Asuntomessut

Asuntomessualue Naantalissa saa oman aurinkovoimalan

Jaa

Vuoden 2022 Asuntomessualueella Naantalissa hyödynnetään aurinkoenergiaa aivan uudessa mittakaavassa. Alueelle tulee laajasti aurinkopaneeleita. Aurinkovoimalan tuottama sähkö syötetään älymuuntamoon ja sieltä edelleen sähköverkkoon. Optimaalisen paisteen aikana Naantalin Asuntomessualueen aurinkopaneelien sähköntuotto voi olla suurempi kuin alueen asukkaiden sähkönkulutus.

Havainnekuva rannasta Asuntomessualueella Naantalissa.
Havainnekuva rannasta Asuntomessualueella Naantalissa.

Yksi Asuntomessujen teemoista Naantalissa 2022 on älykkäät energiaratkaisut. Se inspiroi Naantalin Energiaa rakentamaan messualueen rantaan aurinkoenergiapuiston. Rantaan tuleva kävelylaituri katetaan ja katot toteutetaan aurinkopaneeleilla. Tämän lisäksi rantaan tulevan huoltorakennuksen katolle asennetaan aurinkopaneelit. Näiden yhteenlaskettu teho on noin 100 kW. Vuositasolla aurinkovoimala tuottaa sähköä noin 88000 kWh. Kahden hengen kerrostalotalous kuluttaa sähköä vuodessa noin 2500 kWh eli aurinkovoimalla pystytään tuottamaan noin 35 kerrostaloasunnon vuoden sähköt. Messujen jälkeen rannassa sijaitsevalle maa-alueelle asennetaan lisäksi aurinkopaneeleita yhteisteholtaan noin 100 kW, mikä tulee tuplaamaan aurinkovoimalan sähköntuotannon.

Rantakatoksen aurinkopaneelit ja messujen jälkeen rakennettava maa-aurinkovoimala eivät ole ainoita auringonsäteilyn kerääjiä alueella, vaan isossa osassa messualueelle rakennettavia taloja on myös aurinkopaneelit. Niin aurinkovoimalan kuin yksityisten talojen paneeleiden tuottama ylimääräinen sähkö syötetään messualueella sijaitsevaan älymuuntamoon ja sieltä edelleen koko sähköverkkoon. Älymuuntamon yhteydessä sijaitsee akusto, jota ohjataan energianhallintaohjelmistolla. Aurinkoiseen aikaan akustoa ladataan päivällä ja sen varaus puretaan esimerkiksi yöaikaan, kun alueen asukkaat lataavat  sähköautojaan. Talvella akustoa ladataan yöaikana sähkön ollessa halvimmillaan ja puretaan sähköverkkoon kalliimman sähkönhinnan aikana.

Akustossa pidetään koko ajan sen verran kapasiteettia, että sähkökatkon sattuessa sen avulla saadaan alueen katuvalovalot pidettyä päällä. Pimeinä vuodenaikoina tämä luo turvallisuutta alueen asukkaille.

”Aurinkovoiman merkitys kasvaa koko ajan ja Naantalin pilottihanke on tärkeä osa aurinkoenergian hyödyntämisen kehittämistä. Asuntomessualueesta Naantalin Lounatuulessa tulee ensimmäisiä asuinalueita Suomessa, jossa optimaalisissa sääolosuhteissa sähköntuotto voi olla alueen asukkaiden kulutusta suurempaa” Naantalin Energian verkostopäällikkö Jarno Ala-Kokko summaa hankkeen hyötyjä.

Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää pitää pilottihanketta tärkeänä myös Asuntomessujen kannalta:

”Asuntomessut on erinomainen alusta erilaisille piloteille, jotka tuottavat tulevaisuudessa entistä parempia rakentamisen ja asumisen ratkaisuja yleiseen käyttöön. Tänä vuonna Lohjalla pilotoimme osuuskuntamuotoista rakentamista. Naantalissa idea aurinkovoimalapilotista syntyi jo hankkeen suunnitteluvaiheessa ja ilmentää hyvin Naantaliin valikoitunutta Älykkäät energiaratkaisut -teemaa. ”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heikki Vuorenpää, operatiivinen johtaja, Suomen Asuntomessut Osuuskunta
puh. 050 531 6776, heikki.vuorenpaa@asuntomessut.fi

Jarno Ala-Kokko, verkostopäällikkö, Naantalin Energia
puh. 050 557 5613, jarno.ala-kokko@naantalinenergia.fi

Kuvat

Havainnekuva rannasta Asuntomessualueella Naantalissa.
Havainnekuva rannasta Asuntomessualueella Naantalissa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Asuntomessut
Asuntomessut
Pasilankatu 2
00240 Helsinki

020 743 7700http://www.asuntomessut.fi

Osuuskunta Suomen Asuntomessut on suomalaisen asumisen suunnannäyttäjä, joka järjestää vuosittain kesän kohokohtiin lukeutuvat Asuntomessut.

Asuntomessuilla esitellään toimiviksi ja kestäviksi koettuja ratkaisuja sekä esimerkkejä rakentamiseen ja asumiseen liittyvien uusimpien tutkimusten soveltamisesta käytäntöön.

Asuntomessuja on järjestetty vuodesta 1970 lähtien.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Asuntomessut

Mitä digi voisi olla. -ideakilpailun voittajaksi Smart Home Designer12.8.2022 11:14:51 EEST | Tiedote

Mitä digi voisi olla. -kilpailun 10 000 € palkintopotti ja mahdollisuus oman idean kaupalliseksi jatkojalostamiseksi houkuttelivat seitsemän tiimiä mukaan kilpailuun. Voittajaksi selviytyi digitaalinen älykodin suunnittelupalvelu Smart Home Designer. Voittajan valinnasta vastasivat ABB:n, Abloy Yalen, Genelecin ja Schneider Electricin sekä kilpailun järjestäjän KIRAHubin ja Suomen Asuntomessujen edustajista koostunut tuomaristo.

Työtehoseura arvioi Naantalin messukotien keittiöt28.7.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Tämän vuoden messukodeissa nähdään tyylikkäitä ja vähäeleisiä avokeittiöitä, joissa keittiö-, ruokailu- ja oleskelutilat ovat samaa tilaa ja talojen kokoon nähden sopivan kokoisia. Ruokailutilat ovat väljiä ja keittiöiden toiminnallisuus on kautta linjan melko hyvä. Työtehoseuran arvioijien mukaan messujen kokonaisuudessaan toimivin keittiö löytyy Rauhalanrinteestä. Lapsiperheelle suunnitellun talon keittiön jokainen yksityiskohta on tarkan harkinnan tulosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme