Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2019: asuntokauppa jatkui nousujohteisena elokuussa

Jaa

Asuntokauppamäärien nousujohteinen kehitys jatkui Suomessa elokuussa: vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin 4,5 % vuoden takaista enemmän. Kumulatiivisesti tarkasteltuna vanhojen asuntojen kauppoja on kuluvana vuonna tehty elokuuhun mennessä 2,3 % viime vuotta enemmän.

Suomen asuntomarkkina näytti varsin pirteältä elokuussa: vanhojen asuntojen* kauppamäärät nousivat vuoden takaisesta valtakunnallisesti 4,5 % (+245 kpl). Työpäiväkorjattuna luku on +9,3 %, eli elokuu oli toistaiseksi vahvin kasvukuukausi tänä vuonna edelliseen vuoteen verrattuna.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat elokuussa voimakkaimmin pääkaupunkiseudulla, jossa kauppoja tehtiin Helsingissä 11,5 % (+79 kpl), Espoossa 5,9 % (+17 kpl) ja Vantaalla peräti 16,9 % (+36 kpl) enemmän kuin vuosi sitten.

”Yhteensä pääkaupunkiseudulla tehtiin kauppoja elokuussa 11,4 % enemmän kuin vuosi sitten. Myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuntokaupan hyvä vire jatkui: muualla Suomessa vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin 3,4 % viime vuoden elokuuta enemmän. Alkuvuoden varovainen asuntokauppamäärien kehitys on vuoden edetessä ja kesän jälkeen selvästi piristynyt. Puolet (49,9 %) Suomessa tehdyistä kaupoista tehtiin elokuussa kymmenessä asukasluvultaan suurimmassa kaupungissa”, kertoo Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat elokuussa myös Turussa 5,1 % (+15 kpl), Kuopiossa 7,1 % (+11 kpl) ja Kouvolassa 3,7 % (+3 kpl) vuoden takaiseen verrattuna. Vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat elokuussa vuoden takaisesta Tampereella 1,4 %, Joensuussa 11,6 %, Porvoossa 3,6 %, Porissa 3,5 % ja Lahdessa 12,2 %.

Vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousivat elokuussa koko Suomessa keskimäärin 5,3 %

”Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat elokuussa valtakunnallisesti Suomessa keskimäärin 5,3 % eli 151 euroa viime vuoden elokuuhun verrattuna”, Hintsa sanoo.

Helsingissä vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousivat 1,1 % (+54 €), Espoossa 5,2 % (+197 €), Tampereella 6,3 % (+178 €), Turussa 8,3 % (+202 €), Kuopiossa 7,1 % (+157 €), Porissa 4,4 % (+59 €) ja Lahdessa 2,9 % (+70 €) viime vuoden elokuuhun verrattuna. Vanhojen kaksioiden neliöhinnat laskivat elokuussa Vantaalla 1,5 % (-43 €) ja Kouvolassa 5,2 % (-59 €) vuoden takaisesta.

Kaupunkikohtaisesta hinnannoususta puhuttaessa ovat aluekohtaiset erot silti merkittäviä, kuten näemme esimerkiksi Espoossa ja Vantaalla.

”Esimerkiksi Espoossa vanhojen kaksioiden neliöhinnat** ovat nousseet keskimäärin 50 % viimeisen kymmenen vuoden aikana. Espoossa neliöhintojen nousu on ollut pääsääntöisesti voimakkainta korkeimpien neliöhintojen alueilla. Vanhojen kaksioiden neliöhinnat ovat nousseet euromääräisesti voimakkaimmin Tapiolassa, missä neliöhintojen nousu on alueen kolmella postinumeroalueella ollut 69–80 % eli 2 217 euroa–2 333 euroa, ja vastaavasti Haukilahdessa 64 %, mikä tarkoittaa neliöhinnoissa 1 886 euron nousua kymmenen vuoden takaiseen verrattuna”, Hintsa kertoo.

Poikkeuksen tähän tekee Kauklahti, joka oli vielä kymmenen vuotta sitten yksi Espoon edullisimmista postinumeroalueista.

”Espoon Kauklahdessa neliöhinnat ovat nousseet kymmenessä vuodessa peräti 103 %, mikä tarkoittaa 2 058 euron nousua neliöhinnoissa. Sen sijaan Espoon joillakin alueilla, kuten Viherlaaksossa ja Karakalliossa, ovat neliöhinnat nousseet kymmenessä vuodessa vain muutamalla sadalla eurolla”, Hintsa toteaa.

Espoon kaupunginosien erilaisen hintakehityksen taustalla ovat muun muassa Länsimetro ja asuntorakentamisen keskittyminen tietyille alueille.

Vantaalla vanhojen kaksioiden neliöhinnat** ovat vastaavasti nousseet keskimäärin 31 % verrattuna kymmenen vuoden takaiseen. Tarkasteltaessa kuuden kuukauden liukuvaa keskiarvoa ovat kaksioiden neliöhinnat tässä ajassa nousseet euromääräisesti voimakkaimmin Jokiniemessä 1 934 eurolla (+86 %), Kirkonkylä-Veromäellä 1 373 eurolla (+45 %) ja Hämeenkylässä 1 271 eurolla (+46 %).

”Sen sijaan Vantaalla löytyy myös asuinalueita, joissa neliöhinnat ovat pysyneet lähes samana tai jopa kääntyneet laskuun verrattuna kymmenen vuoden takaiseen. Näin on käynyt esimerkiksi Hakunilassa (-73 €, -3 %), missä ei ole juurikaan rakennettu uusia asuntoja 70-luvun jälkeen”, Hintsa kertoo

Kotitaloudet nostivat asuntolainoja heinäkuussa 200 milj. enemmän, kuin vuosi sitten

Kotitaloudet nostivat heinäkuussa 2019 uusia asuntolainoja 1,7 mrd. euron edestä, mikä on 200 milj. euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana.

Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,74 %. Heinäkuussa uusien asuntolainojen keskimääräinen korkomarginaali oli arviolta 0,53–0,63 %. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli toukokuun 2019 lopussa 99 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,1 %. (Lähde: Suomen Pankki)

*Vanhat asunnot sisältävät eri välitysliikkeiden tekemät kaupat vanhoista kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnoista, mutta eivät tontti-, autotalli tai loma-asuntokauppoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa. Kauppatiedot on otettu Hintaseurantapalvelusta 19.9.2019.

**Mukana tarkastelussa ovat ne postinumeroalueet, joilla on tehty vanhojen kaksioiden kauppoja kyseisinä vuosina (2009 ja 2019). Tässä tarkastellaan neliöhintojen kuuden kuukauden liukuvaa keskiarvoa ja vertailuajankohtina käytetään kesäkuuta 2009 ja elokuuta 2019.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anu-Elina Hintsa, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy
anu-elina.hintsa@huoneistokeskus.fi
puh. 050 482 3807

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Huoneistokeskus
Huoneistokeskus
Valimotie 9
00380 Helsinki

http://www.huoneistokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus toukokuu 2020: Huhtikuussa asuntokauppa hiljeni, mutta mökkikauppa veti hyvin28.5.2020 09:28:34 EESTTiedote

Vanhoja asuntoja myytiin vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana 5,4 prosenttia vähemmän kuin tammi–huhtikuussa vuosi sitten. Huhtikuun kauppamäärissä koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne näkyi selvästi – laskua edellisen vuoden huhtikuuhun tuli 33,7 %. Huhtikuussa loma-asuntokauppa kävi kuitenkin vilkkaana. Koko maan tasolla mökkikauppa kasvoi tammi–huhtikuussa 21,7 % vuoteen 2019 verrattuna.

Huoneistokeskuksen uudistettu premium-välityspalvelu Unique vastaa kiinteistönvälitysalan kasvaviin asiakastarpeisiin25.2.2020 10:33:42 EETTiedote

Huoneistokeskus tunnisti, että asuntomarkkinoilla on kuluttajasegmentti, jolle vahva visuaalisuus ja asunnon monikanavainen markkinointi on erityisen tärkeää. Palvellakseen entistä paremmin myös näitä asiakkaita Huoneistokeskus uudisti Unique®-palvelunsa. Unique on brändin premium-palvelu, jossa visuaalisuus ja jokaisen asunnon uniikit erityspiirteet saavat arvoisensa huomion.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme