa koko kuluvaa vuotta (tammi–elokuu) ovat vanhojen asuntojen kaupat vähentyneet yhteensä 3 % (työpäiväkorjattuna -3,5 %) koko maassa verrattuna vastaavaan ajanjaksoon viime vuonna.

”Elokuussa 2018 vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin Suomessa viime vuoden elokuuhun verrattuna vähemmän kaikissa suurimmissa kaupungeissa lukuun ottamatta Tamperetta, missä kauppamäärät nousivat viime vuoden elokuuhun verrattuna 2 %”, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen kertoo.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat elokuussa Helsingissä 13 %, Espoossa 1 %, Vantaalla 21 %, Turussa 3 %, Kuopiossa 1 %, Joensuussa 9 %, Vaasassa 2 %, Lappeenrannassa 10 %, Porissa 22 %, Lahdessa 14 % ja Kouvolassa 12 %.

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat elokuussa koko maassa yhteensä 7 % verrattuna viime vuoden elokuuhun. Vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousivat elokuussa Helsingissä 3 %, Espoossa 4 %, Vantaalla 3 %, Tampereella 3 %, Turussa 21 %, Kuopiossa 9 %, Joensuussa 15 %, Lappeenrannassa 5 % ja Kouvolassa 8 %. Vanhojen kaksioiden neliöhinnat laskivat elokuussa vuoden takaiseen verrattuna Vaasassa 14 %, Porissa 20 % ja Lahdessa 11 %.

Tampereella uudisrakentaminen on nostanut vanhojen asuntojen keskineliöhintoja

Tampere on yksi Suomen vireimmistä kasvukeskuksista, myös asuntokaupan näkökulmasta.

”Uudisrakentaminen on ollut Tampereella vilkasta vuodesta 2012 alkaen. Tämä on nostanut käytettyjen asuntojen keskineliöhintoja, sillä nyt myyntiin tullut asuntokanta on aiempaa tuoreempaa, kun uudiskohteet ovat pari vuotta valmistumisesta tulleet myyntiin käytettyinä asuntoina”, Huoneistokeskuksen Tampereen myyntijohtaja Panu Paanila kertoo.

”Uudehkot yksiöt ja kaksiot kiinnostavat myös sijoittajia. Varsinkin piensijoittajat ovat siirtyneet uusista yksiöistä ja kaksioista käytettyihin, 2010-luvulla rakennettuihin asuntoihin, joissa neliöhinnat ovat selvästi uudiskohteita alemmat”, Paanila sanoo.

Tampereella käytetyn kerrostalokaksion neliöhinta on ollut kuluvan vuoden tammi–elokuussa keskimäärin 2 812 €/m2. Kaksioiden keskineliöhinta on noussut viime vuoden tammi–elokuusta 4 %.

Tampereen asuntokauppamääriltään kymmenestä suurimmasta postinumeroalueesta kauppamäärät ovat nousseet voimakkaimmin viiden vuoden takaiseen verrattuna (8/2017–7/2018 vrt. 8/2012–7/2013) Kalevassa (+21 %, 36 kpl), Härmälä-Rantaperkiössä (+16 %, 27 kpl) ja Kaukajärvellä (+10 %, 27 kpl). Vanhojen kaksioiden keskineliöhinnat ovat samalla vertailujaksolla nousseet eniten Tampereen alueella niin ikään Kalevassa (+27 %), Osmonmäki-Petsamossa (+21 %) sekä keskustassa, Kaukajärvellä ja Härmälä-Rantaperkiössä (+20 %).

”Alueet, joissa neliöhinnat ovat nousseet eniten, ovat pääosin kaikki alueita, joille on rakennettu paljon uusia asuntoja, kuten Kaleva, Härmälänranta ja keskusta”, Paanila toteaa.

Muita uudisrakentamisen näkökulmasta vilkkaita alueita ovat olleet Lielahti, Lentävänniemi ja Tampellan ranta. Myös Amurin, keskustan ja Tammelan alueita täydennysrakennetaan. Paanilan mukaan uudisrakentaminen vaikuttaa hintojen lisäksi kauppalukumäärien nousuun, kun tarjontaa tulee lisää.

Kaupungistuminen keskittää asuntokauppaa Pirkanmaalla

Polarisaation vaikutus on Paanilan mukaan nähtävissä myös Pirkanmaan alueella.

”Kaupungistuminen on voimistunut Pirkanmaalla viimeisen parin vuoden aikana. Tampereella asuntokauppa, ja erityisesti kerrostalokauppa, käy edelleen vilkkaana. Samoin lähimmät ympäristökunnat ovat muuttovoittoisia. Sen sijaan Pirkanmaan reuna-alueilla asuntojen kauppamäärät tai varsinkaan asuntojen hintakehitys eivät kuitenkaan ole olleet viimeisen vuoden aikana nousujohteisia”, Paanila sanoo.

Kaupungistumisen trendistä kertoo myös eri asuntotyyppien suosio. Vanhojen kerrostaloasuntojen kauppa on kuluvan vuoden tammi–elokuussa ollut Tampereella viime vuoden lukemissa (-0,8 %), mutta isojen kerrostaloasuntojen (neliöt ja isommat) kauppa on noussut samalla ajanjaksolla peräti 16 %. Sen sijaan vanhojen rivitaloasuntojen kauppa on tammi–elokuussa laskenut Tampereella 4 % verrattuna vuoden 2017 tammi–elokuuhun.

”Ihmiset etsivät helppoa kaupunkiasumista, eivätkä esimerkiksi nuoret perheet enää siirry aina pienestä kerrostaloasunnosta omakotitaloon tai rivitaloon kuten aiemmin, vaan vaihtavat yhä useammin suurempaan kerrostaloasuntoon, joissa tarjonta uudisrakentamisen myötä on parantunut”, Paanila kertoo.

Vanhojen asuntojen myyntiajatovat Tampereella pidentyneet 4,5 % viime vuoden tammi–elokuusta ollen tammi–elokuussa 2018 keskimäärin 70 vuorokautta. Kerrostaloasunnot ovat kuluvan vuoden tammi–elokuussa menneet kaupaksi keskimäärin 63 vuorokaudessa (+2 vrk tammi-elokuusta 2017), omakotitalot keskimäärin 110 vuorokaudessa (+10 vrk vuodesta 2017) ja rivitalot keskimäärin 78 vuorokaudessa (+5 vrk vuodesta 2017).

Asuntolainanostoja heinäkuussa tavanomaista runsaammin

Heinäkuussa 2018 uusia asuntolainoja nostettiin 1,5 mrd. euron edestä, mikä on 100 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Edellisen kerran asuntolainoja nostettiin heinäkuussa enemmän vuonna 2012. Tammi–heinäkuussa 2018 asuntolainoja on nostettu 4 % enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2017. Uusien asuntolainojen sovittu vuosikorko nousi hieman kesäkuusta ja oli heinäkuussa 0,88 %. Laskennallinen korkomarginaali ei muuttunut edelliseen kuukauteen verrattuna ja oli heinäkuussa 0,85 %. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli heinäkuun 2018 lopussa 97,1 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,1 %.

Heinäkuussa 2018 nostettujen asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika, 20 vuotta, oli puoli vuotta pidempi kuin vuosi sitten heinäkuussa. Heinäkuussa nostetuista uusista asuntolainoista yli 60 % oli takaisinmaksuajaltaan 20–26 vuotta. Sitä pidemmät asuntolainat ovat hieman yleistyneet vuoden 2018 aikana, vaikka osuus onkin vielä pieni. Heinäkuussa takaisinmaksuajaltaan yli 26 vuoden asuntolainoja oli 3 % uusista asuntolainoista. (Lähde: Suomen Pankki)

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

Yhteyshenkilöt

Ari-Matti Purhonen, toimitusjohtaja, Huoneistokeskus
ari-matti.purhonen@huoneistokeskus.fi
puh. 050 543 1305

Panu Paanila, Myyntijohtaja, Huoneistokeskus Tampere
panu.paanila@huoneistokeskus.fi
puh. 0400 722 422

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Huoneistokeskus
Huoneistokeskus
Valimotie 9
00380 Helsinki

http://www.huoneistokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus lokakuu 2018: Polarisaation vaikutukset nähtävissä erityisesti asuntojen neliöhinnoissa24.10.2018 07:30Tiedote

Syyskuussa vanhojen asuntojen kauppa hiljeni Suomessa verrattuna viime vuoden syyskuuhun (-7 %). Tammi–syyskuussa 2018 vanhojen asuntojen kauppamäärät olivat 3 % alle viime vuoden vastaavan jakson. Tässä asuntomarkkinakatsauksessa tarkastelemme polarisaation vaikutuksia maakuntien ja kaupunkien asuntokauppaan viimeisen viiden vuoden (2012–2017) aikana. Tarkasteltaessa maakuntia sekä kaupunkeja, joissa väkiluvut ovat kasvaneet tai vähentyneet voimakkaimmin, voidaan polarisaatiolla nähdä olevan selkeitä vaikutuksia asuntojen neliöhintoihin, muttei niinkään kauppamääriin.

Asuntomarkkinakatsaus heinäkuu 2018: Vuoden ensimmäinen puolikas vaisuhko asuntokaupoilla25.7.2018 08:00Tiedote

Heinäkuun asuntomarkkinakatsauksessa teemme katsauksen kuluvan vuoden ensimmäiseen puolikkaaseen (tammi-kesäkuu 2018) asuntomarkkinoilla. Vuoden 2018 ensimmäisten kuuden kuukauden aikana vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat Suomessa yhteensä 3 % (työpäiväkorjauksella ei vaikutusta). Vanhojen kaksioiden neliöhintoja vertailtaessa hinnat ovat kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa nousseet valtakunnallisesti 4 % verrattuna vuoden 2017 tammi-kesäkuuhun.

Asuntomarkkinakatsaus kesäkuu 201829.6.2018 11:35Tiedote

Toukokuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat 3 % viime vuoden toukokuuhun verrattuna. Verrattaessa tammi–toukokuuta 2018 viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon ovat vanhojen asuntojen kauppamäärät laskeneet 2 % (työpäiväkorjattuna -3 %). Tarkastelemme tässä katsauksessa toukokuun lisäksi asuntokaupan kehitystä asuntotyypeittäin eri kaupungeissa viimeisen 12 kuukauden aikana verrattuna tätä edeltävään 12 kuukauden ajanjaksoon. Suurten kerrostaloasuntojen kauppamäärät ovat nousseet merkittävästi Helsingissä (7,2 %), Espoossa (12,8 %) ja Tampereella (11,7 %) viimeisen 12 kuukauden aikana edeltäviin 12 kuukauteen verrattuna.

Asuntomarkkinakatsaus toukokuu 2018: Helsingissä asuntojen kysyntä näyttää ylittävän tarjonnan29.5.2018 08:32Tiedote

Huhtikuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat 5,5 % viime vuoden huhtikuuhun verrattuna, vaikkakin työpäiväkorjattuna muutos oli negatiivinen (-5,1 %). Helsingissä nousevat neliöhinnat ja lyhenevät myyntiajat saattavat indikoida, ettei tarjonta vastaa korkeaa kysyntää. Uudisrakentaminen ja parantuneet liikenneyhteydet ovat kuitenkin lisänneet tarjontaa ja vilkastuttaneet vanhojen asuntojen kauppaa mm. Helsingin Pasilassa, Lauttasaaressa ja Oulunkylässä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme