Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus tammikuu 2020: Uudisrakentaminen rauhoittuu tänä vuonna – Nyt kiinnitetään huomiota asumisen hiilijalanjäljen pienentämiseen

Jaa

Uudisasuntojen rakentamisen on ennustettu hiljenevän vuonna 2020 edeltäviin vuosiin verrattuna. Nousevina trendeinä uudisrakentamisessa ovat asumisen energiatehokkuus ja hiilijalanjäljen pienentäminen.

Tilastokeskuksen* mukaan vuoden 2019 tammi–lokakuu ei ollut uudisrakentamisessa yhtä vilkas, kuin vastaava ajanjakso vuonna 2018.

”Vuoden 2019 tammi–lokakuussa uudisasuntoja valmistui 2 % vähemmän ja oli rakenteilla 8 % vähemmän, kuin samalla ajanjaksolla edeltävänä vuonna. Tilastokeskuksen mukaan myös rakennuslupia myönnettiin 13 % vähemmän, eli voimakkain uudisrakentamisen buumi tulee luultavasti vuonna 2020 rauhoittumaan”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa toteaa.

”Erityisesti kasvukeskuksissa uudiskohteet menevät kaupaksi hyvin, mutta sijainnilla on kysyntään iso vaikutus”, Hintsa sanoo.

Uudisasunnot kiinnostavat sekä omistusasujia että ammattimaisia asuntosijoittajia. Iso osa uudiskohteista myydäänkin rakennuttajilta suoraan sijoittajille.

”Uudisasunto on remonttivapaa ja vanhaan asuntoon verrattuna siten huoleton sijoituskohde. Myös tehokkaat neliöt ja hyvin suunnitellut pohjaratkaisut ovat uudiskohteen valtteja”, Hintsa sanoo.

Vilkas uudisasuntokauppa lisää perinteisesti myös vanhojen asuntojen** kauppaa.

”Uudisrakentaminen keskittyy kasvukeskuksiin, ja ennustaisin näillä alueilla myös vanhojen asuntojen kaupan käyvän hyvin vuonna 2020”, Hintsa kertoo.

Ympäristöarvot tärkeitä myös uudisrakentamisessa – rakenteilla ensimmäiset Joutsenmerkki-talot

Vihreiden arvojen korostuminen heijastuu myös asuntokauppaan. Energiatehokkuus ja sen myötä pienenevät asumiskulut ovat asia, jonka perään ostajat osaavat kysyä.

”Ostajan ovat valveutuneita energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen liittyvissä seikoissa, ja esimerkiksi maalämpö ja uusiutuvan energian käyttö ovat ehdottomasti myyntivaltteja asuntokaupoilla. Asumisen hiilijalanjälki on koko ajan enemmän esillä yleisessä keskustelussa, ja sen pienentäminen on järkevää myös kustannustehokkuuden näkökulmasta”, Hintsa kertoo.

Suomessa on parhaillaan rakenteilla ensimmäiset Joutsenmerkki-asuinkerrostalot.

”Joutsenmerkki-taloissa on kiinnitetty erityishuomioita rakennusmateriaalien ympäristöystävällisyyteen, uusiutuvien energialähteiden, kuten aurinkosähkön, hyödyntämiseen sekä hiilijalanjäljen pienentämiseen rakentamisen kaikissa vaiheissa. Ne ovat hyvä esimerkki koko ajan vahvistuvasta ”vihreästä rakentamisesta”, Hintsa sanoo.

"Meillä on Huoneistokeskuksessa myynnissä Espoon Puustellinkallioon rakentuva Joutsenmerkki-asuinkerrostalo”, Hintsa kertoo. 

Vilkas joulukuu kruunasi vireän asuntokauppavuoden: nousua kauppamäärissä 8,0 %

Joulukuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat Suomessa yhteensä 8,0 % (+297 kpl) verrattuna vastaavaan kuukauteen vuonna 2018.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat joulukuussa pääkaupunkiseudulla Helsingissä 13,2 % (+69 kpl), Espoossa 8,7 % (+21 kpl) ja Vantaalla 9,4 % (+18 kpl). Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat joulukuussa myös Oulussa 38,7 % (+58 kpl), Kuopiossa 21,5 % (17 kpl), Jyväskylässä 17,0 % (+16 kpl), Joensuussa 6,3 % (+3 kpl), Porvoossa 58,3 % (+21 kpl), Lahdessa 24,7 % (+20 kpl), Turussa 0,5 % (+1 kpl) ja Kouvolassa 14,6 % (+7 kpl). Vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat joulukuussa vuoden takaiseen verrattuna Tampereella 13,5 % (-34 kpl) ja Porissa 27,2 % (-25 kpl).

”Kokonaisuutena asuntokauppavuosi 2019 oli varsin vilkas: vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat Suomessa yhteensä 4,5 % (+2 673 kpl) edellisvuodesta. Kumulatiivisesti kauppamäärissä vuoden 2019 isoimmat nousijat olivat Porvoo (+15,4 %), Vantaa (+9,0 %) ja Oulu (+8,9 %)”, Hintsa sanoo.

Neliöhinnat nousivat joulukuussa Suomessa keskimäärin 3,6 %

Asuntojen neliöhinnat nousivat Suomessa joulukuussa keskimäärin 3,6 % (+101 €) tarkasteltaessa vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhintojen kehitystä kuuden kuukauden liukuvalla keskiarvolla.

Vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousivat joulukuussa Helsingissä 3,4 % (+172 €), Espoossa 4,3 % (+167 €), Vantaalla 0,1 % (+2 €), Tampereella 3,1 % (+88 €), Turussa 3,7 % (+93 €), Oulussa 8,8 % (+180 €), Kuopiossa 3,6 % (+81 €) ja Porissa 11,1 % (+156 €). Vanhojen kaksioiden neliöhinnat laskivat joulukuussa kuuden kuukauden liukuvalla keskiarvolla tarkasteltuna Jyväskylässä 4,9 % (-109 €), Lahdessa 5,9 % (-108 €) ja Kouvolassa 10,9 % (-135 €).

Marraskuussa nostettiin uusia asuntolainoja 1,7 mrd. eurolla

Kotitaloudet nostivat marraskuussa 2019 uusia asuntolainoja noin 1,7 mrd. euron edestä, mikä on noin 100 milj. euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,73 %, eli keskikorko nousi hieman (0,01 prosenttiyksikköä). Euromääräisten asuntolainojen kanta oli marraskuun 2019 lopussa n. 100 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,7 %. (Lähde: Suomen Pankki)

*Suomen virallinen tilasto (SVT): Rakennus- ja asuntotuotanto [verkkojulkaisu].
ISSN=1796-3257. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 20.1.2020].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/ras/index.html

**Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa. Tiedot on noudettu palvelusta 15.1.2020.

Yhteyshenkilöt

Anu-Elina Hintsa, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy
anu-elina.hintsa@huoneistokeskus.fi
puh. 050 482 3807

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Huoneistokeskus
Huoneistokeskus
Valimotie 9
00380 Helsinki

http://www.huoneistokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus lokakuu 2019: Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat Suomessa syyskuussa peräti 12,3 % vuoden takaisesta – asuntokauppa vilkastunut selvästi kesäkuun jälkeen24.10.2019 07:30:00 EESTTiedote

Ensiasunnon ostajista kaksi kolmesta asuu kymmenessä suurimmassa kaupungissa Asuntokaupan nousujohteinen kehitys jatkui edelleen syyskuussa. Kesäkuuta lukuun ottamatta vanhojen asuntojen* kauppamäärät ovat viime vuoteen verrattuna olleet Suomessa kasvussa huhtikuusta saakka. Erityisesti kesäkuun jälkeen kauppamäärät ovat kasvaneet suhteessa viime vuoteen. Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat Suomessa syyskuussa yhteensä 12,3 % (+623 kpl) viime vuoden syyskuusta. Työpäiväkorjattuna muutos oli +7 %. ”Kesäkuun pientä notkahdusta lukuun ottamatta asuntokauppa on viime vuoteen verrattuna ollut kasvussa Suomessa huhtikuusta lähtien. Varsinkin pääkaupunkiseudulla vanhojen asuntojen kauppa kävi syyskuussa erittäin vireänä: kauppoja tehtiin 18,7 % enemmän kuin vuosi sitten syyskuussa”, kertoo Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa. Vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin Helsingissä 18,2 % (+133 kpl), Espoossa 24,3 % (+71 kpl) ja Vantaalla 10,4 % (+27 kpl) viime vuotista enemm

Asuntomarkkinakatsaus heinäkuu 2019: Vanhoja asuntoja myyty Suomessa vuoden ensimmäisellä puoliskolla hieman viime vuotta enemmän – erityisesti omakotitalokauppa piristynyt25.7.2019 07:30:00 EESTTiedote

Pitkään jatkuneen matalapaineen jälkeen asuntokauppa on näyttänyt viime kuukausina viriämisen merkkejä. Kumulatiivisesti tarkasteltuna tammi–kesäkuussa vanhoja asuntoja on myyty Suomessa 0,7 % enemmän kuin viime vuonna samalla ajanjaksolla. Toukokuun huippulukemien jälkeen myös kesäkuussa vanhojen asuntojen kauppoja on tehty enemmän kuin vuosi sitten kesäkuussa (+2,6 %).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme